Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mivel motiváljuk a gyereket...

Mivel motiváljuk a gyereket az olvasásra? Vajon lehet-e, szabad-e gyereket pénzzel, vagy telefonos játékkal motiválni az olvasásra?

Figyelt kérdés
Manapság annyi inger éri a gyerekeket, hogy egyre nehezebben lehet őket az olvasás felé terelgetni. 9 éves lányomnak még nem vált készségszintűvé az olvasás, egyelőre még fárasztóbb, mint amilyen élvezetes neki. Gondolkoztam, mivel is lehetne motiválni a minél gyakoribb, minél több olvasásra, hogy élvezetes készséggé váljon nála. Rosszat teszek-e, ha mondjuk oldalanként adok max 5Ft-ot. Lehet, így szabad idejében jobban választja majd az olvasást és annyira hozzászokik a napi olvasáshoz, rákap az ízére, hogy majd pénzes motiváció nélkül is sokkal gyakrabban fog a könyvhöz nyúlni. Vagy pont tönkreteszem azt, hogy az olvasásélmény legyen a motiváció? És pénz nélkül már nem is venne könyvet a kezébe? Amikor édesapám felvetette, hogy telefonnal motiváljuk az olvasásra, akkor elvetettem az ötletet. Egyrészt mert még nem kell neki telefon, másrészt mert ne azért olvasson... Bár, lassan lehetne azt, hogy mondjuk 10 oldal könyvolvasásért jár 10 perc telefonos játék... :) Bár akkor sem kifejezetten az örömért olvas, de át kellene lendíteni a kezdeti "technikai" nehézségeken és azt csak gyakorlással lehet. Ötletek? Tudom, az egyik legjobb motiváló erő a példamutatás, ha én is sokat olvasok mellettük, de a rohanó világban nekem is egyre kevesebb időm van rá. :( Sokmesét olvastunk egyébként,sok könyvünk, könyvük van (2 lányom van, 7 és 9 évesek, a 7 évesnél is egyre aktuálisabb a kérdés...). Előre is köszönöm a válaszokat! :)

2017. máj. 13. 19:30
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Bocsi a hibákért, telefonon pötyögök. Természetesen készséggé, stb. :)
2017. máj. 19. 23:10
 12/13 anonim ***** válasza:

"APG az nagyon nem kötné le."

APG-t úgy gondoltam, hogy esetleg te megkérhetnéd, hogy a tesónak olvasson belőle. Nálunk még szeretik a 7évesek hallgatni (ami tök meglepő, tekintve, hogy lényegében váltva olvassuk az Így neveld a sárkányodat-tal vagy a babóval)...

ráadásul ebben az esetben a jutalommal motiválást is elfogadhatónak tartanám, hiszen nem az olvasásért adod a jutalmat, hanem azért a segítségért, hogy ő olvasta az esti mesét (legalább egyet, amíg mondjuk halaszthatatlan mosogatnivalód vagy teregetnivalód, vagy szöszmötölnivalód támad a gyerekszobán kívül, de utána persze csatlakozol, és a 2. mesét már komolyabb könyvből te olvasod)

2017. máj. 20. 11:18
 13/13 A kérdező kommentje:
Hát, a kistesó is inkább komolyabbakat hallgat és olvas is már. Most épp az Olvasó Leó Történetek a lovasiskolából-t. A nagyobbik a Harry Potter hangoskönyv után nekiesett a 2. Harry Potter kötetnek, csak maradjon meg a lelkesedés. Ha azt kiolvassa, akkor már egész komoly tapasztalatra fog szert tenni. :)
2017. máj. 20. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!