Mivel motiváljuk a gyereket az olvasásra? Vajon lehet-e, szabad-e gyereket pénzzel, vagy telefonos játékkal motiválni az olvasásra?
Rossz minden ötleted.
Első körben rendesen meg kell tanulnia olvasni, anélkül semmi sem megy. Aztán nem erőltetni semmit, csak mesét olvasni neki, ill. olyan mesekönyveket adni nekik, amikben csak pár soros szöveg van, a többi kép.
Jutalomért cserébe kéne olvasnia? Nem. Az olvasás hobbi, nem feladat. Én sem olvastam el 15 éves koromig semmit a kötelezőkön kívül, aztán hirtelen könyvmoly lettem.
Neki is el fog jönni az életében az a pillanat, amikor elkezdik érdekelni őt a könyvek... vagy nem. És akkor mi lesz? Gondolom neked is van olyan elfoglaltság, amiben nem leled örömödet.
Egyébként te tudod, mi a lányod érdeklődési köre, keress olyan témájú könyvet neki. Talán elnyeri a tetszését; talán csak hozzám hasonlóan évekkel később fog elkezdeni olvasni; talán soha.
Valóban rossz ötlet. Olyan könyvet kell keresni, amit egyszerűen nem tud letenni, olyan a sztorija. Engem úgy 18 évesen vett rá egy barátnőm, hogy kezdjünk el közösen olvasni. Olyan könyvet vettem a kezembe, amit nem tudtam (tudtunk) letenni, onnantól pedig megindult a folyamat. Egyszerűen nincs olyan, hogy ne legyen mit olvasnom :)
Szeretek beszélgetni a könyvekről, "fanartokat" ( rajzokat ) gyártani arról, aminek a karakterei nagyon megfogtak, ha olyan izgi a sztori, akkor arról írni egy kisebb novellát. Én megkérdezném a barátai szüleit, hogy náluk most melyik könyv az, amit falnak a gyerekek, és azt ajánlani a kislánynak is :) Vagy esetleg ha van valami rajzfilm, amire nagyon rá van kattanva, abból megnézni, hogy van - e könyv, vagy esetleg napló ( ezekben is szoktak kisebb történetek, feladatok lenni :) Legalábbis én úgy emlékszem, hogy a WITCH naplóimban voltak :D ) Ha anyagilag belefér, és van rá neked is kapacitásod, akkor te magad is összeállíthatsz kisebb feladat sorokat, történetek a kedvenc mesékről. Vagy esetleg rávenni, hogy kezdjen el ő maga írni :)
Ami még eszembe jutott, hogyha tévében néz meséket, akkor lehet mondani, hogy a tévé bekrepált ( húzd ki a konektorból :P ), de van egy hasonlóan jó szórakozás, az olvasás! És már mehettek is a könyves boltba, ahol ha kell, 2 órát is szántok a válogatásra.
Ha egyébként nincs a környezetetekben olyan gyerek, aki szintén olvasna, akkor a helyedben én bevállalnék egy - két gyerekkönyv elolvasását, és beszélgetnék róla vele én :D
Én úgy vélem, annál rosszabbat nem tehetünk az olvasás megszerettetésére, mint hogy jutalomhoz kötjük, vagy megvonással jár, ha nem olvas. :)
Én 12-13 éves koromig egyáltalán nem olvastam, csak ha az iskolában feladtak egy kötelezőolvasmányt. Egyszer csak, gimnázium elején, elkezdtem általam választott könyveket olvasni, és azóta folyamatosan olvasok, és írok is. Én hálás vagyok a szüleimnek, amiért nem győzködtek, hanem megvárták, amíg megtalálom benne az örömöm.
Esetleg, ha szeretnéd kicsit elősegíteni ezt a fajta változást, én azt javasolnám, hogy vegyél neki/nekik 1-2 olyan könyvet, ami az ő érdeklődési körükhöz tartozik. Amilyen műsort/sorozatot/mesét néznek, amelyik könyv pl. az alapja annak a videojátéknak, amit szeretnek (ha már van ilyen), stb. Add oda nekik, és hagyd rájuk, hogy hozzányúlnak, vagy sem. Ha szeretik a témát, szerintem lapozgatni fogják, mert kíváncsiak lesznek. Az is lehet, hogy egy év múlva olvassák el. Szerintem, még 'korán' vagytok, nem kell megijedned, ha egyelőre nem olvas szabadidejében! :)
nagymamánál nyári szünetben kötelező volt minden nap x oldalt felolvasnunk. Brrr. utáltam, mint ahogy a könyvet is, és semmi nem maratd meg a sztoriból, csak a nagynéném által elmesélt tartalma. 25 évvel később kezembe vettem a könyvet, és hja, milyen jó lett volna már akkor elolvasni, és akkor együtt nevetni, sírni a főszereplővel...
Ha nem szeret olvasni, vagy nehezen megy, akkor olvassatok együtt. azzal motiválod, ha kíváncsivá teszed a folytatásra, ha élménnyé válik számára a könyv. ha máshogy nem megy, olvass fel neki te. egyáltalán nem gáz egy 9évesnek esténként felolvasni.
nekem 6,5 évesem van, és csak remélem, hogy szeret majd olvasni. de jelenleg ott tartunk, hogy az eladott játéka helyett könyvet kért, immár 8. részt egy sorozatból.
#3-as válaszolóval egyébként egyet értek. ha nehezen megy az olvasás, akkor olyan szöveg kell, amit könnyű olvasni. pl régi (és most is kapható) már tudok olvasni sorozat... vagy akár annapetigergő -tudom, hogy nem nekivaló sztori, de sikerélményt hoz.
unokatesó (8) most kapta névnapjára a fiúk kizárva c. sorozat egyik kötetét. nem tudom, hogy olvassa-e végül, mert utál olvasni, de 3 nappal később az iskolai könyvtárból is vitt haza egy ilyen kötetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!