Szerintetek milyen a regényem ezen részlete?
Próbáltam minél több humort belegyömöszölni, de kíváncsi vagyok a véleményeitekre:
Egy szemeteskonténer mellett éppen tüsténkedett valaki. Odasietett hozzá. Az erősen szagló úr bandzsán álló szemei csak egyvalamit harsogtak felé: Tűnj el innen, ez az én kukám!
Ha az első benyomások nem is voltak túl bizalomkeltőek, mégiscsak egy -határozottan- helybélivel akadt össze. Próbát tett:
- Elnézést... nem látott itt egy buszt?
- He'... há'... ja'... hó' az vót' azt' vitték!
- Aham... és hova?
- Hám'... az... asszondja'... ja'... há' roncstelepre...
- Roncstelep? Minek vitték oda?
- Áj'... én'... ásszonja'... hám'... tomén'... jó placc azottan'...
- ... és hol van a roncstelep?
- Ám'... szondja'... izénél'... Jersey... ottan végibe'
- Szóval Jersey végébe?... oké
Köszönetképpen az öreg kezébe nyomott öt dollárt, majd elindult... egy buszmegállót keresett. A Broadway másik sarkánál rá is akadt egyre.
Keleti 58-as utcától a Nyugati 7-es sugárútig? És hol van Jersey?- belekavarodott a menetrendbe. Szerencséjére abban az időben alaposan felbolydult a fiatalság... és ez hasznára vált. Stoppolni kezdett, úgy, ahogyan azt Pansy-tól tanulta. Fél óra telt el, eredmény nélkül. Nem adta fel, és ennek meg is lett az eredménye egy hippitransporter formájában.
Jaj... nehogy megint olyan rasztaalakok legyenek...én nem bírnám ki!- fohászkodott. Amikor kinyílt előtte az ajtó, „fellélegezhetett”: félelmei nem igazolódtak be... de a látvánnyal nem tudott kiegyezni. Odabenn tíz félmeztelen, szőrös, izzadt férfi lógott egymás nyakában. A sorozatos, kedves invitálások ellenére valahogy mégsem jött meg a kedve, hogy bezsúfolódjon közéjük. Most, vagy soha Dávid... gondolj a virágtestvériségre!- szörnyű elhatározásra jutott. Elcsúszott leghátulra, és remélte, hogy bármiféle lelki sérelem nélkül szállhat majd ki.
Merre akarsz menni fiúka?- jött a kérdés egy egészen egyedi hangszínen. Ő... a jersey-i roncstelepre- válaszolta. Azok vidáman bólogattak, és a bajszos-napszemüveges ürge beletaposott a gázba.
Az út még alig kezdődött el, de máris legszívesebben a puszta fejével törte volna ki a hátsó ablakot, hogy menekülőutat biztosíthasson magának. Csábos pillantásokkal vizslatta őt mindenki... még a sofőr sem igazán a vezetéssel foglalkozott.
Próbálta tekintetét egy semleges helyre koncentrálni... rossz testrészére bámult, mire utastársai méginkább bezsongtak. Az a bizonyos cérnaszál lassacskán meggyengült... de kitartott...inkább becsukta szemeit.
Furcsa hangok, melyek forrásába bele sem mert gondolni: élete legborzalmasabb percei előtt állt. Bár a mozgolódások tőle távol történtek, azért kis híja volt, hogy elkezdjen sírni. Másodpercek, percek, vagy órák? Ilyen helyzetekben az ember időérzéke teljesen megbolondul... és még örülhet is, ha ennyivel megússza. Olyannyira próbálta kizárni tudatából a körülötte legyeskedő hanghullámokat, hogy észre sem vette a szólítgatásokat. Amikor megérintette valaki a lábát, majdnem sikításban tört ki... de csak jeleztek neki: Megjöttünk fiúka!
Sokkhoz közeli állapotban csusszant ki gyűrűjükből, majd elterült a forró homokon. Erre páran utánaugrottak... segíteni akartak, de ő ezt határozottan elutasította: El innen, el innen pokolfajzatok! Talán zokon vehették szavait, de a célját elérte vele: végre eltűntek.
Szédelegve állt talpra, iszonyúan kóválygott vele a táj. A délibábokon túl jókora roncshegyeket látott. Elindult. Képtelen volt megbecsülni a távolságot... csak kitartóan menetelt. Meglepetésére hamar egy rozsdás vaskapuhoz ért, mely tárva nyitva állt előtte. Azon túl gépek zajai, és lepukkant autók szépen sorbaállított hada fogadta. A szívinfarktushoz közeli állapotba került, amikor hátulról valaki rácsapott a vállára, majd sajátosan köszöntötte:
- Adj' Isten komám!... Há' mit akaródzna itten óhajtani?
- (megfordult, és egy köpcös alakot pillantott meg talpig olajos munkásruhában) Mi a ... maga elmebe... minek ijesztget?
- He... asszondja' magára hoztam a riadalmot'?
- Mivan?... biztos... egy buszt keresek most hozták be, tudja merre van?
- Ájj... annyaférgesit nekije! Jókó' gyün'! Mingyá' vittem vóna' a présbe!
- Maga normális?! Észre se vette, hogy abban a buszban majdnem húszan vannak?
- Mi lóganaj' van? Há kijóég' nézi aztat hogy van-e ottan vagy nincs-e ottan-e pórnép!
- Ilyen... egyszerűen nincs... na vigyen oda aztán tudjuk ezt le!
- Jóvan' komám... csitíttya' má' az idegeit!
A kissé alacsony értelmi képességű úr -féloldalas járásával- a présgéphez kísérte, minek mellett ott állt a virágmobil... épen, és sértetlenül. Dávid azonnal odarohant, kifeszítette ajtaját, és megnyugvására testvérei ugyanazt a mély álmukat aludták, mint amikor elhagyta őket. Az ablakokat kinyitotta, hogy friss levegőt szabadítson a fülledt utastérbe. Szerelme angyali mosollyal álmodott... ez egyből jobb kedvre derítette. A köpcös alakhoz ballagott, hogy elrendezze az ügyet.
- Szóval, mennyibe is fáj ez nekem?
- Há' asszondja' hogy egy benji vóna'
- Száz dollár? Elment az esze?
- Há jóvan' komám tuggya' hogy nekem mily' egy nagy veszedelem itten ez? Há mennyi ződet' kapnék én ezé'-e?
- Igen, hogyne... még be is préselte volna a barátaimat, mi?
- Há kifene látta aztat' ottan? Nekem sincsen-e' száz szemgolyóbisom!
- Aha, mondja, hány emberből csinált már húskonzervet?
Amikor az alak -nagy gondolkodás közepette- elkezdett számolgatni az ujjain, inkább elévágott száz dollárt, és felpattant a buszra.
Ilyen egy istencsapását!- zsörtölődött. Már csukta is az ajtót, hogy azt a bamba képet véletlenül se lássa többet. Indulj, indulj, kérlek most ne hagyj cserben!- fohászkodott az önindítóhoz. Szerencse vagy sem, de beindult a virágmobil. Kihajtott az útra, és onnan már könnyű ügy volt a helyes irány megtalálása: kisegítették a távoli felhőkarcolók.
"Visszanézve igazuk volt és épp ezért a mai fiatalok szókincse már meg sem közelíti az idősebbik korosztályét akik nem a tv-n vagy az internet alpári szennyén nőttek fel."
Erről is írhatnál koma, egy sznobuló könyvmoly bölcsész busongós siralmai, -vagy valami egyéb cikornyás címmel hogy a mai generáció mennyire elkorcsosult, meg TV-n nőtt föl, azért szólók, tudd, hogy hazánkban 1957-óta van bárki által fogható TV-adás, tehát legfeljebb a ma hetven-nyolcvan évesek azok, akik "nem a TV szennyében" nőttek fel, ha érdekel édesanyám idén tölti a hatvanhetet és már ő is a "TV szennyén" nőtt fel, mert tizenegy éves volt, mikor vettek TV-t...
Nagyon amatőr és átgondolatlan. Mindehhez hozzájön az, hogy a formázás követhetetlen, szóval még ez a rövid részlet átolvasása is megerőltető volt. A három pont és a rengeteg aposztróf még egy dolog, de amikor ide jutottam, eldobtam az agyam.
- (megfordult, és egy köpcös alakot pillantott meg talpig olajos munkásruhában) Mi a ... maga elmebe... minek ijesztget?
Itt mégis mi az a zárójeles rész??? Láttál te már valaha ilyet egy könyvben? Ne akard újra felfedezni az írást, amíg nem sajátítottad el a szabályokat. Amint ez megvan, kísérletezz bátran, de egyébként kontraproduktív lesz minden próbálkozásod. És ide tartozik a mindenféle jelzés nélkül narrációba rejtett párbeszéd is.
Látom, próbálod megtalálni a helyes szóhasználatot, és ez meg is látszik a részleten. Azt írod, a fiatalok szintjén akarsz írni, nehogy túl terjengős és összetett legyen az írásod (bár nehéz volt bármit is levonni a kommentjeidből). Hány fiataltól hallottál ilyen szavakat, kifejezéseket: "tüsténkedett", "erősen szagló", "az első benyomások nem is voltak túl bizalomkeltőek" - csak az első bekezdésből. Egy írással sosem az a baj, hogy túl választékosan fogalmaz az író vagy éppen túl egyszerűen. Az egyetlen probléma az lehet, hogy nem a jelenetnek megfelelően fogalmaz, és ez a helyzet a te esetedben is.
Ebben a részletben a gondolom főhős végigjárja gondolom New York-ot, ehhez képest viszont az elbeszélés vontatott. Néhol túlfogalmazol, három-négy szóval írod le azt, amire egy is elég lenne.
A párbeszédek pedig követhetetlenek. Nem tudom, a "helybéliség" nálad miért egyenlő a "parasztos" fogalmazással, de roppant mód zavaró. Még most sem tudom, a főhősünk hogy vette ki a hajléktalan beszédéből, hogy a buszt elvitték. "He'... há'... ja'... hó' az vót' azt' vitték!" - ha nekem valaki így beszélne, azt én messziről kikerülném. Inkább egy jócskán belőtt drogosnak hangzik, mint megbízható információforrásnak.
Dáviddal sem tudok nagyon azonosulni. Itt egy csávó, aki egy oldalon belül megvetően lenéz egy hajléktalant, egy rakás (kínosul sztereotipikus) homokost és egy "paraszt" roncstelepest. Vele kéne szimpatizálnom? Mindezt pedig miért is? Hogy nehogy a barátait összepréseljék? Te hol élsz? Mennyire életszerű ez szerinted? Eleve miért vitték az autót egyenesen a roncstelepre? És ha már odaviszik, megmondják a helyi embernek, hogy nacsak préselje össze? Préselés előtt azért kiszedik az alkatrészeket, leengedik az üzemi folyadékokat, szóval közben csak feltűnne, hogy van bent pár ember.
Amit megosztottál velünk, próbaverziónak jó. Ezután jön az a fázis, amikor az író utánanéz a dolgoknak, átírja a jeleneteket, hogy hihetőek legyenek, észreveszi a jellemhibákat és kijavítja őket stb. Nagyon messze van az még egy befejezett műtől.
Szerintem rajcziz, ebben a kis részletben ne keress logikát, a kérdező feleslegesen művészkedik, komolyan, most elolvastam mit írt nekem válasznak, és olyan mintha egy nagyon elszánt troll lenne, szerintem hallottál már a híres-hírhedt My Immortal című Harry Potter fanficről, ami annyira borzalmas, hogy mindenki biztosra vette, hogy trollkodik az író, de ahhoz meg túl részletes, túl hosszú, hogy valaki ennyit trollkodjon, Kicsit ezt érzem a kérdezővel is. Adja itt a meg nem értett művészt, aki korának áldozata, és csak azért nincs minimum milliós olvasótábora és fanklubja, mert a mai fiatalság a TV szennyén meg a neten szocializálódik, és már nem beszél olyan szép mívesen mint az ő idealizált világában mindenki.
Erről jut eszembe, feltűnt, ahogy a főhős lenéz meg tahónak tart maga körül mindenkit? Pont olyan, mint a kérdező, aki vélt és élt magasztos irodalmi stílusának elefántcsonttornyából előjövén néha kénytelen velünk mily tudatlan, és olvasatlan pórnéppel is szót értenie, vagy legalább próbálkoznia.
Kicsit olyan mintha villogtatná elméjének s írói vénájának több száz karátos gyémántját, miközben mi kívülről látjuk, hogy az csak szépre csiszolt üveg...
Most igyekeztem úgy kommunikálni, hogy ő is értse, ha már a mi szennyen nevelkedett lelkünkkel nehezen ért szót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!