Ti mi alapján döntitek el!? (:
Hali! :D
Ki, milyen szempontok / bármi alapján válassza meg a következő könyvet??
Nálam pl.; vannak tipikus ( téli - nyári - könnyű stb.. könyvek!) ha megtetszik egy és megveszem vagy kapok egyet azonnal oda teszem, ahová besorolom. Persze vannak spontán választottak is! És a több részeseket lenyomom egyben!
De alapvetően ha a kezembe kerül, nem feltétlenül a cím alapján választok, hanem " érzem,, .. hogy ez lesz az vagy egy másik.
Más is ilyen " bogaras " !?? :D
Illetve ide írjátok, mit olvastok épp!?? :P 📘
Nem bogarasnak mondanak, inkább felszínesnek XD
Nálam alap szempont, hogy jó legyen a cím. Utána megnézem a borítót, végül a tartalmat, de ha nem jó a borító, akkor nagyon érdekesnek kell lennie a szövegnek, különben nem olvasom el. Ugyanis azt vettem észre, ha nem jó a könyv, vagy csak harmad rangú, akkor a kiadók sem ölnek bele annyit és akkor én minek fáradjak... de persze mindig vannak kivételek ;)
Először nyilván mindenki felszínes szempontok alapján vesz vagy nem vesz kezébe egy adott könyvet, hacsak nem megy végig az egész könyvesbolt összes könyvén (amit azért erősen kétlek).
Miután borító vagy cím alapján a kezembe kerül egy könyv, én általában elolvasom az első mondatot. Ha tetszik, akkor az első bekezdést. Az alapján már kapható egy kép arról, milyen az író stílusa, és nekem is tetszik-e ez a stílus.
Igazán jónak akkor könyvelek el egy könyvet, ha a befejezés is jól sikerül. Elkezdeni könnyű egy történetet, jól befejezni már annál nehezebb.
Én ha látok valamit, ami megtetszik, inkább megnézem, milyen a kritikai fogadtatása. Ha csak úgy böngészek a könyvesboltban (nagyritkán), akkor a cím-szerző a meghatározó, persze a borító fogja először vonzani a szemet. Hat ugyanolyan szürke könyv közül nehéz kiszúrni az egyiket, de öt szürke között egy pink azért feltűnő.
Fülszöveg után szeretek beleolvasni, csak ezt a biztonsági őrök nem szeretik. Illetve a sorozatoknál én is törekszem arra, hogy minden részt elolvassak.
Műfaj, értékelések, kedv, és mivel van szemem a szép borítót se vetem meg.
Kizáró ok például a young adult címke általában, de vannak kivételek.
De ha mondják hogy jó könyv, már olyan akinek el is hiszem, akkor esélyes hogy sorra kerül egyszer.
Újabb olvasnivalókat elsősorban a neten szoktam keresgélni, és sokszor neten is rendelem meg a könyveket. Könyvesboltba elmenni, idő és macera.
A választásnál az első szempontom: fantasy legyen. (Esetleg science fiction.) Aztán megnézem, miket nem olvastam még, vagy milyen újdonságok vannak, aztán utánaolvasok párnak, hogy miről szólnak, másoknak hogy tetszettek stb. A címe, a borítója, az lényegtelen számomra.
Mondjuk volt már úgy, hogy nyaralásnál, mielőtt mentem volna a vonathoz, beszaladtam egy könyvesboltba, hogy muszáj valami könyvet vinnem - tök mindegy, mit, csak legyen valami - az unalmas nyaralásra. :D Ott is irány a fantasy részleg, végignéztem gyorsan, mi van, aztán mondom, jó lesz a Ködszerzet, van belőle több rész is. Na, azóta Brandon Sanderson összes eddig magyarul megjelent könyvét olvastam. Úgyhogy az akkor, úgy spontán és sietve, jó választásnak bizonyult. De ilyen nagyon ritkán fordul elő velem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!