Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi a véleménytek?

Mi a véleménytek?

Figyelt kérdés

Nem rég raktam fel WattPadre az első olyan irományom amit közzétettem. Kiváncsi vagyok a véleményekre. Mindenkinek köszönöm a kritikáját!

Link: [link]

#írás #könyv wattpad
2016. márc. 10. 18:04
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem is tudom hol kezdjem. Először is nem nagyon csíptem, hogy egy olyan oldalra irányítottál, ahol csak akkor tudom elolvasni a művedet ha regisztrálok. De ezen túlléptem, regisztráltam, kezdődhetett az olvasás.

Az rögtön lejött hogy az szjg gimi/hűvösvölgyi gimi illetve az egy ikerpár titkos naplója az ihletadó. Ez még nem lenne baj. Sokkal nagyobb például a sok helyesírási hiba. Néhányba szó szerint beleborzongtam. Nem tudom milyen felületen írod, de a helyedben bemásolnám a Wordbe, ott a helyesírásellenőrző majd kiszűri a nagy részét.

Voltak még furcsa részek. Sorban haladok az egyszerűség kedvéért. Például a lány neve. Ha külföldi neve van, a többieknek miért magyar? Főleg hogy magyarban játszódik. Vagy az apa nem magyar? (amúgy egy kis kitérő: Magyarországon csak akkor lehet idegen neveket az eredeti írásmód szerint anyakönyveztetni, ha az egyik szülő külföldi).

Ha folyamatosan ír naplót, akkor miért írja le hogy mi van az apjával? Ezt kreatívabban is bele lehetne szőni és érdekesebb ha nem tudunk mindent rögtön az elején.

A barátnő egész nyáron Ázsiában nyaral? Kissé hihetetlen. De ahogy levettem a szereplőid gazdagok. Ja és szerintem nem gyerekes dolog albumot ajándékozni valakinek :) (a Beatles amúgy nagyon Leiner koppintásnak érződik, de ha te tényleg szereted annak csak örülök)

Viszont az a buli elég fura. Egy szülinapi bulira általában barátokat hív az ember. Ezért fura hogy Annának az ajtóban kell fogadni őket mint egy komornyiknak. Mintha valami extraelegáns parti lenne (persze lehet hogy annak szántad). Ja és miért nem tudja hol a mosdó? Nem járt még a saját nagybátyjánál?

Még ez a Dombi gyerek. Ahogy előtte írtál róla azt gondoltam nincs nagyon közeli barátságban Annával. Viszont az ember nem meséli csak el úgy mindenkinek hogy kibe szerelmes (amúgy a csaj leírása szintén nagyon emlékeztetett Renire az szjg-ből).

Az ez után következő, már bocsánat, de egyszerűen ízléstelen. A lány alig 14 éves. Tényleg ilyenek a mai tinik? Amúgy egy partin dugni egy szobában nagyon amcsi filmes klisé. Anna meg lekamerázza??? Miközben egy egyházi iskolába jár? (aminek a leírása szintén elég túlzóra sikerült) És persze rögtön azon agyal hogy tehetné tönkre a saját tesóját meg a fiút akibe szerelmes (és aki erről nem is tud).

Azt javasolnám, hogy nagyon gondold ezt a történetet át, mert eléggé összecsapott eddig. Haladhatnál lassabban, jobban dolgozd ki az egészet, tervezd meg előre hogy mik fognak történni. Ügyelj a stilisztikára! De voltak benne ügyes próbálkozások, jó beszólások. Maradj a valóság talaján! Írj reálisan!

A borítókép viszont tetszett a sztorihoz :)

Tudom most utálsz mert rosszakat írtam, de a kritika kétélű fegyver, és nem rosszakarásból írtam ezeket, hanem hogy fejlődjön a történeted.

2016. márc. 10. 20:32
 2/8 A kérdező kommentje:

Szia!

Tudom, hogy szerinted én utállak, de ez nem így van. Az elején kicsit furcsának találtam azt, hogy szerinted én más könyvekből copy-zok hisz az szjg-nek csak az első részét olvastaam amit nem birtam feldolgozni mivel az a könyv a világ legnagyobb hülyesége. Meg az ikres könyvek mint pl. a hűvösvölgyi suli vagy az egy ikerpár titkos naplója kicsit sem inspiráltak, lehet hogy a "gonosz" és a "rendes" ikertestvér história miadt gondoltál erre. Ezt azért raktam bele mert különben valami szj-gés álmokfutás lett volna. És még hozzáteszem hogy Reni karaktere irritál. A külföldre utazott barátnő sztoriját a saját életemből vettem mivel az egyik barátnőm novemberben a szüleiel elment dél-kelet ázsiába ahonnan májusban jönnek vissza.

A névválasztáshoz annyit, hogy Anna apja félig Kanadai ami később derül ki és Kanadában sokan beszélnek franciául. A Beatles-et meg nem szeretem és csak úgy eszembe jutott (nekem nincs olyan rossz izlésem mint Reninek). Az ajtónállást meg csak ragtam bele hogy éreztesem hogy mennyire szerencsétlen. A dombi gyerek meg olyan aki a suliban a menőkkel lóg és a haverjai nélkül meg "normális". A dugos jelenetet meg azért raktam bele hogy az elején valami kézenfogható konfliktust. A helyesírásért meg bocs mert a Wordom ahol az eredetit írtam nem javított bele. Pedig magyarra volt állítva. Kösz a bíztatás és még hozzáteszem hogy ez tényleg a legkezdetlegesebb a történeteim között. Egyébként nagyon sokat nevettem azon ahogy a kritikát irtad jó értelemben mert rájöttem hogy mennyire rossz a szövegem.

2016. márc. 10. 21:30
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Az egyes vagyok :)

Örülök hogy nem vetted zokon amit írtam. Vannak akik kritikát kérnék, aztán ha nem csak jót kapnak akkor megsértődnek.

Nem arra akartam célozni, hogy copyztál azokból, csak azt hittem onnan van az inspiráció. Amúgy vicces mert azzal hogy beleírtad az ikreket hogy ne hasonlítson az szjg-re, egy másik tinikönyvvel tetted hasonlóvá :D De elhiszem hogy nem akartad/akarod másolni őket. Érdekes hogy ami nekem nagyon valószerűtlen volt (a barátnő), azt pont az életből merítetted. :) Az ajtónállásal tényleg jól érzékeltetted hogy szegénnyel bármit meg lehet csináltatni, bár én inkább valami olyat raktam volna bele hogy összeszedje a koszos tányérokat, mosogasson vagy őt ugrasszák ha kifolyt valami :D Értem azt is hogy a Dombival mit akartál érzékeltetni, csak arra vigyázz hogy nehogy nagyon szélsőséges legyen. Ha a haverjaival egy tahó bunkó, akkor egyedül ne legyen egy angyal. Mert a valóságban senki nem ilyen. Legyen mindenkinek egy meghatározott jelleme, és ettől ne nagyon térjen el. Persze azért van jellemfejlődés is. A rajtakapás jó konfliktus, csak még korainak éreztem.

Még egy dolog, amit már írtam. A helyesírás. Én a helyedben ráállnék kicsit, mert lehet valaki pont emiatt nem olvassa majd el.

Köszönöm a korrekt választ és a magyarázatokat, és remélem nem haragszol hogy megint kukacoskodtam kicsit :)

2016. márc. 10. 22:15
 4/8 anonim ***** válasza:

A helyesírás a legnagyobb probléma. az elején még jó (bár a vesszők következetesen hiányoznak), de ahogy haladunk előre, egyre ijesztőbb lesz.

A fogalmazás elég kezdetleges. Lehet, hogy a mai tini könyvek terén ez a megszokott, de Te írhatnál választékosabban, részletesebben is. :)

A téma nem rossz! Ha alaposabban kidolgozod, akkor egy jó történet lehet belőle.

2016. márc. 11. 08:41
 5/8 A kérdező kommentje:

1# Köszönöm a kritikádat és ügyelni fogok a helyesírásra!

2# Köszönöm neked is, hogy elolvastad és direkt fogalmaztam ilyen egyszerűen. A helyesírás számomra nem nagy falat főleg a magyarban, de ha van egy ötletem és gyorsan begépelem azt akkor már nem sok kedvem van átnézni a helyesírását.

2016. márc. 11. 17:37
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Tipik tini sztori a tipik klissékkel. Ezzel nincs is baj mert a célközönség akit ez érdekel, zabálj az ilyesmit. :) A helyesírást én már nem is emelem ki, mert megtették helyettem. Én inkább azt javasolnám, h mivel ez egy napló ami egy adott ember érzelmi világát is tükrözi, jobban menj rá az érzelmek átadására. Pl. amikor a csaj meglátta, h a tesója szexel a szerelmével az az életben nagyon komoly lelki sérülést tud okozni, itt meg gyak "nem is érdekelte" inkább kamerázott. Emellett ha akarva ha akaratlanul sok az SZJG és társai kopi érzés. Én elhiszem, h nem akartál kopizni, de akkor is sok a hasonlóság. Javaslom ezek átírását, illetve próbálj vmi egyedit belevinni, ami a tucat tini sztorikban nincs meg. Persze nem arra gondolok, h törjön ki a zombiapokalipszis, de vmivel feldobhatnád. ;) Az írói stílusod kezdőhöz képest nem rossz, sok gyakorlással talán tehetséges író lehetsz egyszer.
2016. márc. 12. 19:44
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a bíztatást!

Azért a tipikus tiniregény "műfajt" választottam az elejére, hogy az olvasó elkényelmesedjen a történetben, mert nem sokára tervezek egy nagy fordulópontot.

Nem tudom hogy olvastad a magyarázatomat az első kommentre, de ott leírtam, hogy körülbelül a szent johanna gimi 3/4-ig jutottam aztán visszaadtam a barátnőmnek akitől kölcsönkértem mert nagyon nem tetszett.

2016. márc. 15. 10:20
 8/8 anonim ***** válasza:

"Beatles-et meg nem szeretem és csak úgy eszembe jutott (nekem nincs olyan rossz izlésem mint Reninek)"

A Beatles nem rossz ízlés, szívem, úgy hívják zene.

2016. júl. 3. 00:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!