Merengősök! Hogyan írjam ezt meg?
Egy barátnőm kérésére, aki megakadt a történetével, szeretnék Tekergők fanficet írni. Az ötlete egyedi, és én is kikerekítettem, de bajom van az elbeszéléssel.
A történet az első évtől a háború végéig tartana, egy lány lenne a főszereplő (lásd Yvain története), de nem tudom, hogyan kezdjek neki. Gáz lenne, ha napló alakban írnám? Nagyon elcsépelt? Vagy egy ilyen kaliberű sztorit hogyan írjak meg?
Én mindig E/3-ban írom meg a történeteket, számomra ez kényelmesebb, mint naplóban írni; először úgy próbáltam, és úgy is írtam jódarabig, míg ki nem próbáltam más szemszögből írni.
Azt javaslom, írj egy kevés részletet napló alakban, és ugyanezt próbáld megírni egy harmadik szemszögből. Próbálgasd a formákat, melyik kényelmesebb számodra, adj időt magadnak eldönteni, hogyan is szeretnéd megírni a történetet.
Nem elcsépelt a napló alak sem, ha jól van megírva. Fontos, hogy a szereplőd érzései benne legyenek, ehhez pedig neked is át kell élned/érezned az adott szituációkat (ami sajnos nekem nem mindig sikerül).
Tehát a javaslatom végülis az, hogy írd meg az első fejezetet napló alakban, majd ugyanezt próbáld megírni E/3-ban is, így biztosra fogod tudni melyik a neked való írásmód :)
Olvastam már nagyon hanyag, nagyon egyedinek képzelt, E/1-ben írt történetet, ahol az író képtelen volt megállapodni a karakter személyiségét illetően, és olyat is, ami E/3-ban volt vacak, igénytelen, kusza.
E/1-ben talán korlátozottabbak a lehetőségeid a többi karakter cselekedeteinek elfogulatlan leírására, valamint gyakran előfordul, hogy az író nem figyel fel annyira bizonyos hibákra ebben a szemszögben, amikre egyébként E/3-ban felfigyelne.
De csatlakozom az elsőhöz, hogy próbáld ki, melyik kényelmesebb neked. Írj meg egy hosszabb-rövidebb részletet a két nézőpontból, tedd félre pihenni egy vagy két hétre, majd olvasd el őket újra. Gondold végig, hogy melyikben tudnád eredményesebben javítani a hibáidat, hihetően és élménydúsan előadni a történet mondanivalóját, a karakterfejlődést.
Idővel kiforrja magát a saját stílusod, gyakorlás és idő kérdése.
Köszönöm a segítséget :)
Harmadik: én vagyok az, akit a szerző megkért, és szeretnék nekiállni, de egyelőre csak toporgok... hamarosan azért talán sikerül elkezdenem^^
Tekergők történet az első Roxforti tanévüktől az első Voldemort elleni háború végéig, vagyis Harry egyéves koráig? Hát ez jó hosszú lenne, kizárt, hogy naplóformában ez lehetséges, hiszen ez bő húsz év.
mindenképpen E/3-ban javaslom, mintha te lennél az operatőr a filmben, aki mindent túlél, mégis ott van, csak épp senki sem teremt vele kapcsolatot.
Nem tudom, több kötetesre tervezed-e, de ha nem, és csak eg, akkor ez vagy nagyon hosszú sztori lenne, vagy nagyon szűkszavúan kell bánnod a szöveggel, főleg a leírásokkal, ami a téma szempontjából nagyon rossz húzás lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!