Ezt az alaptörténetet véleményeznétek?
Tehát a történetem egy fiktív félig-meddig fantasy világban játszódna, ami jelentősen eltér a miénktől.
Ebben a világban különböző hatalmak között több éve háború dúl, főszereplőm Mirenna egy gazdag arisztokrata család különc és kissé fiús lánya, aki elhatározza, hogy a fiútestvérei után ő is kiveszi a részét a küzdelemből, de akárhol próbálkozik visszautasítják.
A háborúban azonban megváltozik a helyzet, amikor az ellenség a lidérceknek nevezett új csapatait veti be. A lidércek komoly kárt nem okoznak az alkalomszerű éjszakai támadásaikkal, de mégis nyugtalanítják a lakosságot.
A Vének tanácsa, ez gyakorlatilag a kormány, mindent megtesz a lidércek támadásai ellen a bizalmuk jobbára egy Fényfal nevű kezdeményezésben van, aminek felépítése hatalmas összegeket emészt fel.
A Fényfal mellett egy minden-mindegy alapon létrehozzák az Árnyvadász csoportokat, amiknek az a feladata, hogy próbáljanak meg végezni a lidércekkel. Az árnyvadászoknak rendelkezésére bocsátanak egy új eszközt, a hajnalpengét, ami talán segít a harcban. A közvélemény és hadsereg azonban szkeptikus, és az árnyvadászok csak a legszükségesebb támogatást kapják meg, így lehet az, hogy bizonyos különleges képességekkel és tudással rendelkező nőknek is megengedik, hogy belépjenek az árnyvadászok közé, így kerül végül be Mirenna be egy árnyvadász trióba. Az árnyvadászok mindig hárman dolgoznak, aminek megvan az oka, de most nem részletezem.
Az első néhány hónapban az árnyvadászok szinte semmilyen sikert nem érnek el, és a közben elkészült Fényfal a lidércek ellen szinte tökéletes védelmet biztosít.
A közvélemény az árnyvadászokat így idővel "árnykergetőnek" meg "árnyra vetődőnek" kezdi csúfolni, és a hadsereg tisztjei pedig kinevetik az éjszaka lidércekkel "fogócskázó" lányokat.
Már az árnyvadász csoportok megszüntetése is szóba kerül, mikor egy éjszaka az ellenség lidércek százaival áttöri a Fényfalat és az egyedüli apró sikereket az árnyvadászok tudják felmutatni.
Mint kiderül ez nem egyszeri alkalom, ugyanis az ellenség több ilyen éjszakai támadást is indít, ami kifog a Fényfalon így kiderül, hogy az árnyvadászok jelentik az egyik legjobb védelmet a lidércekkel szemben.
Tulajdonképpen a történet innentől arról szólna, hogy Mirennáék hármasa, hogyan lesz az egyik legsikeresebb árnyvadász csapat, illetve hogyan válik az "árnyháború" egyre komolyabb hadszíntérré.
Végül úgy tervezem, hogy végigkövetem Mirenna történetét a háború utáni időszakra, hogy hogyan tud, illetve nem tud ő és a többi árnyvadász férfi és nő visszailleszkedni a civil életbe.
Annyit még hozzátennék, hogy rendkívül lényeges elemeket szándékosan kihagytam, ami a cselekményt nem befolyásolja, de rengeteg dolog más megvilágításba kerülne, ha leírnám őket. például, hogy tulajdonképpen miért is zajlik ez a háború igazából, kik vagy mik a lidércek, mit is csinál a hajnalpenge, mi Mirenna "képessége" vagy tulajdonképpen miért is harcolnak hármasával az "árnyvadászok". A hangsúly ugyanis nem ezen van, hanem magán a történeten, tehát, hogyan viseli egy huszonéves lány, hogy belekeveredik egy háborúba, hogyan lesz ott a senkiből egy valóságos legenda, és a háború után mennyire nehezen megy neki a visszatérés a civil életbe.
Elnézést, de a téma sajnos nekem is nagyon "tizenkettő egy tucat" érzést ad.
Viszont a mondataidat, szóhasználatodat olvasva azt javasolnám, hogy mégiscsak próbálj valami történetet kitalálni, mert - bár nem vagyok nagy szakértő - szerintem ha megfelelő a történet, komoly esély van arra, hogy a stílussal sem lenne gond. Kevésbé meseszerű novellákkal, elbeszélésekkel bemelegítve könnyen lehet, hogy egészen jó dolgok kerekednének. /És még mese is simán lehet, csak kevésbé legyen sablonos, mint ez a történet./
Néhány "könyvrészletbe" beleolvasok itt a gyakorin, és a te leírásodban tetszik, hogy azokhoz képest kevésbé patetikus, melodramatikus a szóhasználatod, összetett mondatokat használsz, de nem barokk körmondatokat. Szókincsileg is változatos, de nem túlcizellált. A téma "édeskés vonala" és összetettsége ellenére jól összefoglalod, és összeszedetten írod le a bonyolultabb cselekményszálat.
Persze nyugodtan írd meg ezt a történetet, ha ez lelkesít, minimum gyakorlásnak jó, na, meg biztosan akad, akinek tetszhet, hiszen az enyém csak egy vélemény. De szerintem nyugodtan próbálj ki/meg valami komolyabb de mindenképpen egyedibb témát is (még ha mese is), mert van benne(d) lehetőség - ha ezt a leírásodat veszem alapul.
Nos köszönöm a véleményeket! Furcsa, hogy mindenki az írásomat dicséri, miközben én gyenge írónak tartom magam és ezt általában épp az eredeti, illetve szokatlan ötleteimmel pótolom ki. Bár a stílusomon is dolgozom, de nem vagyok egy született tehetség.
Azt már látom, hogy nem volt egy jó ötlet visszatartani azokat a bizonyos információkat, amikről írtam, mert így teljesen félrecsúszott mindhármótok véleménye a történetről, csak nem akartam, hogy két-három oldalnak megfelelő alaptörténetem legyen. :-(
Annyit elárulok, hogy a hajnalpenge, Fényfal, lidércek ezek a világomban használt kódnevek, tehát itt nem egy tinifantasyra kell gondolni. Tudom, hogy az árnyvadász elnevezést Cassandra Clare már használta, de az én árnyvadászaim teljesen másképp és másra vadásznak éjszakánként, viszont nagyon jól illik rájuk ez az elnevezés. Na mindegy, azért köszönöm a véleményeket.
Én sem bántásnak szántam. És bár a témáról kértél véleményt, biztosan nem írtam volna kommentet, mert nem az én világom, nem is az én korosztályomnak szól.
Viszont a stílus, szóhasználat és miegyéb, amit korábban írtam mégiscsak megfogott annyira, hogy leírjam a véleményem.
Hagyd a témáról szóló álláspontomat nyugodtan figyelmen kívül, és vedd biztatásnak a többit. /Már ha ez számít valamit./ :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!