Milyen krimi könyveket ajánlanátok egy tininek?
Mennyire tini?
Hugh Laurie: A balek - jól indul, kicsit ellaposodik a vége, de nincs benne durva szex vagy nagyon erőszakos jelenet. 15-16 évtől szerintem simán mehet.
Kondor Vilmos: Budapest romokban - ez egy klasszikus nyomozós krimi, érdekessége, hogy a II. világháború utáni Pesten játszódik, elég korhű, szóval a nyomozás mellett megismerkedünk a korral magával is. Szerintem ez is mehet 15-16 éves kortól.
A Dan Brown-könyvek nem tudom mennyire számítanak kriminek, midnenesetre az ismert Langdon professzros könyveken (Angyalok és Démonok, A Da Vinci kód, Az elveszett jelkép, Inferno) kívül van más könyv is (Digitális erőd, A megtévesztés foka). Közös jellemzőjük, hogy a szaraplők többnyire tök sablonosak (én kb annyit jegyeztem meg belőlük, hogy a barna nő, a vörös nő, a szenátor stb. - kb mind felcserélhetők egymással a regényekben), ugyanakkor a sztorik általában érdekesek és a Landon professzoros könyvekben sok az érdekes művészettörténei utalás.
Akkor ott van még Robert Ludlum, aki klasszikus krimiszerző, általában kémes-politikai-lövöldözős vonalon utazik. (Ő írta a Bourne rejélyt is, amiből a film lett.) Nekem a Promáteusz-összeesküvés bejött tőle, de nem olvastam túl sok másik könyvét.
Ha szereted az ilyen tipikus "angolos" hangulatot, úri háztartásokkal és gyilkos komornyikokkal, akkor Agatha Christie. Nagyon szeretem tőle az Örök éj-t a Gyilkosság az Orient expressen-t és a Macska a galambok között-öt :D
Gondolom a Sherlock Holmes történeteket ha máshonnan nem, de hallomásból ismered, de ha nem olvastad őket, akkor lehet megérné.
Meg manapság elég népszerűek a skandináv krimik - a tetovált lányt tuti ismered.
A kedvenc ilyen íróm Camilla Lackberg, a Fjällbacka sorozat írója. Nagyon érti a dolgát a nő: a könyvei egyszerre aranyosak és viccesek mert nem csak a nyomozásra koncentrál, hanem a rendőrség tagjainak magánéletére is, másrészről viszont hihetetlenül hátborzongató témákat dolgoz fel (gyerekgyilkosság, pedofília, neonácizmus stb)
Mindenképpen érdemes próbálkozni vele :D
Juj meg ez: Dennis Lehane: Viharsziget
Van ég pár jó gyilkosságos nyomozós könyv, amit érdemes megemlíteni, ilyenek pl: Rosamund Lupton: Drága Tess!; Alice Sebold: Komfortos mennyország; Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál (:D); talán a Pierre Lemaitretől a Téboly is ilyen, de ezek inkább történet orientált krimik.
Köszönöm a válaszokat!
14 éves vagyok. Így is ajánlanátok ezeket a könyveket?
Sherlock és Agatha Christie simán mehet, Camilla Lackberg meg... Háááát egyénfüggő, hogy kinek mi a durva... Inkább csak a témaválasztás lehet gázos - nem írja le benne szemléletesen a gyilkosságot, meg a hullákat.
Na mindegy, ha csak az első 2-t olvasod, azzal mellé nagyon nem lőhetsz :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!