Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Negatívum, ha valaki nem a...

Negatívum, ha valaki nem a saját nemzetiségével alkotja meg könyvének szereplőit?

Figyelt kérdés
Nagyon-nagyon szeretnék könyvet írni. Rengeteg ötletem van, egy valamiért azonban még sem sikerül nekifognom. Az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy rossz dolog-e, ha valaki pl. egy az Egyesült Államokban élő tinédzser lány életét viszi papírra annak ellenére, hogy ő maga magyar? Igazából az az okom arra, hogy ne magyar körülményekbe gondolkodjak, hogy rengetek hazai író használ túl sok giccses nevet, ami a valóságban igen ritka, ezzel hitelét vesztve a helyzetnek. Az angol nevekkel viszont az a baj, hogy akkor ki kell találni egy államot, nem árt, ha tudok is róla néhány dolgot. Nézelődtem már, de annyira nem vagyok képbe, hogy milyen államra milyen környezet jellemző, így elég nehéz. Mit javasoltok? Kutassak tovább, vagy legyek igazi magyar és írjak úgy?
2014. aug. 31. 00:53
 1/10 anonim válasza:
Szerintem, ha komolyan gondolod a dolgot és befutó akarsz lenni a könyveddel, válassz amerikai életű csajt, mert mostanában azt jobban viszik a tinik, és amerikában többféle dolog történhet egy lánnyal mint itthon. Ha engem kérdezel, szerintem valami híres helyszínt válassz, amiről amúgy is sokat tudsz és könnyű rákeresni a neten is, vagy bárhol, ha még megszeretnél tudni róla dolgokat (pl Nev York)Meg szerintem az olvasóknak is izgalmasabb egy nagyvárosi tinédzser életéről olvasni :)
2014. aug. 31. 01:18
 2/10 anonim ***** válasza:
36%
Szerintem meg magyaroknak magyarokról kéne írnia! :) Amúgy nem értem mért csak nagyvárosban játszódó tiniregényeket írnak, szerintem egy alföldi lány élete is lehet ugyanannyira izgalmas, ha úgy írják meg! :)
2014. aug. 31. 09:26
 3/10 A kérdező kommentje:

Ja félreértesz! Egyáltalán nem egy nagyvárosi tinilány életét szeretném megragadni, engem ez a dolog így ahogy van, nem érdekel. Egyébként tisztában vagyok ezzel, mert én egy alig 100 fős falucskában élek, de azt gondolom ezekről a körülményekről is sokat és érdekeset tudnék írni. :) A tinilányos dolgot csak példa gyanánt hoztam fel, illetve tényleg róla szólna, de nem a tipikus van pasim-nincs pasim dologban merülne ki a történet. Egy drámában gondolkozok, legfőképp nem is a saját korosztályom számára szeretnék alkotni! (19 éves lány vagyok)

Ha valakinek még van erről véleménye és idetéved, akkor csak bátran! :)

2014. aug. 31. 11:47
 4/10 anonim ***** válasza:

Hülyeség, hogy magyar író csak magyar szereplővel írhat. Nehogy már! Hol marad az írói szabadság? :p

Igenis lehet külföldi szereplőkkel történetet írni! Csak alaposan utána kell nézni minden fontos részletnek. Ez a leglényegesebb!

2014. aug. 31. 12:40
 5/10 anonim ***** válasza:
Igen, szerintem is írhat külföldi szereplővel, de véleményem szerint magyar emberekről, magyar helyszínekről sokkal könnyebb írnia egy magyar embernek! :)
2014. aug. 31. 13:55
 6/10 anonim ***** válasza:

Pedig meg kell csinálnod a "házi feladatot", ha igényesen szeretnél írni. Ha nem tetszik a magyar környezet (szíved joga), akkor alapszinten nézz utána annak, ahová helyeznéd a cselekményt. Nem feltétlenül kell persze amerikainak lennie, ha ez nehézséget okoz (Wikipedia, mindent tud), lehet európai is, mivel az sokban közelebb áll hozzánk. (Persze a kontinentális. A britek egy más bolygóról jöttek.)

Egyébként miért akarod külföldre helyezni a cselekményt, ha csak annyi az okod, hogy más hazai írók, szerinted, giccsesen ritka neveket használnak? Te használj egyszerűeket! Vagy olvass Németh Lászlót. (Ne, ne olvass. Fiatal vagy még hozzá.)

2014. aug. 31. 14:30
 7/10 A kérdező kommentje:
Nem csak azért, de az a legszembetűnőbb "hiba" számomra. Pontosan én se tudom megmondani, hogy miért tűnik nekem az kézenfekvőbbnek, lehet azért mert olyan világot élünk, hogy a csapból is az folyik. Természetesen csak akkor állnék neki, ha annyi tudást sikerülne magamra szedni, amivel már kezdeni is tud valamit az ember, és az lehetőleg igényes munka is. :) Valamint azt gondolom, hogy az emberekben sajnos mára él egyfajta előítélet a magyar könyvek/szerzők kapcsán, szeretném ezt kiküszöbölni, továbbá azt, hogy tényleg a mögöttes tartalomra is odafigyeljenek. Szeretném, ha minél több helyre eljutna, persze tisztában vagyok vele, hogy ahhoz tényleg egy csodát kell alkossak. Mindenesetre köszönöm a válaszokat, jó látni más emberek hozzáállását a dologhoz :)
2014. szept. 2. 18:39
 8/10 Singham ***** válasza:

Nem negatívum. Sőt! Ha ki is akarod adatni, akkor ez a lehetőség marad, mivel, ha nem külföldi helyszínen játszódik, akkor nem is nagyon érdekli az olvasókat. Nem kíváncsiak egyszerűen az itthoni tájakra.

Amit pedig leírtál, annak nagyon egyszerű oka van: mivel giccses, ritka nevet használnak, azt akarják, hogy azzal a névvel mindig a karaktert párosítják, mivel nem nagyon fognak ilyen nevű személyekkel találkozni.

2014. szept. 3. 08:00
 9/10 A kérdező kommentje:
Hmmm igen, ez elég ésszerű! :) Köszönöm a válaszod!
2014. szept. 3. 19:51
 10/10 anonim ***** válasza:

Én se tudok magyar szereplőkkel dolgozni. Engem zavarnak a magyar nevek is ha olvasok egy történetet... nem tudom miért alakult ez ki nálam, de így van.

Egyébként az a legegyszerűbb ha beteszed a sztorit Amerikába, és kitalálsz egy nemlétező várost. Így olyannak írhatod le, amilyennek akarod:)

2014. szept. 5. 07:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!