Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ti melyik könyveket tennétek...

Gyémántlány kérdése:

Ti melyik könyveket tennétek kötelező olvasmánnyá a mai tinédzserek számára?

Figyelt kérdés

Egyre kevesebb diák találja meg azokat a regényeket a kötelezők között, amikkel igazán azonosulni tud. És szerintem ez elsősorban nem a fiatalok hibája, egyszerűen elavultak azok a könyvek, amiket el kéne most olvasniuk, a kamaszok nem találják meg bennük önmagukat, nem lelnek a karakterek által új barátokra, mert azok világa túlságosan különbözik az övéiktől. Olyan regényeket kéne keresni a számukra, amiket élveznek, megértenek, mégis tanulságosak és színvonalasak.

A kérdés pedig az; szerintetek melyek ezek a regények, és miért? Ti hány évesen olvastátok őket, mik azok a dolgok, amik miatt ezek a történetek különlegesek számotokra? Mi miatt osztanátok meg másokkal is, akik jelen esetben az olvasást egyre inkább hanyagoló kamaszok?

A válaszokat előre is köszönöm :)

2014. máj. 8. 21:30
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

Sokan alábecsülik a mai korban íródott regényeket. Pedig, higyjétek el, néhány komolyabb, mégis modern olvasmánnyal szerintem meg lehetne szólítani a fiatalokat. Nem az SzJG-re és nem is a Harry Potter-re gondolok, hanem tényleg olyan művekre, amik színvonalasak, de érthetőek is a mai nyelvezetnek köszönhetően. És a legfontosabb; mai, jelenleg is létező problémákat vetnek fél, és gondolkodtatják el a fiatalokat rajtuk. Az Egri csillagokban is megvannak a problémák, igen, de ezek a problémák a jenkorban számunkra felfoghatatlanok. Nem élünk benne, nem érezzük magunkénak, így hát nem is nagyon tudjuk őket elképzelni.

Olvastam egy regényt húsvétkor, és mikor letettem, éreztem, hogy zseniális! Hogy minden diáknak olvasnia kéne. A könyv Jodi Picoult Tizenkilenc perc című műve volt. A történet egy fiú diákéveit mutatja be, amik közel sem álomszerűek. A fiú ugyanis állandó zaklatásban él, a társai megalázzák, kinevetik, stb. Végül a srácnak eldurran az agya, és hatalmas iskolai mészárlást csinál. Az olvasó először utálja (velem ez volt) a karaktert, de később már, ahogy halad előre a könyv, egyre jobban megérti és megsajnálja őt. A regény egy mai problémát mutat be, ami minden diák életében jelen van/volt egy kis formában, és olyan módon, hogy sosem fogja az olvasó elfelejteni. Egy embert nem lehet a végtelenségig kínozni, ez a tanulság, egyesek azonban képesek rá. Talán a könyv olvasása után már nem csinálnák ilyen lelkesen.

Ilyen regények kellenek a diákoknak.

2014. máj. 9. 07:14
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Az általános iskolás kötelezők legalább 90%-ka felnőtteknek szánt műként született. Pozitív hatása csak a szórakozásból olvasott könyveknek van, a kényszernek csak negatív.

Az elején még megpróbáltam olvasgatni őket, de nagyon nem bírtam, gyűlöltem mindet, így hamar leálltam, rengeteg időt és pénzt megspórolva. Amikor megtanultam olvasni, örültem neki, aztán a kötelezők megutáltatták, ahogy sok osztálytársammal is. Hosszú éveknek kellett eltelnie, míg újra el tudtam olvasni egy regényt; ismerőseim többségéből viszont sikerült teljesen kiölni a vágyat, túl sok negatív megerősítést kaptak.

Hogy a kérdésre is válaszoljak: Nem adnék konkrét könyvet, mindenki szabadon választhatna, kicsiknek tartalmi ismertetőt kéne utána írni belőle, nagyoknak meg, hogy miért azt választották, tetszett-e, miért, mit csináltak volna másképp stb.

2014. máj. 9. 08:45
 13/29 anonim ***** válasza:

Bevallom én akkor olvastam el pár kötelező olvasmányt, mikor már közöm nem volt az iskolához.

Az egri csillagokat gyereknek valami katasztrófa volt, végig sem olvastam. A realista költőknek valóban nagyon nyomasztó az írása, gyerek szemmel, de még később is az volt számomra.

A kérdezőnek és társainak elgondolkodtató az alternatívája.

Viszont szerintem is az élet nem habos torta, mint ahogy egy néhány könyv vázolja, ezek lehet most semmit nem mondanak nektek, az ott olvasottak, de pár év/évtized múlva emlékeztetni fog a memóriád.

Ajánlom: Saját szavak(Freedom Writers)c. filmet

2014. máj. 9. 11:02
 14/29 anonim ***** válasza:
55%

A múltkor itt a gyakorin kért segítséget valaki az olvasónaplójához, mert ugye nem olvasta a könyvet.

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Szóval mindegy, mi a kötelező, ugyanúgy utálni fogják a köcsögök.

2014. máj. 9. 11:24
 15/29 anonim ***** válasza:
F
2014. máj. 9. 12:00
 16/29 anonim ***** válasza:

Férjem huga 18 éves, jövőre fog érettségizni.Nekik pl volt a Harry Potter kötelező és nem volt képes elolvasni. Édesanyjukkal olvasták el közösen,mert utál olvasni. Pedig az anyjuk még angolul is oolvasta.Én meg ezt nem értem,mert imádok olvasni.

Kétségtelen kell minden korból kötelező de biztos vannak élvezetesebb könyvek is. (Pl a Valamokka finn eposz. Az Egri csillagokat én se birtam elolvasni,túl nehéz olvasmány volt.) 28N

2014. máj. 9. 12:03
 17/29 anonim ***** válasza:

Mocsok.

Na szóval azt kéne meglátni, hogy emberek vagyunk, az emberi gondolat ápolói, őrzői, alkotói és fejlesztői. Minden bizonnyal 12 évesen is belátható az, hogy, ahhoz hogy ezen folyamatokhoz hozzájárulhassatok, bizony más gondolataival is meg kell ismerkedni már önmagában ez egy érdemi aktus, hát még az, hogyha továbbgondoljátok netalántán új gondolatot alakítotok ki, mint mondjuk anno Platón az ideatant, Husserl a transzcendentális egót stb.

Az irodalom nem csak, hogy ápolja az emberi gondolatot, de a kultúrának is immanens része amely meghatározó évezredek óta. Tudni való az is, hogy azok a könyvek amelyek kötelezőnek vannak kiadva, nem hiába azok, nem véletlen, hogy 16 évesekkel nem Musilt vagy Dosztojevszkijt olvastatnak, sőt az sem véletlen, hogy nem József és testvéreit kell tanulmányozni, hanem csak Máriót és Toniot. Noha régebben azért ez nem így volt (a ma uralkodó légkörből leképzett attitűddel való szemlélés szerint még durvább volt.

Egy szó mint száz..ezt ki lehetne fejteni ennél értelmesebben, hosszabban, bár sok értelmét nem látom a kommenteket most hajnalban így még nem olvastam, azt viszont mindenki elhiheti. Attól, hogy olvasnak a fiatalok még nem feltétlenül olvasnak, az hogy papírra nyomtatott karaktereket mint szimbólumokat felismernek még nem lesz olvasás, és most nem a hegeli vagy akármilyen fenomenológiás cuccot akarok tolni, csak azt, hogy ha elolvassa valaki az összes kötelezőt sokkal fejlettebb lesz gondolatban, mintha az SZJG-n és társain kupálódott volna.

Amúgy aki azt mondja, hogy azok most még már elavultak (mármint a mostani kötelezők) az azt deklarálja, hogy az emberi gondolat,gondolkodás avult el, ha meg ilyen szinten lennénk...(gondolom nem kell ecsetelni)...de szerencsére nem vagyunk. Nem kell mindenkinek bölcsésznek,filozófusnak,szociológusnak,gondolkodónak,írónak,kutatónak stb. lenni, elég ha emberek vagyunk, és azzá gondolataink által lehetünk, ez nem kötelesség, csupán a lét.

2014. máj. 10. 00:37
 18/29 anonim ***** válasza:
100%

"ha elolvassa valaki az összes kötelezőt sokkal fejlettebb lesz gondolatban, mintha az SZJG-n és társain kupálódott volna."

Épp, hogy nem, mint már korábban is írtam, tudományosan igazolt, hogy csak a szórakozásból olvasásnak vannak pozitív hatásai, pl. szókincsnövelés. A kötelezőn csak átkínlódik, nem fogja fel, nem gondolkodik rajta, nem érdekli, így pozitív hatással sem lesz rá, csak túl akar lenni rajta.

"Amúgy aki azt mondja, hogy azok most még már elavultak (mármint a mostani kötelezők) az azt deklarálja, hogy az emberi gondolat,gondolkodás avult el, ha meg ilyen szinten lennénk..."

Például elég sok olyan korban játszódik, aminek a szabályozása eltért a miénktől, így nehéz értelmezni, szembe megy a mai logikával.

De gondolkodás mód is sokat változott, elavultnak tekintem pl. a Légy jó mindhaláligot, mivel az arról szól, hogy ha rossz körülmények közé kerülsz, akkor sírj, vinnyogj, de nehogy bármit is tegyél, hogy jobb legyen, tűrj el mindent.

2014. máj. 10. 07:30
 19/29 anonim ***** válasza:
Nem kell szeretnie valamit, hogy fejlődjön tőle, gondolatilag viszont mindenképpen jobban fejlődik Ottliktól mint Leinertől, szókincs dettó sőt..te írtad hogy Légy jó mind halálig csak a lemondásról, nemtevésről, sírásról szól (amúgy nem) itt meg pont, hogy te írod azt hogy csak szenvednek a kötelezőkkel a gyerekek akkor szarjuk le, hát nem erre kéne megoldást keresni. Egyébként nem is tudom minek válaszolok ilyenekre..
2014. máj. 10. 11:33
 20/29 Körmendi Flórián válasza:
Az aranyember valóban jó könyv, ám az is igaz, hogy nem általános iskolásoknak való. Abban a korban sokkal fontosabb lenne megszerettetni az olvasást a diákokkal, és például Az aranyember erre nem biztos, hogy megfelelő "eszköz".
2014. máj. 10. 14:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!