Ti melyik könyveket tennétek kötelező olvasmánnyá a mai tinédzserek számára?
Egyre kevesebb diák találja meg azokat a regényeket a kötelezők között, amikkel igazán azonosulni tud. És szerintem ez elsősorban nem a fiatalok hibája, egyszerűen elavultak azok a könyvek, amiket el kéne most olvasniuk, a kamaszok nem találják meg bennük önmagukat, nem lelnek a karakterek által új barátokra, mert azok világa túlságosan különbözik az övéiktől. Olyan regényeket kéne keresni a számukra, amiket élveznek, megértenek, mégis tanulságosak és színvonalasak.
A kérdés pedig az; szerintetek melyek ezek a regények, és miért? Ti hány évesen olvastátok őket, mik azok a dolgok, amik miatt ezek a történetek különlegesek számotokra? Mi miatt osztanátok meg másokkal is, akik jelen esetben az olvasást egyre inkább hanyagoló kamaszok?
A válaszokat előre is köszönöm :)
Én is nagyon untam a kötelezőket eddig. Az Egri csillagoktól még rémálmaim is lettek. A Jane Eyer viszont mint régi könyv kifejezetten tetszett. Inkább az idilli témájú regényeket kellene megkedveltetni a diákokkal szerintem, ugyanis folyamatosan a halálról, a kínokról olvasni nyomasztó és kellemetlen. A tanulságnak is pozitívnak kellene lennie főként az emberi avagy egymás iránti tiszteletről, szeretetről.
14/L
A tanulságnak is pozitívnak kellene lennie főként az emberi avagy egymás iránti tiszteletről, szeretetről.
Ez nagyon nemes dolog.
Vannak a nyertesek és a vesztesek, sokak már születésük pillanatában vesztesnek születnek.
Édes Anna szomorú olvasmány. Sokaknak a való élet is az.
Szerintem nem olyan régen játszódó könyveket kéne adni. Mondjuk én nem magyar íroktól tennék kötelezővé, azokból a mostaniakban nincs túl sok tanulság.
Az Egy különc srác feljegyzéseit bíztos. Az a könyv nem csak a bizonytalan tiniknek jó, de mindenkinek segít megérteni hogy a tettei hatással vannak a másikra, és senki sincs egyedül. Mert legbelül még ha nem is vallja be, ilyenkor mindenki meg akar felelni egy közösségnek. Csak ezt nem mindenki mutatja ki.
14/L
A kötelező azért kötelező, mert hozzátartozik az általános műveltséghez, persze ettől még nem lesz mindegyik élvezhető. De ezek mellett rengeteg kiváló ajánlott könyv van (a mi tanárunk egyszer berakta a Gyűrűk urát is ajánlottnak), ráadásul mindenki azt olvas amit akar. Most attól, hogy a kötelezőt is elolvassa nem lesz semmivel sem kevesebb, sőt...
Egyébként a tanult könyvek közül nem kell mindegyikkel azonosulni, meg kell őket érteni és felfogni. Véleményem szerint meg az is fejleszti a képességeket, ha értelmes kritikát is megfogalmazol a könyv ellenében, ha nem tetszett. Semmi nem fog mindenkinek tetszeni, és ez így van jól.
Kedves első, tiszteletben tartom a véleményed, ugyanakkor nem értek vele egyet. És sokan vannak szerintem még így ezzel, azonban azt is tudom, hogy a te nézeteidet is rengetegen vallják. Én szeretek vitázni, kulturáltan, úgy, hogy a felek elmondják a véleményüket, miközben próbálják megérteni a másik nézeteit, hátha dűlőre jutnak valahogy, úgyhogy elmondom most, én hogy látom a dolgokat, és nagyon szívesen meghallgatom azokat is, akik a másik oldalon állnak.
Igen, a mai fiatalságnak is szüksége van hősökre, de sajnos azok a régi "hősök" számukra már egyáltalán nem azok. Nem értik meg őket (na jó, a magam nevében is beszélek). Tehát, mi, kamaszok nem értjük ezeket a karaktereket. Idegenek számunkra. Senki nem képes idegenekről olvasni, mindenki azt az élményt keresi a könyvekben, hogy barátokat talál, akik hasonlítanak rá; erre azonban a mostani kötelezők már alkalmatlanok. Ezek a művek nyilván zseniálisak voltak egykor (talán ma is azok, nem tudom) de egy 21. századi tinédzser számára élvezhetetlenek. És akkor itt a probléma. Mert az, hogy el kell olvasnod néhány olyan könyvet, ami nem igazán tetszik, nem nagy gond. Mindenki fut bele számára értékelhetetlen művekbe. Csak az a baj, hogy a diákok többsége CSAK is kizárólak a kötelezőket olvass el, és, ha ezekkel a kötelezőkkel akarjuk őket olvasásra bírni, az nem nagyon fog menni. Pedig ezt a célt kéne kitűzni, igen, mert egyre kevesebb az olvasó fiatal. Ha az iskolákat kicsit is érdekelné, hogy fogynak az olvasást szerető gyerekek, megváltoztatnák a kötelező olvasmányok listáját.
Teljesen igazad van. Sok gyerek a kötelezőkön keresztül ismeri meg az olvasást, és mivel azokat sokszor csak nagyon nehezen tudja kiolvasni, unalmasnak találja, azt hiszi eleve ilyen az olvasás. És ezért magától nem fog könyvek után nézni, keresni őket.
Persze semmi sem tetszhet mindenkinek, ezt én is tudom. De legalább a mai korhoz jobban illő könyvek szerintem több embernek tetszenének, mint ahánynak az eddigiek.
Én egyetértek az elsővel... mit akartok mégis olvasni, SZJG-t meg ilyen hülyeségeket? Ahol egy álomvilágban él mindenki, és mindig minden jól megy, és az a legnagyobb baj, hogy ki mikor kivel randizik meg kit csókol meg? Nem, nem mondom, hogy a kötelezők a kedvenc olvasmányaim, de nem olvashatatlanok, eddig mindet elolvastam, sőt, a Kőszívű ember fiai még tetszett is. Merthogy ezekből tanulni kell, ahogy az első is írta. Azzal mondjuk nem értek egyet, hogy arra inspirál, hogy a főhősökként viselkedjünk, de az biztos, hogy alapvető jó modort meg hasonlókat elsajátíthatunk belőlük.
Én azt is elhiszem, hogy a Harry Pottert vagy a Gyűrűk urát mindenki szívesebben olvasná, de azokban nincs (vagy legalábbis kevesebb) tanulság.
És remélem, hogy nem fogják lecserélni a kötelezőket, legalább ezek a regények el lesznek olvasva majd a jövő generáció által is (bár a GYK-s kérdéseket elnézve nemigen! Nem is tudom, mit panaszkodtok, amikor csak megkérdezitek itt, hogy mi volt a térkép, vagy gyűrű, vagy tudomisén mi útja az Egri csillagokban, és már kapjátok is...).
9-es vagyok.
Secret96: nehogy már... ha már mást nem, akkor legalább a magyar irodalmat olvassák...
Kedves kérdező: elhiszem, hogy ezek a regények egyáltalán nem adnak kedvet az olvasáshoz, de én azt hiszem, hogy akit EZ kizökkent, és nem is olvas mást, az akkor sem olvasna mást, ha Tolkient vagy Rowlingot, vagy akárkit kapna kézhez. Hogyha van akármilyen motivációd is az olvasás irányában, akkor azt nem a kötelezők fogják meghatározni. Hanem keres egy neki tetsző könyvet, és azt elolvassa. Rengeteg példával tudnék hozni a saját osztályomból, akik a kötelezőket utálták, mégis rengeteget olvasnak (igaz, hogy nem éppen komolyregényeket, de legalább olvasnak"), és olyanokkal is, akik a kötelezőket utalták, és nem olvasnak mást sem (ez meg is látszik akkor, amikor hangosan kell valamit felolvasni irodalomórán... nyolcadikos létemre harmadikban érzem magam).
És hogyha arany középutat keresel, én azt mondom, hogy meg kéne tartani a jelenlegi kötelezőket, és, mondjuk osztályszavazás alapján (amit akár még nemekre is lehetne osztani, mert mondjuk a lányok egy SZJG-t olvasnának, mi meg, nem tudom, Assassin's Creedet, vagy valamit), keresni egy másik könyvet, amit szintén mindenkinek el kell olvasnia, de az lehet bármi. Nehogy már ne tudjon a gyerek a 200 "munkanap" alatt elolvasni 600 oldalt. Az napi 3, és senki nem tiltja, hogy a szünetekben/hétvégén is olvasson. Persze, így is lesznek olyanok, akiknek nem tetszik majd a választott könyv, de ha a szavazás megadta, akkor a többségnek megfelel. Akinek nem, az meg így járt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!