Mit gondoltok a regényemről a részlet alapján? Érdemes folytatnom az írást?
Részlet:
|
V
"Délelőtt tizenegy óra. Szakad az eső, én meg az ablakom előtt ülök és nézem az üveg túl oldalán. Az ablaküvegen csurognak le szépen, lassan az esőcseppek, s vele együtt a könnyeim is.
Reggel arra keltem fel, hogy üzenetem jött, méghozzá a legjobb barátomtól, Tomitól. Csupán öt sor volt, mégis majd’ megszakadt a szívem.
Szia!
Csak azt szeretném elmondani, hogy kiköltözünk Romániába. Személyesen kellett volna elmondanom, de nem tudtam veled közölni, féltem a reakciódtól. De attól még tarthatjuk majd a kapcsolatot és fogjuk is, igaz?
Sajnálom.
T.
Egyedül vagyok. Tomi elköltözik, a barátnőm, Lilla meg utál. Tisztában vagyok vele, hogy először majd minden nap írni fogunk egymásnak, csakhogy neki is lesz majd dolga, nekem is, nem lesz időnk egymásnak írosgatni és egy idő után úgy is elmaradtak a levelek, telefonálások, míg végül már egyáltalán nem fogjuk tartani a kapcsolatot.
- Zsófi, gyere le ebédelni! – kiabál fel az emeletre anyu.
- Nem vagyok éhes.
- Még mindig? Egész nap nem ettél még semmit.
- Majd később eszek.
- Oké, de később tényleg enni fogsz! – és szerencsére ennyiben hagyja a dolgot, mert semmi kedvem nem lenne neki elmagyarázni, hogy miért nem vagyok éhes.
Még mindig az ablak előtt ülök, annyi különbséggel hogy már csak szemerkél az eső. Össze kéne szednem magam, amire van még egy hetem. Utána megint kezdődik a suli. Felvettek álmaim iskolájába, most boldognak és izgatottnak kéne lennem, ehelyett félek hogy nem fognak szeretni, hisz akikkel egy osztályba fogok járni, azok már nagyjából megismerkedtek egymással, én leszek az új, kívülálló. Hogy gondolataimat eltereljem, kimegyek a kertbe, leülök a kedvenc tölgyfám tövébe és olvasok estig. Azt azért tudni kell rólam, ha én elkezdek olvasni, addig nem fejezem be, még el nem olvasom az adott könyvet. Talán ezért is mondják rám olyan sokan hogy külön világban élek, komolyabb vagyok, mint a velem egy idősek. Ahelyett hogy buliznék, ahogyan a többi hozzám hasonló korú fiatal teszi, olvasok és zenét hallgatok. Azt hiszem, én vagyok a jókislány, a többiek meg a „normálisak”.
Arra kell ébrednem, hogy kopognak az ajtómon. Még mindig jobb, mintha rám nyitják az ajtót, amit annyira utálok – állapítom meg magamban. Anya lép át a szobám ajtaján, arcán kedves mosollyal.
- Jó reggelt kicsim, hogy aludtál?
- Neked is, jól.
- Van egy kis meglepetésem, vagyis nem pontosan az enyém. Behívhatom?
- A meglepetésemet? – lepődök meg, mert tudtommal a meglepetések általában tárgyak, azok pedig nem tudnak járni.
- Lilla jött át hozzád, beszélni szeretne veled.
- De ilyenkor? – nézek az órára – Még csak fél nyolc van.
- Azt mondta, fontos.
- Oké – sóhajtok egy nagyot -, jöjjön be.
- Beküldöm, akkor magatokra is hagylak titeket. – mondja, majd már csukódik is be a szobaajtóm. Fél perccel később pedig ismét kinyílik, de anyu helyett már Lilla lép be rajta."
Nekem tetszik, azonban nem hiszem, hogy valaha is megvenném boltban. És csak azért, mert engem nem nagyon érdekelnek az ilyen könyvek. Elolvastam a Szent Johanna Gimi-t és az nekem bőven elég volt.
Én már olvastam jelen időben írt könyvet (Angyalsors trilógia). Szerintem ha jelen időben van egy könyv, akkor az jobban megfogja az olvasót, és jobban el tudja képzelni. De ez saját vélemény.
Van tehetséged az íráshoz, tehát folytasd!
Hát igen,ízlések és pofonok :)Azért is választottam a jelen időt,amit leírtál, mert ha csak a főszereplő szemszögéből akarom leírni a történetet,többet meg jobban tudok írni mint múlt időben,pedig az sokak számára könnyebbnek tűnik.
Köszönöm a válaszod, neked is ment a zöld kéz!
Úgy látom sokan megdicsérték az írásodat, engedd meg, hogy felhívjam pár hibára a figyelmed.
*Szakad az eső, én meg az ablakom előtt ülök és nézem az üveg túl oldalán.
- Mit nézel? Az esőt? Nekem nem jött le, ezt a mondatot mindenképp fogalmazd át.
*Az ablaküvegen csurognak le szépen, lassan az esőcseppek, s vele együtt a könnyeim is.
- "szépen, lassan" ennél nyilván tudsz árnyaltabban is fogalmazni
*írosgatni
-?
* Hogy gondolataimat eltereljem, kimegyek a kertbe, leülök a kedvenc tölgyfám tövébe és olvasok estig.
- egészen eddig, sőt elmondásod szerint még most is esik az eső, ép elméjű ember ilyenkor nem fetreng estig a sárban
*Azt azért tudni kell rólam, ha én elkezdek olvasni, addig nem fejezem be, még el nem olvasom az adott könyvet.
- Miért kéne tudnom?
*Ahelyett hogy buliznék, ahogyan a többi hozzám hasonló korú fiatal teszi, olvasok és zenét hallgatok.
- KLISÉ
*Arra kell ébrednem, hogy kopognak az ajtómon. Még mindig jobb, mintha rám nyitják az ajtót, amit annyira utálok – állapítom meg magamban.
- Az E/1 könyvek nagy előnye, hogy az egyik szereplő fejébe vagyunk zárva, felesleges hozzá tenni, hogy magadban állapítottad meg. Minden párbeszéden kívüli mondat, gondolatnak számít.
*Anya lép át a szobám ajtaján, arcán kedves mosollyal.
- Anya kidöntötte az ajtót és átlépett rajta? Nyilván nem, a küszöbön lépünk át, az ajtón legfeljebb be...
Ezeken kívül unalmas és sablonos, a szereplők pedig kidolgozatlanok, ez már ebből a pár sorból is látszik. A fogalmak, amiket használsz túl hétköznapiak.
Javaslat: Olvass el rengeteg régi könyvet, műfajteremtőket. De nem fontos, hogy regény legyen, novella vagy dráma, mind nagyon jól fejleszti az íráskészséget.
Pár javaslat:
Molière: Tartuffe
Voltaire: Candide
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
William Golding: A legyek ura
Katona József: Bánk bán
Arany János: Toldi, Toldi estéje
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa, János vitéz, Az apostol
Shakespeare: A makrancos hölgy, Othello, Lear király, Macbeth, Téli rege, Vihar stb.
Defoe: Robinson Crusoe
Swift: Gulliver utazásai
Goethe: Werther szerelme és halála
Goethe: Faust
Kármán József: Fanni hagyományai
Hugo: A párizsi Notre Dame, Nyomorultak, Kilencvenhárom
Puskin: Anyégin
Kölcsey: Parainesis
Vörösmarty Mihály: A rom
Dosztojevszkíj: Bűn és bűnhődés
Kosztolányi Dezső: Édes Anna
Tolsztoj: Anna Karenina
Franz Kafka: Az átváltozás
Umberto Eco: A rózsa neve
A fenti pár - és persze még sok más - mű figyelmes elolvasása tökéletes alap lehet egy jó regény megírásához. Persze, igénytelen műveket lehet írni, és sajnos ma erre van is igény... De a legtöbb igazán sikeres író, némileg jártas az irodalomban.
Kezdésnek kiváló! Kíváncsi lennék az egész történetre! De van, amit másként írnék. Ha korábbiakban nincs leírva a külsőd, akkor belecsempészném legalább az arcod, ami az ablaküvegen tükröződhet. A párbeszédekbe belefűzném, hogy ki mondja az adott mondatot. Talán így picit érthetőbbek lennének. Továbbá segíteném az olvasót a helyszínleírásokkal.
És némi kritika a kommentekhez is:
- Szerintem tök jó, hogy bámulsz a "Semmibe"... Megadja a szomorkás, kissé depis hangulatot, ami egy barát elvesztését jellemzi.
- A szépen, lassan pedig megfesti, nem kell ennél jobb, vagy művészibb.
- A kilisével sincs semmi baj! Nézzünk meg egy romantikus filmet. A legtöbb egy óriási klisé, amiben sok kicsi van pluszban :)
- A szereplőnek E/1-ben is juthat eszébe valami, vagy akár ki is mondhatja.
- A kérdés az volt, hogy "Mit gondoltok a regényemről a részlet alapján?" - amiben benne van a részlet szó. S ha már elemezgetünk és olvasgatunk, értelmezünk, akkor ebből és a tagoltságból fel kellene tűnnie, hogy egy történet kiragadott részleteiről beszélgetünk. Ami alapján elítélni az írót, sablonosnak nevezni a karaktereket, a történetet és a leírásokat, önteltség. Amit a felsorolt "irodalomjegyzék" is alátámaszt. Amihez van egy kérdésem: Kedves kommentelő, szerinted a nagy írók hogyan kezdték?
Piciben, klisésen, minden mondatból tanulva és fejlődve, míg meg nem találták a saját hangjukat és saját műfajukat.
Az alkotásnak mindig az alkotónak kell megfelelnie és nem a kritikusoknak! Az íráshoz további kitartást és ötleteket kívánok!
Ez csak személyes vélemény de, nekem például nem tetszik hogy időjárás jelentésel kezdődik. Emiatt nem muszáj kijavitsd, döntsd el te hogy látod jónak de szerintem már abból hogy ,,Az ablaküvegen csurognak le szépen, lassan az esőcseppek, s vele együtt a könnyeim is. ,, már ki derűl hogy mijen az idő, nem muszáj bejelenteni mert ha a regény szubijektiv akor inkább a narrátor nézőpontja a fontosabb. De azért amúgy se jó ha egy tőrténet időjárás jelentésel kezdődik.
És a dialogusoknál a ,,mondta,, szócskán kívűl ne használj mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!