Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Igazából miért fontos dolog...

Igazából miért fontos dolog olvasni?

Figyelt kérdés
2013. okt. 8. 20:02
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:
100%

"de csak azoknak lesz esélye akcentus nélkül, vagy anyanyelvi szinten elsajátítani egy nyelvet, akik bizonyos életkor előtt elkezdik tanulni"

Találkoztam olyannal, aki negyvenes éveiben kezdett el magyarul tanulni, mostanra tökéletesen beszél, nincs semmi akcentusa, szebb a kiejtése, mint sok magyar anyanyelvűnek.

De ismerek olyanokat is, akik 5-8 évesen kezdtek valamilyen nyelvet tanulni, és olyan durva akcentusuk van, mint a kezdő nyelvtanulóknak.

Lényeg a lényeg, valóban nagyobb az esély a jó kiejtés megtanulására fiatalabb korban, de ez nem minden, rengeteg kivétel van, az egyéni adottságok a legfontosabbak.

2013. okt. 11. 20:16
 32/49 anonim ***** válasza:

Nagyon jó ez a kérdés, vagyis inkább ez a témafelvetés, a kapcsán kialakult beszélgetés a legjobbak egyike, amelyet mostanában itt olvastam.

Kérdező, az utolsó két hozzászólásodra reagálva: nem mindenkinek fontos az olvasás, és nem mindenkivel lehet megértetni, hogy miért fontos. Legyen szó akármiről, vannak emberek, akiken egyszerűen nem lehet segíteni, mert ők maguk nem akarják, hogy segítsünk rajtuk. Aki továbbra is nemesb szórakozásnak találja az Éjjel-nappal Budapestet Szerb Antalnál, és a körömlakkozást érdekfeszítőbb időtöltésnek az elméje csiszolgatásánál, nos, az az ő dolga.

Azokon segítsünk, akiken módunkban áll segíteni, legyen szó akár az olvasás fontosságának megértetéséről, akár bármi másról. A saját gyerekemet én is a saját - kultúracentrikus - értékrendem szerint nevelem, nem akarok előre inni a medve bőrére, de eddig a legteljesebb eredményekkel.

Te, én, és a többi ide irkáló megértette, hogy miért fontos az olvasás. A mai világban, a zenei tehetségkutatók, valóságshow-k és divatból transzexuálisnak öltöző kiskamaszok korában ezáltal olyan tudásnak vagyunk a birtokában, amely minden tudások közül az egyik leghasznosabb, legértékesebb.

2013. okt. 11. 20:28
 33/49 A kérdező kommentje:

"Találkoztam olyannal, aki negyvenes éveiben kezdett el magyarul tanulni, mostanra tökéletesen beszél, nincs semmi akcentusa, szebb a kiejtése, mint sok magyar anyanyelvűnek.

"

Hangsúlyoztam, hogy én ezt csak hallottam, nem valami tudományos helyen olvastam.

2013. okt. 12. 11:33
 34/49 A kérdező kommentje:

"De ismerek olyanokat is, akik 5-8 évesen kezdtek valamilyen nyelvet tanulni, és olyan durva akcentusuk van, mint a kezdő nyelvtanulóknak.

"

Azt nem mondtam, hogy mindenki zseni lesz. ;)

2013. okt. 12. 11:34
 35/49 A kérdező kommentje:

"Nagyon jó ez a kérdés, vagyis inkább ez a témafelvetés, a kapcsán kialakult beszélgetés a legjobbak egyike, amelyet mostanában itt olvastam."

Ezt köszönöm.

"A mai világban, a zenei tehetségkutatók, valóságshow-k és divatból transzexuálisnak öltöző kiskamaszok korában ezáltal olyan tudásnak vagyunk a birtokában, amely minden tudások közül az egyik leghasznosabb, legértékesebb."

Igen, csak épp ezért tettem fel a kérdést. Én magam nem vitatom, hogy a könyvolvasás hasznos tevékenység, de épp az ilyen válaszok ihlették a kérdést: leszögezik, hogy nagy tudás, de nem részletezik, hogy miért. De már kaptam jó sok választ, úgyhogy Neked már nem kellett leírni, és köszönöm, hogy írtál.

Bocs a három külön válaszért, de így sikerült bemásolnom.

2013. okt. 12. 11:37
 36/49 A kérdező kommentje:

Ja, és egy negyedik, az Utolsónak:

Igazad van, hogy nem lehet mindenkivel megértetni a fontosságát. Csak jelen esetben az a furcsa helyzet állt elő, hogy én magam nem mindig értem, aki pedig nagyon szeretek olvasni. El tudom magyarázni, hogy miért jó dolog, de miközben mondom az indokokat, úgy érzem, hogy ez csak nekem fontos, nem valami kollektív nagy igazság.

2013. okt. 12. 11:47
 37/49 anonim válasza:
Mert bővíti a szókincsedet, így a későbbiekben megkönnyíti a kommunikációt. Mert sok új dolgot megtudhatsz a világról. Mert jó!
2013. okt. 13. 11:06
 38/49 A kérdező kommentje:
A "mert jó" nem érv, a többit köszönöm!
2013. okt. 13. 11:23
 39/49 Bambi77 válasza:
Én azért imádok olvasni, mert akár időutazó is lehet, vagy hercegnő, boszorkány vagy század végi szerelmes hölgy, vagy éppen amihez kedvem van... olyan arcokat, hangokat, illatokat párosítok a karakterekhez amit én akarok, nem durrantják bele az arcomba, ahogy egy filmnél... persze azokat is imádom, de pl.: fantasy vagy történelmi regényeket jobban szeretek olvasni, és csak azután megnézni filmen... :)
2013. okt. 15. 12:24
 40/49 anonim válasza:

Mondanék egy objektívebb okot az olvasásra:

Olvasni csak úgy lehetséges, ha a két agyfélteke együtt dolgozik, ugyanis a jobb félteke ismeri fel a betűket (mint minden ábrát és képet), viszont ettől eltekintve nem sokat tud velük kezdeni, mivel a jobb agyfélteke alapvetően a személyiség érzelmi oldalát vezérli, így a betűk alakjának felismerése és a hosszútávú emlékezetből való kikeresésük után az információ átkerül a logikus gondolkodásért (is) felelős bal agyféltekéhez, amely a betűket szavakká, a szavakat mondatokká, a mondatokat szöveggé alakítja, azaz feldolgozza, megérti az információt.

Az olvasás tehát fejleszti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, gyorsabb és hatékonyabb adatátvitelt tesz lehetővé, így járul hozzá az intelligencia fejlődéséhez.

2013. okt. 15. 20:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!