Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Igazából miért fontos dolog...

Igazából miért fontos dolog olvasni?

Figyelt kérdés
2013. okt. 8. 20:02
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
100%
Mert "Everything you can imagine, you can make real":) Ezt valahol láttam:) Mindent, amit el tudsz képzelni, meg tudsz valósítani:):):) És ha valakinek jó nagy a képzelőereje... :))
2013. okt. 8. 23:17
 12/49 A kérdező kommentje:
Ez azt hiszem, egy Walt Disney-idézet.
2013. okt. 8. 23:54
 13/49 anonim ***** válasza:
most rákerestem, de nem mélyedtem nagyon bele, de Picasso-idézetek között volt egy hasonló:) Én meg MJ-re emlékeztem, de akkoo asszem Picasso, v máshogy mondták:D:D:D Akkor lehet Disney is:):):)
2013. okt. 9. 00:07
 14/49 A kérdező kommentje:
Disney azt mondta, hogy amit meg tudsz álmodni, meg tudsz tenni. De még Goethe is mondott hasonlót. Úgy látszik, erre sokan rájöttek egymástól függetlenül. ;)
2013. okt. 9. 02:32
 15/49 anonim ***** válasza:
100%

-Fejleszti a képzelőerőt, ami több szempontból is fontos. Például érdekesebbé teszi az életet. Biztos láttál már te is tétlenül ácsorgó és a fejükből kifelé bambuló embereket. Na, ők azok, akiknek NAGYON gyér a fantáziájuk. Ha olvastál esetleg már olyan könyvet, amelyben valaki börtönben, azon belül is magánzárkában volt, az ilyenek mind leírják, hogy a magányt csak úgy lehet elviselni, hosszabb távon csak úgy képes az ember nem megőrülni tőle, ha képzeletben valahol egész máshol jár. Le is írják az ilyenek, hogy akinek nem elég gazdag a fantáziája, az ilyen helyzetben nagyon pórul jár, mert még a képzelete által sem tud kiszabadulni a négy fal közül.

Az, hogy a fantáziád fejlett legyen, a problémamegoldó készség miatt is fontos. Ha valami zűrbe keveredsz (lehet ez nagyon egyszerű is), de kreatív vagy, sokkal nagyobb eséllyel tudod megoldani a helyzetet önállóan.

-Fejleszti az olvasáskészséget, amely generálisan fejleszti az agyműködésedet, magyarul hatékonyabb lesz tőle az agyad más területeken is, "megtanít gondolkodni".

-Fejleszti a szövegértést, aminek a mindennapi életben az a haszna, hogy ha pl. valami bonyolultabb munkakörrel vagy tananyaggal kerülsz szembe (egyetemen pl. bőven van erre mód), akkor nem csak nézel, mint Rozi a moziban, hanem képes vagy bonyolultabb szövegeket is könnyebben értelmezni. Egy felületes, romantikus tiniregény mondjuk lényegesen kevéssé fejleszti a szövegértést, mint egy nyelvtani kifejezőeszközeiben gazdag, sokrétű, mély mondanivalójú szépirodalmi alkotás.

-Értékekre tanít, erkölcsileg fejleszt. Bár ez igazából csak a szépirodalmi művekre és az igényesebb szórakoztató irodalmi művek egy részére igaz. Megtanulsz belőle dolgokat, amely által jobb ember leszel. Például empatikusabb leszel, megtanulsz jobban együttérezni a szegényekkel, nyomorgókkal, szenvedőkkel, betegekkel stb., és emiatt a továbbiakban jobban fogsz rajtuk segíteni.

-Információkat ad át. Ezt persze az iskola is megteszi, de földrajzi ismereteket például sokkal szórakoztatóbb egy-két Verne vagy Rejtő-regényből szerezni, mint tanóráról. Egy csomó földrajzi névről a mai napig Verne jut eszembe, mert nála olvastam róluk, hogy milyen ott az élet, a klíma, az éghajlat, milyen állatok, növények élnek ott, stb.

-Szórakoztat. Sokkal jobban, mint egy film, mert nem szab teret a fantáziának. Egy könyvet olyannak képzelsz, amilyennek csak szeretnél, a film a szádba rágja, hogy melyik szereplő hogy néz ki stb. Néhány esetben ezért volt nekem jó nagy csalódás egy-egy könyv filmadaptációja, mert akit pl. én a könyv alapján egy szikrázó tekintetű macsónak képzeltem el, azt a filmben egy hatvanas, pocakos, sárga fogú, dupla tokás, táskás szemű öregúr játszotta. (Nem ítélem el egyébként a filmeket, van számos kedvenc filmem, de alapvetően a könyvnek mint médiatípusnak ez az előnye a filmmel szemben.)

2013. okt. 9. 09:08
 16/49 anonim ***** válasza:

Korábbiak adtak néhány remek választ, én annyit tennék csak hozzá, hogy talán összességében véve azért fontos olvasni, mert amíg nem minden ember telepata :-) addig ez a legdirektebb és legkifinomultabb módja annak, hogy egy ember absztrakt gondolata egy másik emberben is megjelenjen és végül valósággá váljon.

Ez pedig tulajdonképpen az, amiért az ember ember. Mert valódi kapcsolatot tudunk teremteni más emberekkel, egészen bonyolult érzéseket és gondolatokat is meg tudunk osztani a másikkal és a rengeteg elvont gondolatból aztán hihetetlen dolgokat tudunk létrehozni.

Természetesen van más módja is a valódi kapcsolódásnak, a szex, egy ölelés, de a gesztusok és a mimika is fontosak ebben, nem beszélve a beszédről, nagyon sokat ad egy igazán jó beszélgetés.

De az írás-olvasás ezek mellett "méltó versenytárs".

2013. okt. 9. 09:33
 17/49 anonim ***** válasza:
100%

Alapból egy jó közlésforma az írás-olvasás, le tudod jegyzetelni vele a számodra fontos dolgokat, üzenni tudsz vele.

Hogy regényeket, novellákat miért fontos olvasni? Csak a szórakozásból olvasásnak van értelme szerintem, tehát, ha élvezed a dolgot, magad választod az olvasnivalót. Több kutatás is bebizonyította már, hogy a SZÓRAKOZÁSBÓL olvasás jó hatással van az agy fejlődésére, tanulási képességekre. Bármilyen más olvasásnak, kötelezőknek, büntetésből olvastatásnak nincs ilyen hatása, SŐT egyenesen MEGUTÁLTATJÁK az olvasást, így elveszik az esélyt a szórakoztató olvasmányok pozitív hatásától.

2013. okt. 9. 09:34
 18/49 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenki válaszát. Egyébként azért marha sok ember van, aki nem utálta meg az olvasást a kötelezők ellenére sem.
2013. okt. 9. 14:26
 19/49 anonim ***** válasza:

Egyébként az hogy a TV nézése kész anyag az hülyeség, nekem volt már, hogy film nézése közben kb. fáradtam, mert minden képkockánál elemezni a játékot,rendezést,díszletet,zenét,fényt,színt,esztétikát,ideológiai háttértartalmat ami a szövegből jön, vagy ami a képekből+zene /némafilmek/, na azért ez nem egyszerű.

Miért fontos olvasni?

Hogy élhess.

2013. okt. 9. 20:38
 20/49 anonim ***** válasza:

Lényegében az előttem szólók kifejtették a lényeget... egyet kell, hogy értsek velük.

Bár... 15-ös válaszoló: "Biztos láttál már te is tétlenül ácsorgó és a fejükből kifelé bambuló embereket. Na, ők azok, akiknek NAGYON gyér a fantáziájuk." Én is többnyire csak ácsorgok és bambulok ki a fejemből pl. ha várok valakire, de ez nem feltétlen azt jelenti, hogy sivár a fantáziám. Véleményem szerint elég jó a képzelőerőm. Általában, ha éppen nézek ki fejemből, akkor harcok dúlnak odabent, vagy épp egy történetet gondolok át, amit nemrégiben olvastam, vagy éppen egy sajátot találok ki, sőt valamikor egyszerűen "zenét hallgatok". Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy, ha látsz valakit az utcán a semmibe meredni, nem feltétlen azt jeleni, hogy üres a feje, épp ellenkezőleg, elképzelhető, hogy a kedvenc lila színű, cicafarkú nyuszijával csillámpónira vadászik Sohaország pincéjének legmélyebb bugyrában. (Elnézést a példáért, nem hagyhattam ki. :D)

Hát igen a kötelezők megint egy más dolog. Mint valaki már előttem említette, az ember nem szívesen olvas olyat, amit muszáj. A kötelezők közül én a legtöbben nem nagyon kedvelem, bár van(nak) kedvence(i)m.

Diszlexiás vagyok, ezért lassabban megy nekem az olvasás. Ezen okból kifolyólag régebben utáltam olvasni. (Mindig anyukám olvasta el a kötelezőket, aztán elmesélte.) Aztán - már nem is tudom, milyen hirtelen felindulásból, de nyolcadikos korom környékén elkezdtem az interneten könyveknek a tömör tartalmát olvasni(kb. olyanokat, amik a könyvek hátulján vannak), és minden ünnepre könyvet kértem. Nem mondom, hogy úszkálok bennük, de már elég sok van. Tulajdonképpen megszerettem olvasni, és nem bántam meg. Szerintem mindenféleképpen megéri olvasni.

Gondolom nálad is hasonló okból merült fel a kérdés (nem szeretsz olvasni), de én azt ajánlom, olvass olyan könyveket, amik érdekelnek. Ha már elolvastál pár olyan könyvet, ami igazán tetszett, akkor a kötelezők olvasása is könnyebben fog menni. (Tapasztalatból mondom. :D)

17/l

2013. okt. 9. 22:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!