Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért kell bírálni más ízlését?

Miért kell bírálni más ízlését?

Figyelt kérdés

tehát pl. itt van az SZJG. sokan oltogatják, milyen béna. ha valaki élvezze, had olvassa már (én egy oldalt se olvastam amúgy belőle:D)... vagy a szürke ötven árnyalata... most lehet hogy nem képvisel túl nagy irodalmi értéket, de tudtommal azért olvasnak az emberek hogy élvezzék!!(mondjuk az élvezés az 50 árnyalatnál kicsit más aspektusban jelenik meg :D)

bocsi, hogy nem csak ilyen 100 év magány meg mester és margarita szintű könyveket olvasnak az emberek már 12 éves kortól... ugyanez amúgy a filmeknél. valahol olvastam, hogy akinek van némi esze az nem ilyen béna vígjátékokat néz, hanem komoly drámákat... hát komolyan basszus, had döntse el mindenki...

2013. aug. 13. 22:25
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Mindig vannak olyanok, akik belekötnek másokba és nem csak a könyvek terén. Egy 12 évestől nem kell, nem lehet elvárni, hogy olyan könyveket olvasson, amit meg sem ért. 11 évesen levettem a polcról az Üvöltő szeleket "milyen király címe van" alapon, elolvastam nagyjából a felét aztán leraktam, mert nem értettem, inkább Harry Pottert vagy A gyűrűk urát olvastam :D. Idővel úgyis lesznek komolyabb művek minden olvasónál, nálam legalábbis így lett.

Az, aki meg 50 szürkét olvas, tegye azt!Őt ez köti le. Végül is ez a divat most a felnőtteknél ( bár láttam egyet egy 13 éves lánynál...). Ugyan ilyen a Twilight, meg az összes többi vámpíros, egyéb lényes dolog. De, ha jobban megnézzük az régebbi klasszikus szerelmes regények (Anna Karenina főleg a film után, Bronte-regények stb. ) ismét virágkorát élik, újra kiadják őket...

Nem szabad elítélni senkit, hogy mit olvas , én se teszem azt, de tudom, hogy tudnék neki sokkal jobbat is ajánlani.

2013. aug. 15. 11:22
 12/19 anonim ***** válasza:

"de ha azt valaki unalmasnak találja, minek olvassa? főleg tizenévesen? ezzel veszik el a gyerekek kedvét... nekem is van jópár könyv, ami biztos hogy hatalmas irodalmi értéket képvisel, mégis untam..."

Én mindig is olvastam szépirodalmat és szórakoztató irodalmat egyaránt, és ez kialakította az értékítéletemet, méghozzá úgy hiszem, jól. Emlékszem, 15 évesen átrágtam magam egymás után a Bűn és bűnhődésen (leírhatatlanul lenyűgöző, feledhetetlen és maradandó irodalmi élmény volt) és az Akiért a harang szól-on, aztán év végén a jó tanulmányi eredményemért könyvjutalom gyanánt megkaptam Katherine Paterson A nagy Gilly Hopkins című könyvét, amelynek nagyon szép élénkrózsaszín borítója volt, egy boldogtalan tizenéves lányról szólt, akivel a végén minden jóra fordul, és abban az időben az összes bestseller-listát vezette.

Elolvastam.

Aztán kivettem a könyvtárból a Háború és békét.

Sok fiatalban van egy előítélet. Azt hiszitek, hogy ami szépirodalom, az valószínűleg nehezen emészthető, lassú, vontatott, és olyan embereknek való, akik szeretnek kockás felöltőben, pipázgatva olvasni a kandalló mellett. Nos, nem. Amíg nem próbáltátok, EL SEM TUDJÁTOK KÉPZELNI, micsoda élmény egy Szerb Antal, egy Dosztojevszkij, egy Semprun. Nos, oktávokkal jobb és emlékezetesebb, mint egy... milyen példát írjak, hogy szemléletes legyen? Mondjuk mint egy randi a suli leghelyesebb srácával.

2013. aug. 15. 13:15
 13/19 A kérdező kommentje:

10-es honnan veszed hogy nekem csak ez a kettő létezik? mondtam, hogy az SZJG-t nem is olvastam (twilightot se), de többszáz mást igen. nem azt mondom, hogy a tiniknek nem szabad klasszikust olvasni, meg hogy csak ilyen béna könyveket kell, de például volt egy kérdés, hogy szerintetek melyik író fog fentmaradni később is. és akkor írtak ilyeneket, h george r. r. martin, stephen king stb... és odajött valami értelemosztó, hogy azoknak semmi értéke nincs, csak gyökerek olvasnak ilyeneket, az igazi jó az ez meg az...

én is olvastam klasszikusokat mielőtt azt hittétek (jane eyre, büszkeség és balítélet, 1984, állatfarm, robinson crusoe, mesterségem a halál, védett férfiak, abigél, virágot algernonnak, ötödik sally, legyek ura, egymás szemében ... stbstb nem tudom mi számít pontosan annak) sőt azt a kevés mai könyvet amit olvastam is utáltam (50 árnyalat, 13 okom volt, csontváros...) , de ha másnak ez tetszik és élvezi, az miért zavar másokat? ha ti tudjátok mi a jó, akkor olvassátok azt, másnak meg mondjátok meg hogy ez jó, nem úgy hogy milyen gyökér vagy hogy vámpírost olvasol (nem mondom, hogy ti így mondanátok, de sokan igen)

2013. aug. 15. 13:35
 14/19 anonim ***** válasza:
49%

Na akkor uccu Camus,Proust,Szerb,Móra,Musil,Joyce,Bulgakov,Hrabal,Sartre

kezdésnek, mondjuk ha 14 éves vagy (nem tudom) akkor valszleg korai..de vársz pár évet aztán ezekkel kezd.

2013. aug. 15. 14:04
 15/19 A kérdező kommentje:
18 vagyok, de szerintem párral még így is várnom kell :D Hrabalt meg a bűn és bűnhődést nagyon kinéztem, de nincsenek meg :D
2013. aug. 15. 14:20
 16/19 anonim ***** válasza:

Lol ha tizennyolc akkor viszont kezd el egyből Musil talán sok lenne meg Joyce is az ilyenkor már emberfüggő nem korfüggő, én tanultam és tanítottam filozófiát meg írok, stb. én Freud,Jung,Ferenczit is végigolvastam, szóval én szeretem az ilyet....bár lehet másnak nem kellemes olyan ezer oldalon át bonyolult mondatokat olvasni, pedig a posztmodern igazi gyöngyszemei.

Viszont Sartre - Egy vezér gyermekkora + A fal + A szó

Camus - A közöny

Ezeket mindenképp Bulgakovot már gondolom elolvastad, Szerb jó és magyar is Móra meg csak iskolában keres kisködmönt egyébként vannak ám mélyebb írásai.

2013. aug. 15. 14:25
 17/19 anonim ***** válasza:
ja és lányoknak Vladimír Páral alap mondhatni kötelező
2013. aug. 15. 14:34
 18/19 anonim ***** válasza:

10-es vagyok.

Onnan vettem, hogy neked csak ez a kettő van, hogy a kérdésedben csak ezt a két végletet említetted meg(SZJG-Száz év magány) és a kérdésed egyértelműen erre a két végletre szólt. Ha nem tetszik a válaszom ebben a formában, akkor legközelebb pontosabban fogalmazz és úgy nem lesznek félreértések.

2013. aug. 15. 14:52
 19/19 A kérdező kommentje:

azért utaltam a 2 végletre, mert arról szólt a kérdés. legközelebb meg ne vonj le messzemenő következtetéseket pár sorból és akkor nem lesz félreértés..

hát a filozófia igazán nem az én világom :D de majd megnézem amúgy, a közöny talán pont meg is van

2013. aug. 15. 21:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!