Miért kell bírálni más ízlését?
tehát pl. itt van az SZJG. sokan oltogatják, milyen béna. ha valaki élvezze, had olvassa már (én egy oldalt se olvastam amúgy belőle:D)... vagy a szürke ötven árnyalata... most lehet hogy nem képvisel túl nagy irodalmi értéket, de tudtommal azért olvasnak az emberek hogy élvezzék!!(mondjuk az élvezés az 50 árnyalatnál kicsit más aspektusban jelenik meg :D)
bocsi, hogy nem csak ilyen 100 év magány meg mester és margarita szintű könyveket olvasnak az emberek már 12 éves kortól... ugyanez amúgy a filmeknél. valahol olvastam, hogy akinek van némi esze az nem ilyen béna vígjátékokat néz, hanem komoly drámákat... hát komolyan basszus, had döntse el mindenki...
Itt nem az ízlés bírálatáról van szó, hanem arról, hogy egy-egy könyvet méltatlanul túlértékelnek. Lehet valamit szeretni, de azért legyünk tisztában a könyv tényleges értékével és helyével az irodalmi palettán.
Személy szerint úgy gondolom, hogy nincs semmi baj az SZJG-vel, egyszerű szórakoztató irodalom tiniknek (az én időmben mi az Adrian Mole naplóját olvastuk állandóan), de ennyi és nem több. Nem kell piedesztálra emelni.
Az egyik könyvekkel kapcsolatos válasznál egy válaszoló azt írta, hogy ő egy olvasott ember, mert sok könyvet olvasott, például az Alkonyat sorozat, Harry Potter és az SZJG. Na itt kezdődnek a bajok. Az ember nem attól lesz olvasott, hogy mennyit olvas, hanem attól, hogy mit. Ne tévesszük össze a mennyiséget és a minőséget.
persze, én se mondom, hogy az igaz lenne, hogy a legjobb könyv. de írt vmi 13 éves csaj ide pl, hogy mit olvasson, szereti az ilyen meg ilyen könyveket, és valaki meg ráírta, hogy ne ilyen szemetet, hanem olyan könyvet olvasson aminek irodalmi értéke van..
hát a 100 év magányt én 14 évesen olvastam, és utáltam is... most 13 évesen had olvassa már azt ami tetszik neki :D
"...de írt vmi 13 éves csaj ide pl, hogy mit olvasson, szereti az ilyen meg ilyen könyveket, és valaki meg ráírta, hogy ne ilyen szemetet, hanem olyan könyvet olvasson aminek irodalmi értéke van.."
Ha valaki CSAK gagyit olvas, és MEG SEM PRÓBÁLKOZIK mással, akkor értelemszerűen a gagyi tetszik neki, pusztán azért, mert nincs viszonyítási alapja, semmi mást nem ismer. Ellenben ha elolvasna pár értékesebb könyvet is, lehet, sőt valószínű, hogy belátná, hogy a gagyi az gagyi, a jó pedig jó.
Ahogy már elhangzott, itt nem más ízlésének a bírálatáról van szó. Az, hogy valami tetszik-e valakinek, egyénfüggő, az viszont, hogy valami jó-e, objektív. Értsd: az, hogy valami hány embernek tetszik, valamint hogy mennyire JÓ, nem feltétlenül függ össze.
Gagyi:
-gyér szókincs
-nulla mondanivaló
-nulla tartalom
-nyelvtani hibák tömege, szóismétlések, stílustalanságok
-irodalmi hibák, pl. jellemfejlődés hiánya vagy hibái
-"fércmű"
Röviden és tömören: gagyi alatt azt értem, ami irodalmilag és nyelvtanilag egyaránt hibás, alacsony színvonalú, gyenge.
Tudod ott már nagy a probléma amikor az irodalmat a profitorientáció a sablonos szereplők, és a fogyasztó (nem is olvasó) által elvárt és akkor elvárt drámai fordulatok írják. Na ilyen könyv a SZJG,Szürke50 stb.
Mi a nem gagyi? Camus,Proust,Szerb,Móra,Musil,Joyce,Bulgakov,Hrabal stb.
Szóval az amikor a szerző értéket akar teremteni, és nem pénzt magának, a többi már leírták.
Senki sem várja el, hogy tizenévesen csak súlyos irodalmi műveket olvasson valaki, hogy azokat szeresse és értse is. A nagy irodalmi művek többsége nem tizenéveseknek íródott. Amit viszont el lehet várni egy tizenévestől, hogy nyitott legyen, ne csak a média és reklámok által kezébe adott divatkönyveket olvassa el. Hidd el, hogy nagyon sok olyan könyv van, amit a tizenévesek is élvezni tudnak és messze túlszárnyalja az SZJG-t, Alkonyatot, Meg Cabot összest és a Szürke 50 árnyalatát.
A nyitottság hiánya a legnagyobb baj a mai tizenévesekben, és benned kérdező is ezt látom. Te is csak két kategóriát ismersz ( a gagyit és a nehéz, klasszikus irodalmat) holott az irodalomban az a csodálatos, hogy olyan színes a palettája, hogy mindenki megtalálja rajta a maga stílusát, ha veszi a fáradtságot és körülnéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!