Ha választani kellene egy kötelező olvasmányt, ami a legjobban tetszett, melyik lenne az? És melyiket utáltad a legjobban?
Legjobb: Daniel Deafoe- Robinson Crusoe
Az összes többit utáltam(Vukk, Egri csillagok, Lassie)
Az izgi könyveket szeretem ésxez a három garantáltan nem az
Tetszett az Ábel-trilógia, Édes Anna. Ami nem volt kötelező és tetszett: A feleségem története (házi dolgozat miatt olvastam el), Pacsirta (egy könyvben volt az Édes Annával).
Amibe beleolvastam és pár oldalnál tovább nem jutottam, az a Kőszívű ember fiai és az Egri csillagok.
Szerettem:2 lotti, görög regék, hamlet, romeo és julia, az emlékek őre,versek,tanár úr kérem
utáltam: egri csillagok,tüskevár,quo vadis....amik meg ANNYIRA borzalmasak voltak, megnéztem színházban, vagy filmen.vagy csak nem olvastam el:pl. büszkeség és balítélet, meg az összes csóró gyerekről szóló mű
Hmm, a Quo Vadis-t nem szeretni?? Nekem a kedvenc regényem! (nem volt kötelező)
Kötelezők közül nehéz egy kedvencet írni, a legtöbbjük közepes volt. Amik tetszettek: Bűn és bűnhődés (azóta szeretem Dosztojevszkijt), Az ember tragédiája, Hamlet.
A legszörnyűbbnek az volt a címe, hogy A Sátán fattya, valami posztmodern borzalom volt. Ami még nem tetszett: Szent Péter esernyője (valahogy nem ragadott meg az a világ), illetve nekünk nem volt kötelező, de sok helyen az, és beleolvastam: A sorstalanság.. Na, az is elég rossz, ráadásul nem tudom, hogy mire kapta a Nobel-díjat.. Vagyis de, tudom, csak mint irodalmi mű szerintem nem egy nagy alkotás.
Nekem Jókaitól Az arany ember volt a kedvencem. Jó kis fordulatok, izgalmas leírások vannak benne. Móricztól az Árvácskát élveztem, de Victor Hugo-nak a Párizsi Notre Dame-ja is szép volt, bár a leíró részeit kissé unalmasnak találtam, azokon igyekeztem minél hamarabb túl lenni.
Legrosszabb? Szerintem is a Bánk bán (A kőszívű ember fiai nekünk nem volt kötelező), és ezzel a családban nem csak én vagyok így. Apukám egyszer elvállalta, hogy felkészül a Bánk bánból, és mesélte, hogy vagy tízszer elaludt rajta, mire sikerült végigolvasnia.
De nemcsak unalmas és vontatott a történet, de a fordulatok sincsenek meg benne. Itt van az, hogy a Gertrudis királyné unokaöccsének minek kellenek porok ahhoz, hogy elkábítsák Melindát, mire ez az őrült Bánk megátkozza a szerencsétlen nőt meg a saját gyerekét... és ez a magyar hősdráma...
Bezzeg Shakespeare III. Richárdjában Glosternek, aki később III. Richárd lett , nem volt szüksége holmi búgató porokra! Hiába volt ronda, púpos ember, Shakespeare olyan szavakat adott a szájába, hogy még a tisztességes özvegy nemesasszonynak is elcsavarta a fejét. Ezt el is lehet sütni akár érettségin is.
A kedvenceim a Tanár úr kérem, és a Légy jó mindhalálig c. regények, az olvasásuk közben faltam az oldalakat. :)
Amit viszont zsigerből gyűlölök, az a Kőszívű ember fiai. Hetedikben kínzás a gyerekekkel Jókai húsz oldalas leírásait olvastatni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!