Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Kötelező Németországban...

Kötelező Németországban védőnőt választani?!

Figyelt kérdés
Németországban élek, jelenleg 32. hetes várandós vagyok. Eddig tökéltesen megvoltam védőnő nélkül is mert a nőgyógyászomnál mindent vizsgáltak amit kellett. Most viszont elbizonytalanodtam mert otthon magyarországon tudom hogy kötelező a babákhoz védőnőt fogadni de vajon itt is ígyvan ez?! Sokmindennel nem értek egyet az itteni gyermekgondozással kapcsolatban kezdve azzal hogy csak hetente fürdetik a piciket stb. Jobban szeretném a gyerkemet úgy ellátni ahogy a legjobbnak gondolom és ha gond van úgyis a gyermekorvoshoz fordulnék nem a védőnőhöz.

2012. nov. 6. 12:33
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Németországban van védőnő? o.o

De ha van is, biztos nem ilyen a rendszerük, úgy tudom szinte csak a magyar eü rendszer ilyen "csodabogár" h még képzett védőnő is van, akik közül pár az anyák idegeire megy, jóval többen meg segítik a terhesgondozást, friss anyukát.

2012. nov. 6. 12:36
 2/14 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom nem sok országban van ilyen védőnői rendszer,mint nálunk; köztük Németország is.tuti nem kötelező,szerintem nincs is.Én még nem is hallottam Német viszonylatban ilyet.

És attól,hogy ők hogy és mint javasolják a dolgokat,te úgy csináld ahogy jónak látod.Nem kell átállnod a német szokásokra,csak azért mert ott élsz!

2012. nov. 6. 12:39
 3/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat! Igen, én is úgy gondolom, hogy úgy nevelem majd a gyerekemet ahogy én jónak látom azonban tudom itteni magyar anyukáktól akiknek van védőnőjük hogy sokszor nincs választási lehetőségük mert a védőnő kérdezés nélkül csinálja a gyerekkel amit gondol. Egy példa! Az egyik babának a köldökcsonkját ami már leszáradóban volt elszorította gézmadzaggal merthogy az úgy jó lesz. Pedig szerintem akkor se lett volna vele semmi gond ha nem piszkálja. Én semmiképp nem szeretném ezt a bizonyos védőnőt másikat viszont nem ismerek de nem is ragaszkodom hozzá hogy a nyakamra járjon. Anyukám itt lesz legalább 1 hónapot az ő segítsége nekem többet jelent.
2012. nov. 6. 12:50
 4/14 anonim ***** válasza:
49%

2. vagyok:

Először is!A TE gyereked!Én nem engedném,hogy olyan tegyen vele,amivel nem értek egyet.Függetlenül attól,hogy én 1. babás anyuka vagyok.Nálunk a védőnő olyan cifra dolgokat művelt volna,hogy csak fogtam a fejem.Aztán közöltem,hogy akkor majd csináljuk úgy,ahogy én látom jónak (jelzem gyakorlatilag minden "apró" dolog előtt egy komplett könyvtárat olvastam el és végigkérdeztem tapasztalt anyuka ismerősöket; tehát nem hülyeségeket beszéltem).Nem kötelezhet olyanra,amivel te nem értel egyet (nyilván most nem a kisarkított esetekre gondolok).

Én tuti nem engedtem volna,hogy piszkálja pl. a köldökcsonkját.Nyugodtam elő lehet állni,akár erélyesebben is,hogy nálunk itthon évtizedek óta nem így szokás csinálni és mégis minden rendben a gyermekekkel.

Állj a sarkadra és akkor nem lesz semmi gond! :)

2012. nov. 6. 12:56
 5/14 anonim ***** válasza:
29%
És tényleg anyukád a legjobb "védőnő" ! :)
2012. nov. 6. 12:58
 6/14 A kérdező kommentje:
Igazad van! Én is sokszor fogom a fejem mikor hallom a legújabb kitalációit ennek a bizonyos védőnőnek. Most pl az egyik anyukának csökkent a teje pedig az ég világon mindent megtesz hogy szoptatni tudjon (8 hetes a kisfia) erre a védőnő kitalálta hogy járnia kell hozzá tornázni. Kérdeztem én naiv hogy ez valami terhestornához hasonló finom kis dolog erre mondta az anyuka hogy nem kb egyvrubint réka edzéssel ér fel. Én meg mondtam hogy úgy tudom otthon míg szoptat az ember nem ajánlják az ilyen jellegű megerőltetést mert ettől el is apadhat a teje nemogy több lesz. Azt mondta ő is így tudja de mit csináljon ha a védőnő ezt mondta. Na hát ilyenek miatt nem szimpi ez a védőnő. Egyédbként igazad van anyukámnál jobb védőnő nem kell :) 2 gyereket felnevelt és vagy 5-6 unokatesóm gyerekére vigyázott pici babakortól ha kellett napokig. Szóval ha tanács kell biztosan őt hívnám, ha nem tudja inkább a gyerekorvost. Valahogy hiteltelen számomra egy olyan nő tanácsa akinek nincs is gyereke max végigült egy tanfolyamot.
2012. nov. 6. 13:05
 7/14 anonim ***** válasza:

Nem tudom miért válaszol olyan akinek foggalma sincsen.

Igen van védönö. Ez egyben a bába is. Hebamme. Itt egy iskolát végeznek ami szerintem szuper. Vagy is akár azt is választhatod akinél szülni fogsz. Itt válsztott Hebamme van.

A terhesgondzásnál kezdödik a jelen létük, de itt még nem szükséges. Lehet vegyesen orvoshoz és hebamme-hez is járni, vagy csak orvoshoz. Ahogy látom egyáltalán nem vagy tisztába azzal mi is illet itt meg téged. Itt ingyenes a szülés felkészítö, ezt korházakban vagy praxisokban csinálják Hebamme-k. Szerintem szuper jó, egyrészt ha a korházban csinálod az egész korházat megismered. habár 32-ik héten már kicsit késön vagy.

Aztán a szülésnél Hebamme fogja levezetni a szülésedet, ha nincs gond, akkor vért vesz meg néha rádnéz egy aszistens orvos, ha gond van akkor jön rendes orvos is, ha olyan helyen szülsz ahol van rendes orvos. mert itt általában a nagyobbacska városokban van korház, és minden sarkon akad egy szülés háza. Aztán mielött kiengednek a korházból meg kell adnod a gyerekorvosod és Hebamme telefonszámát és nevét. A Hebamme az elsö 6 hétben jön, ha akarod. Az hogy kötelezö-e az elsö azt nem tudom.

Itt viszont nagyon oda figyelnek a gyerekekre, és fogsz kapni egy levelet a körzeti nagy egyetemklinikáról, akik egy papírt küldenek amit minden egyes U vizsgáltkor az orvossal ki kell töltettni és vissza küldeni. jobb praxisok ezt automatikusan megteszik, de te akkor is kapod a levelet a klinikáról. vagy is ha nem jelensz meg egy vizsgálaton már ott is terem a gyámügy, ha a kötelezö idön belül az orvosod nem értesíti a klinikát.

2 gyereket szültem itt. én is csak orvoshoz jártam a terhesség alatt, de voltam abbana korházban szülésfelkészítön ahol szültem. szuper volt, férjemmel együtt csináltuk, és rengeteget nevettünk, és neki is egy élmény volt. Majd megszültem az ügyeletes szülésznönél, és aszisztens orvosnál. Már elötte kerestem védönöt, akihez bejelntkeztem, ö már várta a szülés utánni hívásomat. Elsö nap rögtön jött. (két gyerekemnél külömbözö volt a védönöm, mert közben költöztünk)

Sokat segített a a szoptatásban föleg a második.

A fürdetésröl egyik sem beszélt, megkérdezték, kell-e segíteni, de mondtam, hogy megy. a köldökcsonk leesése után rögtön ott voltak mindig, és megnézték.

Ha nem tetszik,, megmondhatod neki, hogy nem akarod hogy jöjjön többet, neked minden ok és akkor ennyi. de elhiheted, hogy ök azok akik vasárnap is ott termenek ha te 39 fokos lázzal fekszel mellgyulladással, vagy ha a babád folyamatosan bukik és foggalmad sincs mit tegyél. a gyerekorvos itt nincs ügyeletben, így mehetsz a korházba vele, vagy hívod a védönöt. mivel a védönö utánnad kap a iztosítodtol pénzt ezért ö ügyfélként kezel téged, a te érdekeidet nézi, és abban segít amiben kéred.

van olyan védön aki csak terhesgondozás,t és utógondozást csinál, és van olyan aki szülésznöként is dolgozik és védönöként is. A korházban a bábák azt mondják, hogy csak szülésznöként nem éri meg dolgozni, a nagy pénz az utógondozásban van.

ja még annyit, hogy a védönö az utógondozáskor rengeteg gát gyakorlatot mutat, ami segít hogy a hasad és a punid gyorsabban vissza húzodjon. aztán van egy ingyenes gáttorna kurzus is amit szintén a védönök tartanak, ez fontos ha nem akarsz bepisilni 40 évesen, és akarsz még egy gyereket.

amúgy meg azt teszel a gyerekkel amit akarsz, de elhiheted hogy mindenki csak jót akar neked, és butaságot nem beszélnek.

pl ez a mindennapos fürdetéssel tudnak a magyar anyukák kiakasztani. nagyanyád is heti 1-2 alkalommal fürdött, de még lehet anyád is, közben meg mosakodtak lavorból. még sem voltak se büdösek se koszosak, de nem is emtnek ekcémás börrel a dokihoz.

minden második baba böre ekcémás, és szenvednek az anyukák. ekkor szokta az orvos ajánlani, hogy heti 1x fürdessék csak a babát, a többi napon mossák csak át. nálunk bevált és 2 hét alatt eltünt az ekcéma. persze vissza álltunk ezek után másnapontai fürdésre, a másik napokon meg zuhanyzik egy gyorsat. kisebbik lkányomnál átmosom minden másnap, és minden másnap pancsolózik.

szerintem egy gyerek nem tud büdödsödni, és koszos sem lenni, ha anyuka rendesen mossa a ruhákat.

2012. nov. 6. 13:08
 8/14 anonim ***** válasza:

7-es vagyok.

te beszélsz egyáltalán németül? komolyan 32 hetes terhesen annyira tudatlan vagy.

itt minden nödokinak van listája a helyi védönökröl, kérj egy ilyen listát az aszisztenstöl. de a neten is ha beírod simán kiad egy listát.

én egy aprócska faluban lakok a világ végén és 3!!!! darab védönö is van a listán a faluból. de a korház ahol szülni fogsz tuti a szülésznök több mint fele védönöként is dolgozik, kérj fel onnan egyet.

2012. nov. 6. 13:12
 9/14 A kérdező kommentje:
Igen, tudok németül de nem vagyok perfekt még és a gyerekem egészségével kapcsolatos kérdéseket olyan valkivel szeretném megbeszélni akit meg is értek ezért ha lehet magyar orvosoat keresek. Gyermekorvost már találtam is a közelben védőnő aki tud magyarul viszont csak ez az egy van. Egyébként az orvosom ebben a kérdésben nem igazán tud segíteni ugyanis egy teljesen más tartományba járok terhesgondozásra szintén magyar orvoshoz. Ott is fogok szülni abban a kórházban szóval nekik nem sok közük van ahhoz hogy én itt milyen orvost, védőnőt választok a gyereknek.
2012. nov. 6. 13:26
 10/14 A kérdező kommentje:
Egyébként a kérdésem nem az volt hogy kit kérjek fel kedves 7-es hanem hogy muszáj-e védőnőt választani vagy elég a gyerekorvos mert én nem ragaszkodom a védőnőkhöz ha így jobban tetszik.
2012. nov. 6. 13:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!