Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Egy regényen dolgozok. Hasznos...

Egy regényen dolgozok. Hasznos információkat (lent kifejtem) adtok?

Figyelt kérdés

Egy vázlatpontokba szedett tényleg kezdetleges leírást készítettem (2010-ben), ez volt a regény alapja.

Azóta egy kezdetleges vázlatos leírást készítettem, megalkottam az összes szereplőt, a helyszíneket, tisztáztam, hogy mi mikor történik, hogy melyik szálon fut az adott rész, a legfontosabb összefüggéseket is leírtam, most készültem el egy olyan vázlattal, aminek a segítségével átlátom rendesen a történetet (merthogy elég terjedelmest sikerült kigondolnom, így, elsőre). Több, mint két évig tartott, hogy idáig eljussak, innentől, hogy rendesen átlátom, sokkal gyorsabban fogok haladni a vázlattal. Ha kész leszek, az írásba is belekezdek.

Sokat bajlódtam vele, és szeretném, ha minél jobban sikerülne, ezért ha tudtok, segítsetek a következő pontokra valami választ adni!

> mi a kezdő írók gyakori hibái?

> mik azok a szabályok, amelyeket muszáj tudni egy regény esetében (ilyenre gondolok: "a fejezet első bekezdését nem kell beljebb kezdeni")

> milyen módszerek vannak, amik segítik egy regény megalkotását (ha van ilyen).

Ha lehet, akkor saját véleményeket írjatok vagy oldalakat adjatok meg. Előre köszönök mindent!

2013. jún. 24. 17:37
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Ezek közül leginkább a logikai bukkanóktól félek, mert a történet hosszú, nehezen látom át, úgyhogy figyelnem kell.

Mindenesetre már megtanultam, hogy ha a történet egy része rossz, azt át kell írni, nem pedig ahhoz igazítani minden más történést (mert régebben ezt csináltam, és ez el is rontotta az egészet).

Igazán köszönöm a válaszokat, tanácsokat!

2013. jún. 25. 11:17
 12/13 anonim válasza:

Egyetértek az előttem szólókkal, rengeteg stilisztikai, szemantikai, még mondattani szempontot is egyszerre kell észben tartani, de ezt elegendő olvasással és gyakorlattal lehet fejleszteni.

Én inkább olyasmikre hívnám fel a figyelmed, amik magát a megírást és a te személyed fogják érinteni (és tapasztalatból mondom, mert én is megküzdöttem ezekkel):

- ne und meg a saját történetedet:rengeteg olyan írás született, aminek jó a kezdése, még jobb a stílusa, de olyan összecsapott, sürgetett történetszövése és befejezése lett, hogy lehúzza az egész munkát. Leginkább azért történik ez, mert egyszerűen túl nagy fába vágják a fejszéjüket és a végére már nem is érdekli őket a végkifejlet, kifogynak a lendületből.

-ha épp nincs kedved írni, ne írj: ne érezd a kényszert, hogy "na, ha törik, ha szakad, akkor is írok valamit". Van az életben írói válság is a gazdasági mellett.:) Ami kényszerből jön, csak nagyon ritka esetben lesz jó is.

-saját stílus: szerintem a legnehezebb. A mázlistáknak azonnal zsigerből jön, a többiek meg leírnak tízezer oldalt is, mire megtalálják.Személy szerint zavarónak érzem, ha felismerhetően majmol valaki egy másik írót (kivéve, ha paródia), mert annak bejött az élet, és ott vannak a könyvei a polcokon. Tudom, hogy nehéz és kioktatásnak meg közhelyesnek hangzik, de próbálj egyedi lenni! És a saját stílusod fog a legkönnyebben menni.:)

-jó kritikus: valakinek el kell olvasnia, aki ért hozzá, nincs mese. Tudni kell fogadni tőle a kritikát, ha jó, ha rossz, és építkezni belőle. És regénynél jobb a megírási folyamat alatt átesni az ilyesmin, nehogy akkor kelljen felszedni a parkettát, amikor már bent vannak a bútorok.:) Sokszor kapsz majd negatív kritikát, nem tetszhet mindenkinek, nem is az egyetemes népszerűségre hajtasz. De ha kitartasz a munkád mellett, és belefekteted a megfelelő mennyiségű energiát, a dolog jól is elsülhet. (erről van egy jó sztorim, ha gondolod, priviben elmesélem :))

Ennyi egy Szinténzenésztől, remélem tudtam segíteni. :)

2013. jún. 25. 16:12
 13/13 A kérdező kommentje:

Nem hiszem, hogy nagyon meg tudnám unni, belső kényszert érzek, "ő" sürget engem, nem hagy nyugodni. Ha ez nem lenne, valószínűleg már belefáradtam volna.

Ha nincs kedvem írni, még véletlenül sem fordul meg a fejemben, hogy írni kell. Ezt már korábbról is jól megtanultam.

Saját stílus: mániámmá vált, hogy kerüljem az átlagosat, mindenképpen egyedi stílus kell nekem! Még nem tudom, pontosan milyen, annyit nem írtam, hogy ezt lássam. Annyit tudok, hogy szeretek letargikus és gyilkosos történeteket kitalálni, a diktatúrák és tortúrák megfognak.

Kritika: nagyon fontosak. Az élet minden területén! A kritikákból tudjuk, hogy jó irányba haladunk-e. És azt is tudom, hogy a negatív kritika nem azonos a támadással.

Ha belegondolok, eléggé furcsa történet, szerintem, ha elkészül, a legtöbb embernek túl elvont lesz, így nem is fog nagyon tetszeni nekik. De ki tudja...

Remélem, nem lesz gondom ezekkel. Nagyon remélem.

De ha elkövezek ilyenfajta hibákat, legalább fel fognak tűnni!

Ja, és bármilyen jó sztori jöhet. ::D

2013. jún. 25. 18:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!