Titeket ez nem zavar? Bővebben lenn.
Figyelt kérdés
A minap éppen egy blogot olvastam, és annyira elment a kedvem az olvasástól, mert Pécsett helyett azt írták, hogy Pécsen. Ez engem nagyon felidegesített, mert nem képesek arra, hogy egy szót rendesen ragozzanak...2013. márc. 30. 11:04
1/17 AccountManagerkovács válasza:
Mindkét ragozás helyes, a Pécsett viszont régiesebb. A Pécsen modernebb, egyszerűbb, valószínűleg ezért használják - meg mert műveletlenek:)
2/17 anonim válasza:
Engem inkább a "Pécsett" idegesít, mivel nem értem, hogy mi a f*szomért kell ilyen hülyén írni. Szerintem normálisan, helyesen "Pécsen". De lehet hogy én vagyok a hülye... Világosítsatok fel: honnan ered ez a "Pécsett" f*szság?
4/17 anonim válasza:
Én pécsi vagyok, de engem is a Pécsett idegesít, és azt használom, hogy Pécsen, ahogy a környezetem kilencven százaléka is. Nem tudja megszokni a fülem a másik alakot.
5/17 anonim válasza:
mindkét alak helyes . de személy szerint engem is a pécsett idegesít fel jobban. a pécsen sokkal jobban bele illik a mai köznyelvbe.
6/17 anonim válasza:
Nem zavar, mind a két forma helyes, bár én a régebbi alakot használom. Nem tudom miért, de sok helyen így olvastam és ez maradt meg bennem. De más városoknál is ezt használom: Győrött, Kaposvárott stb.
7/17 anonim válasza:
Én a Pécsettet használom, idegesít a "Pécsen". A Pécsett kifejezés régebbi, azt használják már mióta. Nem tudom mi a f*sznak kell mindenre újat kitalálni.
8/17 anonim válasza:
Ugyan ez a helyzet a "Győrött sőt Győrben", (és nem Győrön) meg a "Fehérvárott - Fehérváron" szavakkal is. Aki másképp szokta meg, azt idegesítheti az eltérés, de helyesnek mind a kettő helyes.
9/17 BringaManó válasza:
Én is úgy tudtam régen, hogy helyesen Pécsett, de ebben a kérdésben nekem a legtöbbet speciel azok véleménye (sőt tapasztalata, érzése) nyom a latban, akik pécsiek – márpedig már többedik alkalommal hallom ezekben a vitákban, hogy egy pécsi beszól, hogy de hiszen ők is Pécsen-t használnak, ne hülyüljünk már ezzel az avitt Pécsett-tel. Csak ezt szerettem volna mondani. :-)
10/17 anonim válasza:
Azt hiszem, ez egy meddő vita. Mindenki úgy használja, ahogy otthon tanulta. Az e-nyelv szeint minkettő helyes!
A magyar városok legtöbbjénél az -en -on -án stb. használatos, de vannak kivételek.
Pécsett, Győrött, Budapesten, Gyulán, de DebrecenBEN.
BicajosManus, ez a "többedik" fájt... De lehet, hogy csak nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!