Mit gondoltok erről?
(Részlet)
Megfordultam, hogy becsukjam magam mögött a házunk fehérre festett ajtaját. Egy jó ideig szerencsétlenkedtem a zárral, mert sehogy sem sikerült beletalálnom a kulcslyukba. Végül öt perc keserves próbálkozás után sikerült. Lenyomtam a kilincset, majd hátat fordítottam a kétszintes vörös téglákkal kirakott épületnek. A farmerzsebembe nyúltam a telefonomért, majd rápillantva a kijelzőre halkan szitkozódtam, majd futásnak eredtem, hogy még időben beérjek az alig 15 percnyire lévő iskolába. London belvárosában laktunk, az egyik gazdagabb környéken ahol persze hemzsegtek az emberek. Párnak véletlenül neki is mentem. Sűrű bocsánatkérések közepette kerülgettem az embereket.
Zihálva estem be az iskola kapuján, pont a becsengetés pillanatában. Köszöntem a portásnak, aki fejcsóválva nézett rám, majd szólt, hogy siessek már. Felbaktattam az első emeletre és végigszáguldottam a folyóson és lefékeztem a terem előtt. A régi, magas faajtókat még valamikor 60-70 évvel ezelőtt készítették, ami meg is látszik rajtuk. Bár próbálják ép állapotban tartani őket, néhány még így is elég ramaty állapotban van..."
Én írtam (15/l) és, szeretnélek arra megkérni titeket, hogy elmondanátok benne mi a jó/rossz mit lehetne rajta javítani, a kulturált válaszokat előre is köszönöm :) És ha érdekel még valakit, akkor írjon és elküldöm a linkjét ha akarja :)
"Végül öt perc keserves próbálkozás után sikerült. Lenyomtam a kilincset" Öt perc túl sok idő ide, eddig senki sem szerencsétlenkedik. Miért nyomtad le a kilincset miután bezártad az ajtót?
"A farmerzsebembe nyúltam" Farmerem zsebébe.
"majd rápillantva a kijelzőre halkan szitkozódtam, majd futásnak " Majd szóismétlés.
"az egyik gazdagabb környéken ahol persze hemzsegtek az emberek" Pont a szegényebb negyedekben hemzsegnek az emberek szerintem, de lehet, hogy tévedek.
"Bár próbálják ép állapotban tartani őket, néhány még így is elég ramaty állapotban van..." Állapotban szóismétlés. Nem ép állapotban, inkább jó állapotban/épségben.
Nem rossz fogalmazás a hibák ellenére. Jobban használod a vesszőket, mint kortársaid többsége.
Elég jó.
Ezekre legközelebb figyelj oda:
-"Megfordultam, hogy becsukjam magam mögött a házunk fehérre festett ajtaját." Ez így úgy hangzik, mintha a házatoknak több ajtaja is lenne, egy fehérre, és - mondjuk - egy feketére festett. Hiszen nyilván nem véletlenül hangsúlyoztad ki, hogy a házatok FEHÉRRE FESTETT ajtaját csuktad be, nem pedig a másikat. Írhatnád inkább így: Megfordultam, hogy becsukjam magam mögött a házunk ajtaját. Nagy, fehér fenyőfa ajtó volt."
-"A farmerzsebembe nyúltam a telefonomért, majd rápillantva a kijelzőre halkan szitkozódtam, majd futásnak eredtem..." - szóismétlés: majd
-környéken VESSZŐ ahol
-"...és végigszáguldottam a folyóson és..." - szóismétlés: és. Helyettesítsd más kötőszóval, pl. "felértem az első emeletre és végigszáguldottam a folyosón, majd lefékeztem..." De ide nem is muszáj kötőszó, írhatod így is: "Felbaktattam az első emeletre, végigszáguldottam a folyóson és lefékeztem a terem előtt. "
-Az iménti mondatba nem teljesen passzol a "felbaktatni" ige. A baktatás lassú, monoton. Írd inkább azt: felviharzottam, vagy felrohantam, esetleg felcsörtettem.
-állapot: szóismétlés
A hibák nem súlyosak, van jövőd. Olvass sok szépirodalmat! :)
Én is azt mondom, hogy jobban írsz, mint az átlag, aki itt szokott kérdezni. Nincs sok hibád, vesszőt is tudsz általában használni. Látszik, hogy igyekszel magad választékosabban kifejezni.
Ez egy nagyobb rövid részlet, a tartalomról nem tudok nyilatkozni. Eddig nem sok minden történik, kérdés, hogy milyen hosszú a történet. Ne vessz el a részletekben. Ha sokáig húzod, az olvasó megunja (persze nem öt sor után, csak megjegyeztem).
Figyelj a szóismétlésre. Csak egy példa:
"Bár próbálják ép állapotban tartani őket, néhány még így is elég ramaty állapotban van."
A számokat pedig írd ki betűvel.
15/l ehhez képest nagyon jó,legalábbis a helyesírás.
Ami szerintem fölöslegesen nyújtott volt,az a ház leírása.Az eddig leírtak alapján ez akár el is hagyható a szövegből,ha befejezed a történetet,a későbbiekben bele lehet tenni,de innen szerintem ez hanyagolható.
Egyébként megkérdezhetném,miről szólna?Eddig valamelyest érdekesnek tűnik,legalábbis nekem már elég nagy pozitívum,hogy nem úgy kezdődik,mint egy újabb alkonyat vagy szent johanna utánzat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!