Manapság ezek a könyvek?
Aki igazán szereti a könyveket, az nem néz le egyet sem. Végülis az a lényeg, hogy az ember olvasson, mindegy hogy mit. Főleg a maixfiatalok esetében. Egy ideig cikinek tartották az olvasást sajnos, de most hála az égnek újra egyre nagyobb divatja lett a könyveknek. És ha velük ezt a mai vámpíros-démonos-erotikus történetek szentháromsága érte el náluk, ám legyen. Ez az első lépés nekik. Aztán majd ha idősödnek/érnek, nyitni fognak másféle könyvek felé is. Vagy nem, az sem gond, a lényeg hogy olvasnak.
Én is olvastam már ezekből a mai bestsellerekből. Levontam a következtetést -hogy ez nem az én stílusom- és ennyi. Nem húzott fel, mert van bennem egy olyan szintű tisztelet a könyvek iránt, hogy semmit nem nevezek szemétnek (mert ugyebár mostanság divat lett leszemetezni a könyveket...). Egyszerűen van a nekem tetsző és nem tetsző könyvek halmaza. Attól hogy az embernek nem tetszik valami, még lehet jó, és attól még másnak adhat egy jó élményt, egy pozitív benyomást.
"mert van bennem egy olyan szintű tisztelet a könyvek iránt, hogy semmit nem nevezek szemétnek"
Ne bántódj meg azon, amit mondani fogok, de te egyszerűen a tárgyat tiszteled a könyvben, nem pedig a tartalmat.
Attól, hogy valami értéktelent könyv formában adnak ki, még nem lesz értékes és bármilyen furcsán is hangzik, de ezeknek a mai könyveknek nagyon sok káros hatása is lehet (különösen a 12-16 éves korosztályra), mivel egy hamis értékrendet és világképet közvetítenek feléjük. Eddig valahol az írott kultúra egy pozitív irányba alakította az emberek szemléletét, manapság viszont sajnos a könyvpiacon is elindult a népbutítás, amit a TV-ben már megtapasztalhattunk az utóbbi 10-15 évben.
Én csak egy idézettel tudok élni.
"Egy mű lényege, hogy tessen és hasson." J.J. Rousseau
Az írók gondolataikat, véleményeiket írásba foglalták, egyrészt hogy kiadják magukból, s természetesen, hogy megosszák a világgal, segítsenek az embereken stb. stb. A gondolataik nagy hatásúak, de mégis nyersek és szárazok így egymagukban. Ezért, hogy tessen, történetet körítettek mögé. Szerintem az ilyen vámpíros könyveknek is biztosan van mélyebb forrása, csak talán az író túlzásba vitte a tetszésre való vágyát.
Mondjuk a mai piac veszi a tetszetős irományokat, amiket könnyű eladni, s ugyebár a pénz. A pénz visz mindent, s nem a gondolat. Tehát, ez is dominálhat az ilyen vámpíros nyalánkságok kiadásában.
Persze kivétel erősíti a szabályt. ;)
:)
"Szerintem az ilyen vámpíros könyveknek is biztosan van mélyebb forrása,"
Igen, ez talán Bram Stoker esetében még így volt, na de az ezredik, ezredszerre variált vámpírtörténetnél, már nehéz elképzelni, hogy az írónak olyan új gondolatok jártak a fejében, amit feltétlenül meg akart osztani másokkal.
És itt jön a képbe, amit mondtál: A tetszeni vágyás és a pénz...
"a kiadók is szívesebben adják ki a Szent Johanna Gimi 100. részét, aminek a művészi értéke finoman szólva is megkérdőjelezhető"
Már megbocsáss, de a Szent Johanna gimi írónője, nyilvánosan kijelentette, hogy nem szeretné, ha az SzJG-ből ilyen könyv születne. Rengeteg mélyebb tartalom van benne, ami fölött el lehet siklani, mert éppen volt egy diáklány naplójában pár "wow" meg "lúzer" szó. Sajnálom, ha nem veszed észre, ha éppen sokat segít egyeseknek. Pozitív irányban!!!
Na azért ne kezdjük el összehasonlítani az SZJG-t a Háború és békével. Az előbbinek mélyen alulmarad a művészi értéke a másodikkal szemben és szerintem erről felesleges vitát nyitni.
Egy szóval sem állítottam, hogy az SZJG nem lehet a ti korosztályotoknak szórakoztató, csak azt szerettem volna éreztetni, hogy ameddig az SZJG-ből már a 8. részt adják ki, mivel ömlik belőle a pénz, addig más, fiatal tehetségeknek, akik esetleg kevésbé népszerű témához, kevésbé népszerű módon nyúlnak hozzá, kevesebb lehetőség jut, mivel a kiadók biztosra mennek.
Azt próbálom elmagyarázni, hogy a népszerűség nem egyenlő a művészi értékkel. Attól, hogy valamiből sokat vesznek még nem lesz értékes. (csak kelendő)
a divatos könyvek biztos nem véletlenül népszerűek, olyan tematikát dolgoznak fel, ami tabu téma, mint a szerelem, vagy a halál a HP-ben, amiről a szülők nem igazán beszélgetnek a gyerekekkel, felivlágosítja őket a tévé, az erőszak és szex ingerbomba, csak épp az érzelmi hátteret nem kapják meg tőle, hát akkor elolvassák könyvben...
ha megnézitek kik olvassák főképp a vámpíros, erotikus könyveket, a tini korosztály, és a boldogtalan párkapcsolatban vergődő, vagy elvált középkorúak...
ha valaki megszereti ezek által az olvasást, az remek, ha pozitívat kap tőle, az is remek, de ha nyitott lesz más könyvekre is, az a legjobb
(engem is zavar a "helyesírásod, kérdező, mert nem egy sms-t írsz, amiben indokolt lenne, h spórolj a karakterekkel, én is rövidítek, és kisbetűvel írok, kényelmi szempontból, de betűket azért nem hagyok ki)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!