Miben írjam? E/1 vagy E/3?
Attól függ, hogy mi a történet.
Ha E/1-ben írod akkor egy adott szereplő szemszögéből mutatod be a történéseket, azt amit csak ő lát, hal, érez, gondol. Ha E/3-ban írod akkor lehetőséged ugyan ez, csak más a formamód de ebben az írásmódban több szereplő érzését, gondolatát is kifejezheted. De döntésed. :)
Szerintem sosem árt, ha olyannal kísérletezel, amiben "rosszabb" vagy. Ha a sztorinak jobban fekszik az E/3, akkor fuss neki úgy.
(Én E/1-ben boldogulok nehezebben, de amikor egy történetnek úgy feküdt jobban, én is felülmúltam magamat vele. Szóval adj egy esélyt magadnak, hátha neked is megy másképpen.)
E/1. előnyei: könnyebb leírnod a főszereplő gondolatait, és megválaszolni a vele kapcsolatos 'miérteket'!
E/1. hátrányai: ha nem vigyázol, könnyen kaotikus lehet az egész, mert az olvasó nem érti, hogy mi történik a mellékszereplőkkel.
E/3. előnyei: azért könnyű így írni, mert az olvasónak könnyű közvetíteni, hogy mi történik, több helyszínre is ugorhatsz, míg az E/1.-ben nem teheted meg ezt.
E/3. hátrányai: nem tudod annyira közvetíteni a főszereplő gondolatait.
Gondold végig, hogy melyikben lehetne jobban megírni! :)
E/3-ban sokkal jobb, mert akkor részletesebben látjuk a dolgokat, nem csak azt, amit a főhős megoszt velünk. E/3-az szerintem pontosabb képet ad.
:)
szerintem E/1, mert abban jobban tudsz a főhősre figyelni.
de ha több szálon fut a történet, akkor érdemesebb E/3-ban írni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!