Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Olvastátok Kosztolányi Dezsőtő...

Olvastátok Kosztolányi Dezsőtől az Édes Anna című könyvet? Válaszolnátok egy kérdésemre?

Figyelt kérdés

Nemrég olvastam el a könyvet (kötelező olvasmány volt) és ez a könyv tetszett, de nem értettem, hogy Anna mért öli meg a "gazdáit" és mikor kikérdezik, hogy mért tette akkor mért mondja azt, hogy csak az asszonyt akarta megölni? :S

Volt rá valami oka, hogy haragudjon rá? (mert lehet, hogy akkor ezt nem vettem észre és érdekelne) És mért pont akkor? Szóval akkor már hamarabb is megtehette volna. :/

Azt tudom, hogy az asszony úgy bánt vele mint egy géppel meg stb.. de emiatt ölte meg? :O

2009. aug. 4. 10:42
 1/4 anonim válasza:

Annát mindenki csak kihasználta,Vizyné elvesztett lányát kereste benne ezért hozott döntéseket helyette,Jancsi csak sexuális eszközként használta stb..

Amikor megölte gazdáit az egész világra haragudott azért ölte meg pont őket,mert ők voltak "kéznél".De először tényleg csak az asszonyt akarta megölni,csak a zajra felébredt Vizy Kornél is.Annyira naiv volt ,hogy tettét nem tudta megindokolni

2009. aug. 4. 11:08
 2/4 A kérdező kommentje:
értem, és köszi
2009. aug. 4. 11:09
 3/4 anonim válasza:
82%

Anna számára az a nyolc hónap, amelyet Vizyéknél töltött a szenvedések kálváriáját jelentette. Az, hogy mintacseléd lehessen csak embersége feladása, megnyomorodása árán valósulhatott meg. Vizyék a maguk módján szerették Annát,jól bántak vele, büszkélkedtek vele. Anna alakja köré legendák szövődtek, fejét a tökéletes cseléd glóriája ragyogta be. Csak éppen nem embernek tekintették, hanem hibátlanul robotoló gépnek. Vizyné beleszólt magánéletébe, megfosztotta önállóságától, önbecsülésétől, önbizalmától. Elvágta a külső világhoz fűző kapcsolatait is. Vizynének sikerült beörnie Annát s közben a lány megváltozott, arca megcsúnyult, hullott a haja, megfáradt. A mintacseléd szerepe elnyelte benne az embert, Anna egykori személyiségét. Ezt tetézi Patikárius Jancsival való viszonya és csalódása.

A lényeg az, hogy sokáig visszafolytotta magában a sok sérelmet, hogy nem törődtek az érzelmeivel és egyszercsak kitört. Ez történik általában az életben is. Aki nagyon sokáig visszafolytja magában az érzelmeit, problémáit, az egyszer olyan dolgot tesz, amit senki nem tudott elképzelni róla.

Remélem tudtam segiteni, amúgy ez a regény nekem is tetszett, de tulajdonképpen akkor értettem meg igazán amikor a magyartanárnő elmagyarázta, hogy mi is játszódhatott le benne. Olyan volt mint egy vulkán ami sokáig semmi jelet nem ad a kitörésre, de egy váratlan pillanatban mégis megtörténik. Az ilyen ember sokkal veszélyesebb mint aki állandóan fenyegetőzik.

2009. aug. 4. 11:26
 4/4 A kérdező kommentje:
Hűhh, köszi ez így már értelmes a számomra :)
2009. aug. 4. 12:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!