Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan, milyen technikával...

Hogyan, milyen technikával jegyzeteljem a kötelező olvasmányokat?

Figyelt kérdés
Törökországi levelek,Fanni hagyományai és még sok.

2012. szept. 10. 18:18
 1/2 vikTORZ válasza:

Attól függ, hogy milyen részletességgel kell kidolgozni.

Ha csak a tartalmáról kell beszélni, akkor csak dióhéjban a lényegét írnám le.

Ha komolyabb beszámolót kell készíteni, akkor már a jegyzetelésnek részletesebbnek kell lennie.

Én úgy szoktam, hogy az egyes fejezetek tartalmát írom ki. Ebbe belekerül a:

* a fejezetben felbukkanó szereplők leírása, helyzetük (szociális és fizikális is); a helyszínek és környezet bemutatása (nem csak a táj, hanem melyik korban / évben játszódik a történet, napszakok, idő múlása)

* tényleges cselekmény (hova megy a főhős, mit tapasztal, fontosabb párbeszédek, a sztori alakulása, stb.);

* gondolatmenet (mire gondolnak a szereplők, milyen elvek, vélemények, eszmék jelennek meg)

* és az egyéb fontos dolgok, amik az előző kategóriákba nem férnek bele.

Ha nincsenek fejezetek, akkor te is adhatsz fejezetcímeket bizonyos szempontok alapján. (a könyv tartalmától függően, de kb 8-15 fejezetet érdemes így "kitalálni)

Amint megvan az összes fejezet így kijegyzetelve, akkor egy rövidebb tartalmat össze lehet állítani ebből. (Ez összeszedettebb és kisebb mennyiség lesz, amelyet előadni, vagy beadni is lehet.) Ebbe az összeszedettebb tartalomba az elemzést is bele lehet írni, ugyanúgy, mint a kritikát, és észrevételeket, véleményt.

Remélem tudtam segíteni, sok sikert.

A "Kötelezők röviden" sorozatot semmiképpen sem ajánlom.

2012. szept. 10. 18:55
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Magamnak kell jegyzetelni,hogy ne felejtsem el mire az adott anyaghoz érünk.A lényeget gondoltam,hogy emlékezzek tisztán,hogy miről van szó benne.A Törökországi leveleket pedig levelenként szándékozom jegyzetelni,vagy rossz ötlet?
2012. szept. 10. 19:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!