Segítség! Mit tegyek?
tudjátok, régen szeretettem mindenféle (főleg történelmi, szépirodalmi, ismeret terjesztő) regényeket olvasni, de aztán (úgy egy pár éve) elolvastam a Harry Pottert és nagyon tetszett, elolvastam vagy 20-szor miután kezdtem megunni, aztán jött a gyűrűk ura (könyv) és akkor már nem volt leállás, csak az ilyen "fantasy"-ikra voltam rákattanva.
aztán miután már nem találtam olyan könyveket ebben a műfajban, megpróbálkoztam a Twilight sagábal és az is nagyon bejött aztán még elolvastam 1-2 vöröspöttyös könyvet (pl. garabonc) és most nincs mit olvasnom. mert (ha valakit megbántanék elnézést, nem az a szándékom) a többi könyv (nemcsak a vöröspöttyös, hanem a fantasy terén is) nem találok olyan könyveket amik ezek után megragadnák az éerdeklődésemet.
és most van valamiféle hiányérzetem, hogy lemaradtam valamiről. mert amíg ezeket olvastam, azalatt semmi mást mert bármibe kezdtem bele az mind unalmasnak, vontatottnak találtam.
most pont úgy érzem magam mint egy drogos aki már bevette a legerősebb drogot és most nem tud mihez nyúlni.
van kiút ebből vagy csak bennem van a hiba, nem kerestem eléggé azokat a bizonyos könyveket?
válaszokat előre is köszönöm!
Mivel én is megszállott vagyok ajánlom a Cherubion könyvkiadó gondozásában megjelent Káosz sorozatot,Az Éj Trilógiája,Hajnal Trilógiája,Orkháború I-II,Sárkányvér,Szellemlátó stb...
R.A. Salvatore Dark Elf trilógia és összes műve!
Kiváló fantasy könyvek nem is tudom hányszor olvastam el őket kivétel nélkül,nem fogsz csalódni!!!Egyébként katonaság alatt került a kezembe az első fantasy könyv(Boszorkányok Cherubion könyvkiadó)és valami hasonló érzésem volt mint neked hogy,eddig kimaradtam valamiből!!De ezt 1995-óta kezdem utolérni magam!
A szórakoztató irodalom nagyon csábító, való igaz, hogy emellett a többi könyv gyakran szürkének tűnik, hiszen nem aznosak a preferenciák. A szórakoztató irodalomnak mindene a szórakoztatás: izgalmas, fordulatos cselekmény, nem feltétlenül a szövegalkotási merészségek emelik ki a többi mű közül, érdekes szereplők stb. De azért a szépirodalom sem lebecsülendő, ha elég sok "ponyvát" olvasol, rádöbbensz, hogy meglepően üresek, és akkor majd a szépirodalmi művek után fogsz sóvárogni.
Ez nem azt jelenti, hogy kezdj el ponyvát olvasni (nem unalmasnak fogod találni, hanem bugyutának, azt hiszem) nagy tömegben, hanem hogy vigyázz, mert a szórakoztató irodalom csillogó felszíne néha megtévesztő. Vannak kiváló könyvek - de sok az epigon. Viszont hihetetlenül színes és széles a paletta, még akkor is, ha csak a fantasyt vesszük. Teszem azt Pratchett, mert őt olvasva az emberben feltámad a "fenébe, valamit tényleg kihagytam" érzés, és elkezd nyomozni, olyan műveket olvas, amikre talán utal stb. Én mondjuk most Miéville-t olvasok, ő is elég "nehéz", sokrétű szerző, vagy Gaiman... na, de félre az angolokkal. Keress akár a Wikipedián fanatsy könyves összefoglalókat, listákat, rá fogsz döbbenni, még csak a felszínt karcoltad. Olyan életművek vannak, hogy az ember néha elképzelni nem tudja, hogy képesek egyesek ennyit összeírni.
Talán 1 éve, én is hasonló cipőben jártam, épp a HP és társai miatt :)
Nekem akkor az jött, hogy viszlát fantasy! Kezdjünk bele új stílusokba, amit eddig nem nagyon ismertem. Agatha Christietől a 10 kicsi néger jó választás volt, nekiálltam krimiket olvasni, mindenfélét. Azóta sokféle könyvet elolvasok, mindegyiket saját magához kell mérni és nem hasonlítgatom olyanokkal, amihez nem kell.
A HP számomra örökre leigázhatatlan lesz, de rajta kívül is sok jó könyv van.
A fantasyt azóta is hanyagolom, inkább más típust keresek.
Én is nagy fantasy fan voltam vagyok.
Egyszer egy barátom azt mondta olvassam el az Elvásik a veress csillag c. könyvet és nagyon tetszett, pedig a fantasytól oly távol áll mint Makó Jeruzsálemtől. Ajánlom neked.
Húú, érdekes, hogy veled ez van, én a könyvesboltba azt se tudom hová nézzek. :P
Amúgy én imádom a vámpír akadémiát, a szent johanna gimit és az éhezők viadalát is. Szerintem mindenképp olvasd el őket ;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!