Manapság milyen könyveket szeret az ifjúság?
Én egyáltalán nem fikázom le a mai új könyveket. Megértem, hogy elolvassák a modern könyveket, de talán törődni kellene az "őskövületekkel" is. Tudom, hogy fel kell nőni az Árvácskához és Móricz Zsigmond könyveihez és ezen az úton olvassák a fantasy témájú könyveket. De akár igen, akár nem mindig is lesz feladva kötelező olvasmánynak magyar írótól egy klasszikus. Talán soha sem lesz kötelező könyv a Szent Johanna gimi, a Vámpírnaplók és a többi ilyesmi. Miért? Mert talán nem tartalmaznak olyan anyagokat ami szükséges lenne az alap műveltséghez. Ha egy ember soha az életben nem vesz a kezébe egy Móricz Zsigmond könyvet nem fogja meg tudni milyen a szegénység és a nyomor (Árvácska), ha nem vesz a kezébe egy Gárdonyi Géza könyvet nem fogja megtudni milyen volt az élete a hunoknak (Láthatatlan ember). Persze olvashatja a történelem könyvekből, de nagyobb élményt nyújt ha valakinek a tollából született. A Szent Johanna gimi (olvastam) szórakoztató, kissé humoros könyv, ami jó levezető egy komolyabb regény után. Jó. Inkább olvasson nem magyar íróktól mint, hogy a diszkóban ugráljon. Végül is 12 évesen is lehet elolvasni az Árvácskát (mint jómagam) és felfedezni benne a gondolatokat. Csak hát igen. Ahhoz le kell ülni és elgondolkozni a könyv tartalmán és lényegén. Erre jók a klasszikusok. Gondolkodásra. Ezért adják fel minden nyárra. Persze lehet a mai fantasy regényeken is elmélkedni, mivel azok is adnak a műveltséghez egy pontot. Szórakoztató, élményeket lehet vele szerezni, de akkor sem kéne kidobni a kukába Jókai Mórt és társait.
Nem fitymálok semmilyen könyvet, csupán azt mondom, hogy ne hagyjuk el az "őskövületeket" mivel azokat is lehet ugyanannyira élvezni, mint egy Szent Johanna gimit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!