Kinek mi a véleménye a kötelező olvasmányokról?
Másnak is ennyit adtak fel? Az én fiam most lesz hetedikes és 5 kötelező olvasmánya van és legalább u.ennyi ajánlott. Köztük az Abigél, a Szent Péter esernyője...stb
Egy vidéki falusi iskolába járunk. Attól is félek, hogy mire majd kell nekik addigra teljesen elfelejtik vagy mivel egymás után olvassák esetleg össze is zavarodik bennük. Kíváncsi volnék pedagógus véleményére is. Tudom, hogy nem fog megártani nekik - nekünk se ártott meg. De nekem valamennyi kötelező olvasmányom fiatal felnőttként újraolvasva érettem meg.
Szerinte a tanár se túl fair. Ha elolvassák az természetes plusz pont vagy ötös nem jár érte 8olvasmánynapló) ha viszont nem olvassa el a gyerek akkor megkapja érte az egyeseket. Ugyanígy van a versekkel is....
Én diákként írom a véleményemet, de van tapasztalatom ezen a téren, szóval megtisztelne, ha elolvasnák.
Nekem is sok kötelező olvasmányom volt, általában voltak azok egy tanévben, amiket szinte mindenkinek el kell olvasnia, példának okáért ötödikben a Pál utcai fiúk, vagy hetedikben a Szent Péter esernyője (a többi társukkal együtt), valamint év közben is tettek hozzá olvasandó könyveket. Én speciel fontosnak tartom a könyveket, fejleszti a szókincset, segíti a nyelvtant, és valóban hasznosabb tevékenység, mintha valaki leülne videojátékozni, vagy hasonlók.
Egyetértek abban, hogy ettől a bizonyos tanártól "kissé" igazságtalan az efajta osztályozás. Nálunk szerencsére jól volt megoldva. Ha meg kellett tanulni egy verset, bizonyos időn belül mindannyian felmondtuk, és a vers előadására és helyességére vonatkozóan kaptunk egy egytől ötig terjedő osztályzatot. Az olvasmányokkal viszont kissé bonyolultabb volt a séma. Megvolt, hogy X időpontra kell elolvsni Y könyvet, mert akkor lesz belőle számonkérés. A kötelezőkből elég kemény volt -erre inkább nem térnék ki- az ajánlottakból pedig kellett írnunk egy fogalmazást, aminek a címét akkor adta meg a tanár. A könyv terjedelmétől függően - de mindig pár nappal az adott időpont előtt álltam neki én is az olvasásnak, hogy minél több dologra visszaemlékezzek, és a számonkérések között is idő telt el, így nem fonódott össze bennem a cselekvések szála, úgyhogy az kicsit kellemetlen, ha egyszerre zúdítanak rá mindent az emberre olvasás és számonkérés tekintetében is...
Talán még azon gondolkozom el néha, hogy lehetnének választható olvasmányok is. Egyidőben volt olyan is nálunk. Fel volt sorolva egy könyvlista, fiúknak, lányoknak, mindkét nemnek való, adott oldalszámon felül adott mennyiségű jegy a kiolvasásért... De persze kötelező volt választani a listáról, azt hiszem, havonta, és számon is kérték. A "rendes" kötelezőket pedig mind megkaptuk. Most a "lányos" könyvekre tudnék példát mondani, hogy persze nem olyan művek voltak, hogy jaj, de helyes ez a srác, meg aj, már megint megjött a havim, hanem komolyabb, klasszikus művek... Például Agatha Christie, A Legyek Ura, Abigél... Így talán a diákok élvezettel vennék a kezükbe a könyvet, nem pedig azzal az érzettel, hogy "aj, muszáj olvasnom, ha nem akarok egyest".
Kitartást kívánok az olvasmányokhoz!
(hamarosan)16/L, 9.oszt
Én mindenkivel ellentétben szeretem a kötelező olvasmányokat!:P Annak hogy ilyen "unalmas" könyveket adnak fel oka van,másképpen a diák soha a büdös életében nem olvasna el egy Gárdonyit,Mikszáthtot,Jókait vagy Mórát.Az meg már más kérdés hogy nem értjük meg.xd Az a mottóm hogy ami nem öl meg az erősít! ;)
14/L
Őszintén? Örüljetek hogy kell.. a mi magyar tanárunk egy "gyökér" de am. imádjuk.
Semmit nem tanít át szórakozunk az órákat.. most persze tök jó de középsuliban nagyon meg fogjuk sajnos szívni.. 5.ben mondta hogy olvassuk el a Pál utcai fiúkat mert kérdezni fogja.. azóta is kérdezi.. -.-"
14/l
Én utoljára 6.-ban olvastam kötelezőt, azt is már utáltam (Egri Csillagok - filmben számomra sokkal érdekesebb volt), azóta soha egyet sem. Neten tartalom fenn van, az bőven elég arra, hogy a számonkérés ne legyen egyes, elemzés során meg úgyis megértem mélyebben a lényegét.
Mondjuk én alapból utálok olvasni, szóval egy Harry Potter vagy akármelyik más népszerű mai könyv ugyanúgy hidegen hagyna, mint a többi...
17/f; szeptembertől végzős...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!