Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Olvastad a legyek urát?

Olvastad a legyek urát?

Figyelt kérdés
Szeretném elolvasni a legyek ura című könyvet. Miről szól, jó könyv?

2012. márc. 28. 20:29
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
51%

Azért érzed így, mert alapvetően hozzá vagy szokva a hollywoodi szórakoztatóipar "szabványaihoz". Hogy legyen happy end, hogy az emberek nem rosszak, vagy ha mégis, akkor megbűnhődnek, hogy senkivel (aki igazán fontos a történetben) nem történik visszavonhatatlanul rossz dolog, pl nem hal meg. Hogy mindig vannak "jók" és "rosszak".

Azonban a világ nem ilyen, és a művészetnek sem az a dolga, hogy ilyeneket írjon. A művészetnek nem az az elsődleges dolga, hogy szórakoztasson és körülvegyen rózsaszínű buborékkal, ami megvéd a világtól. A művészet dolga, hogy figyelmeztessen, hogy megmutassa a világ visszásságait, felhívja a figyelmet olyan dolgokra, amiktől jobban szeretnénk elfordítani a fejünket. Éhezés, nyomor, a háború szörnyűságei, ilyenek.

Golding ebben a regényben egy fontos kérdést boncolgat, az emberi kegyetlenség és az erre épülő társadalom vízióját. Azért kellett "ilyenre megcsinálni", mert az volt a cél, hogy ez az üzenet átmenjen.

A leírásokról meg annyit, hogy ugyan te nyilván szeretnéd, ha 25 akció történne oldalanként, de az irodalmi művekben a leírás (mivel nincs kép, mint a filmekben) igen fontos része a műnek. Az, hogy te ezeket unalmasnak tartod, azt mutatja, hogy felszínesen olvasol, nem akarsz foglalkozni azokkal a háttérinfókkal, amik kiderülnek a leírásokból, csak az akcióval, a történéssel. Ez azért nagy baj, mert a világ tele van olyan írott dolgokkal, amikben nincs akció (szerződések, tankönyvek, leírások). Márpedig ha hozzászoktatod magad és az agyad, hogy csak az akcióval foglalkozzon, a többit unalmasnak és átugrandónak találja, akkor figyelmetlenül fogsz olvasni később is, és a funkcionális analfabéták népes táborát fogod szaporítnai.

2013. júl. 1. 14:18
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Mi értelme van undorító szadista jelenetekkel teli könyvet írni.

A. Katharzist várok, nem borzadályt.

B. Az aberrált olvasók ötleteket meríthetnek belőle.

2013. júl. 2. 11:51
 13/14 anonim válasza:
79%

Kedves 11-es!!

Igen,sok mindenben igazad van.

De!

1.Ha már egyszer a világban annyi kegyetlenség történik,minek erről még plusszban olvasni is?

2.Nem ismersz se engem,se a képességeimet.Így kérlek ne szólj le! Mindenből ötös vagyok kivétel magyarból.Írni,olvasni tudok,így már nem lehetek analfabéta. Nekem sokkal jobban mennek a reál tantárgyak (matek,fizika..) mint a humán. Világ életemben utáltam az irodalmat! Egyszerűen nem tudott megfogni. Utáltam,hogy a versekbe mindenféle dolgokat magyaráznak bele,mert ők aztán tudják,hogy a költő több tíz évvel ezelőtt mit érzet,mit gondolt..Lehet ez azért is van mert nem olvastam jobb könyvet,verset. De nem szeretem ha leoltanak azért mert más a véleményem egy könyvről. Komolyan? Most itt egy könyv miatt "veszekszünk"?

Szerintem nem kéne egy szerződést és egy könyvet összehasonlítani..A szerződés az általában komoly dolog,amit meg kell csinálni,a könyvet meg szórakozásból olvassuk. És én szórakozásból olyat szoktam olvasni,amiben van egy kis,legalább egy kicsi kis izgalom. Hidd el,tényleg sok könyvet olvastam már,és nekem jobban tetszettek. Abban is voltak leírások,de még is valahogy jobban tetszett.Például nem írtak olyat,hogy az illat kifröccsent az éjszakai levegőbe.

Na mindegy, ez csak egy könyv,nem szeretnék ezen veszekedni.. :)

2013. júl. 4. 15:44
 14/14 anonim ***** válasza:

Felpontoztalak, 13-as!

>Ha már egyszer a világban annyi kegyetlenség történik,minek erről még plusszban olvasni is?

Ezért.

Annak idején éppen elég háborús filmet és könyvet kényszerítettek ránk.

Felnőtt koromban már eldönthettem, hogy a Sorstalanságot nem olvasom el.

2013. júl. 4. 17:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!