Mondtok pár tanácsot könyvíráshoz?
Mire lennél kíváncsi? :)
Szerintem figyelj az egyediségre, formálj érdekes karaktereket, de mindig hagyj egy kis sötét foltot. :) Próbálj meg ne túl sok közhelyet használni: a nap aranylott az égen, az ég kék volt.
A történet legyen követhető, élvezhető és eseménydús. Plusz pont, ha nem tudjuk, mi lesz a történet vége.
Ne ijedj meg, ha nem jön össze elsőre egy épkézláb mondat, olvasd vissza, amit írtál, ált. később jön az igazi mondat.
Sok hasznos tanács van itt.
Én nem vagyok író,de jelenleg elbotladozok egy saját sztori írásával,amit valamikor,10 év múlva talán ki is szeretnék adni,és komolyabban foglalkozni ilyesmivel.:) Én Word-ben írom, viszont ha néha nem vagyok gépközelben,akkor papír ceruza vagy toll, és megírok egy-két bekezdést, esetleg a szereplők külön kis történetét, jellemzését, hogy legyenek jegyzeteim és e zavarodjak bele. Ezeket aztán később beviszem gépbe, de azért a papírt sem dobom el, mert soha nem lehet tudni,mikor veszítem el a gépről az adataim egy telepítés vagy vírus folytán.:) Egyébként a te döntéseb,hogy kényelmesebb.
Az eredeti kérdéshez visszatérve. Mikor eszedbe jut egy jó sztori,ne rögtön kezd el leírni. Először prögesd végig gondolatban, hogy van eleje, közepe és vége. Ha esetleg a vége hiányzik, az még nem para, mert időközben az kialakul, de ha a vége jut előbb eszedbe, és nincs se közepe se vége, akkor várj kicsit, gondolkozz, csinálj utalásokat egy későbbi részhez, csavarokat tervezz bele amitől élvezhető és fordulatos lesz a sztori.
Más különben az sem mindegy, hogy magadnak írod vagy később kiadnád. Ha csak maghadnak, akkor nem kell annyira kritikusnak lenni, és ahogy neked tetszik, úgy írd. A lényeg, hogy legyen a könyvnek jellemzője, legyen eredeti. Ha egy-két helyen kicsit sablonos, nem baj, csak az egész ne legyen az és a sablonosságot ellensúlyozd egy-két teljesen saját ötlettel.
Remélem tudtam segíteni.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!