Mit gondoltok az alkonyat című könyvről?
Előttem szólóknak: Ti teljesen külön dolgokról beszéltek. Egy könyv nem csak a története, haenm a megírásmódja és a ynelvezete szempontjából is érdekes lehet. Egy szipla sztorit viccesen becsomaglni izgalmassá teszi a könyve pl :vavyan Fable. Egy egyszerű szerelmi sztori szép, körültekintő, figyelemfelkeltő leírásban nem lesz unalmas. Én, hozzáteszem, nem olvastama könyvet. De szerintem midnenki tudja, hogy a Best Sellerek és a minőségi könyvek nem egyazon kategória. Lehet Hogy a Twilight nem azért futott be mert jó a film belőle, hanme mert maga a könyv jó. Bár ezt nehezen hiszem.
Az indexek meg szintén nem a minőséget mutatják,hanem az olvasottságot.
Egyszerű példa: Győzikeshow, és egy Discovery műsor.
Van aki csak azért olvas, hogy ne unatkozzon, van aki azért, hogy átéljen valamit, és tanuljon belőle. Attól függ, h neked mire kell a könyv.
Tényleg nem egy dologról beszélünk, veled. Részben igazad is van, de itt nem erről volt eddig szó!
Nyelvezet? Egy fordított könyvnél szerintem csak az tudja igazán az eredeti és a fordított közötti különbséget, aki mind a két nyelvet tökéletesen beszéli. Vagyis ne szidjuk az eredeti írót, ha nem az ő nyelvezetét olvastuk. Hozzáteszem nekem semmi bajom nem volt a fordított, magyar nyelvű könyvekkel.
Kinek mi a minőségi könyv? Pl. attól mert valamilyen könyv tudományos és nem hétköznapi (szerelem) témájú, akkor már minőségi lesz? Nem hiszem! Szerintem ha jobban belegondolsz te is fel tudnál jó pár olyan könyvet hozni példának ami tudományos és mégis minőségileg pocsék.
A Disovery-t és a Győzikét sem hasonlítanám, mivel az egyik egy országos, ingyen nézhető TV csatornán ment, míg a másik csatorna sajnos nem az. Bár azt is biztos sokan nézik - többek közt én is - és ettől még szórakoztatónak találtam egy darabig a Győzikét is, és cseppet sem találom ezt kínosnak. Ráadásul még azért sem hasonlítanám, mert a könyveket u.azokon a "csatornákon" vagyis könyvesboltokon keresztül terjesztik függetlenül a témájuktól, minőségüktől, nem úgy mint a tv csatornák esetében, amit vagy megengedhet valaki magának vagy nem. A boltban tényleg te döntesz, hogy melyiket is veszed meg.
Valamint ilyen mértékű indexeknél azért részben mutat minőséget is ha jobban belegondolsz! Ha pocsék valami, akkor veszik egy darabig, de nem terjed el az egész világon még ha a könyvesboltok és a kiadók belegebednek akkor sem.
Egyébként meg szerintem igenis jó a könyv minőségileg is! Mind szerkesztésileg, mind témában, ... Érdekes, teljesen bele tudja élni magát az olvasó a szereplők helyzetébe és szerintem ez nagyon is fontos szempont, főleg egy romantikus könyvnél. Kérdés kinél mi az igény, ahogy te is írtad.
És igen, a Twiligt Saga szerintem is az első rész filmes megcsinálása miatt futhatott be ennyire könyv formájában is, de ez még nem vesz el az értékéből. Sőt én úgy érzem, hogy egy ponton ez meg is fordult. Most már azért nézik a filmeket, mert elolvasták a könyveket és kíváncsiak a filmes megvalósításukra.
Biztos sok más történet van is, ami még így járt, hogy azért vették meg könyvben, mert megtetszett filmben. Ettől még lehet jó mindkettő.
De természetesen tiszteletben tartom a te véleményedet is és totálisan egyetértek egyébként (ahogy már írtam is) az utolsó mondatoddal:
"Van aki csak azért olvas, hogy ne unatkozzon, van aki azért, hogy átéljen valamit, és tanuljon belőle. Attól függ, h neked mire kell a könyv."
Csak annyival még kiegészíteném, hogy van olyan is, aki a kettőt együtt csinálja, vagyis mikor unatkozik (mai világban van ilyen? :P ) olyat szeret olvasni, amivel egyben át is élhet valamit! A Twilight könyvekről pl. köztudott, hogy sok olyan nő (nem csak tini) olvassa, akinek még nem adatott meg a szerelem, vagy már nem tudja/akarja ezért felrúgni egy egyébként megszokott családi életét. Konkrétan nekem is sokat segített mikor a férjemmel egyéb okokból válságban volt a kapcsolatunk. Akkoriban kevesebb érzelmet kaptam, mint amennyit igényeltem volna és így legalább a könyvvel tudtam egy picit pótolni a hiányt. Sőt aztán később megmutattam a filmet a páromnak, benne is előtörtek a megismerkedésünk idején érzett érzések, vagyis még jó hatással is volt a kapcsolatunkra valamilyen szinten! Azóta is mikor kijöttek a filmek, mindegyikre együtt mentünk, hogy egy picit a nehéz hétköznapokból kitörve tudjunk romantikázni így is. :)
Na most meg már én beszélek teljesen másról, de gondoltam elmesélem, és remélem nem untattam vele senkit. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!