Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Kaphatnék pár véleményt...

Kaphatnék pár véleményt erről? (Több infó lent)

Figyelt kérdés

Hobbiból elkezdtem írni pár hónapja, és most feltettem wattpadra egy részét. Érdekelne mindenféle vélemény. A sztori az alábbi linken található:

[link]

szept. 21. 20:53
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
100%

"Engem első sorban olyan hibák érdekelnek, amik objektíven nézve is hibák. Pl. ha a helyesírásomon javítani kell valamit, akkor szeretném tudni. Arra nem feltétlenül akarok építni, ha valami zavar téged, viszont nyelvtanilag helyes."

De heló... Ezt mondják neked, hogy nem helyes, mert magyarban nem ezt használjuk, mire te felhozol egy angol könyvet példának, hogy ott ilyet olvastál.

szept. 22. 20:30
 22/34 anonim ***** válasza:
62%

Magyartalan:

sziklaszilárd kiejtés

márki kosztüm

halvány mosoly

vendégies udvariasság (itt az egész mondat a-tól z-ig rossz)

csak ott bambult (nem magyartalan, de stílusidegen)

rituálénak, amik jellemzően akkor fordultak elő... (helytelen egyeztetés)

hivatalos ügy gyanánt

helytartó házának táján

azt merem felfedezni magán

személyemnek tudnia kell

szökkent fel a bambulásból

csak álmodja, hogy neki beszélnek

minden lélek, aki a háznál volt

remegő hangsúllyal

erősen taposva a lábtörlőt

tekintetével fésülte a ház belsejét miközben lépett befele

"erre tessék" szólt is a lány

dolgozót rendezhet be magának

elkezdte szigorúan dirigálni

ebbe a szobába volt Lilienne hivatott éjszakánként két órára

két óra hosszra

mondta a harmincas évei legelején járó férfi olyan hangon, mint akinek lenne jobb dolga is

olyan léptekkel fáradt be

veszélyekkel teli bozótok közt

makulátlan, ezüstös színű

mielőtt Vlagyimir hozzá szólt

egy pillantásra ráemelte a hölgyre a szemét

mereven ráült

egy esős éjjelen kinyitotta a száját

csörelyeket

tárt szemekkel dermedt Vlagyimir előtt

jellegzetes modorú férfi volt

nem lett kedveltebb Lilienne számára Vlagyimir

nem tudta mit vélekedjen

már ha egyáltalán kipillantgatott dolgozószobája ablakán

amit már sok eső megvert

a szék, amelyen Marcell ült, háttal a ház falának helyezkedett

akár ha egy embert is befogadok, akkor már a többi is akaratosabban fog kéredzkedni-mondta bűnbánóan a helytartó

csak hagyta Marcellt folytatni

de a helytartó tudta, hogy a férfi kiállása, bármennyire is nyugtalanító, nem egy hazugé

És ezek csak a legkirívóbbak és csak az első fejezetből gyűjtöttem ki. Tragikus!

szept. 22. 21:00
 23/34 anonim ***** válasza:
100%
A listában van, amivel tudnék vitatkozni. Pl a halvány mosolyt szokás használni, és a "makulátlan, ezüstös színű"-vel sem tudom, mi a gond ekkora kontextusból. "csak álmodja, hogy neki beszélnek" és "minden lélek, aki a háznál volt", ezekkel sem értem, mi a bajod, teljesen normális szóhasználat.
szept. 22. 21:13
 24/34 A kérdező kommentje:

#19, szerintem nálad a Wattpad szarakodik, mert nekem ott van a teljes.

"Mondta ezt Vlagyimir lágy hangján, olyan hangsúllyal, mint aki remélte, hogy nem teszik fel neki a kérdést. Hangjából úgy áradt az undor, mint a csatornából a bűz, amikor kimondta szülőföldje nevét."

szept. 22. 21:19
 25/34 A kérdező kommentje:
Kijavítottam az első fejezetet, most már elvileg gondolatjellel van minden párbeszéd, majd a többit is fogom.
szept. 22. 21:27
 26/34 anonim ***** válasza:
100%

"Minden lélek, aki a háznál volt, szolgáló volt, és a szolgálók számára Lilienne úrnő volt."

Hát ez azért egy elég fájdalmas mondat. A "csak álmodja, hogy neki beszélnek" is meglehetősen csenevész, de a másik kettővel tényleg nincs probléma.

szept. 22. 21:29
 27/34 anonim ***** válasza:
100%

#23 A szövegben nem így hangzanak:

"Kiállása magabiztos volt, mosolya pedig halvány"

"Lilienne figyelmes lett egy makulátlan, ezüstös színű, hosszú jogarra"- mire vonatkozik a makulátlan?

"Csak álmodja, hogy neki beszélnek" választékosan: hozzá beszélnek

"Minden lélek, aki a háznál volt szolgáló volt és a szolgálók számára Lilienne egy úrnő volt"- szükségtelen finomkodás a "minden lélek", főleg azok után, hogy a "volt" szó három ismétlésével is teljesen elrontja a mondatot.

szept. 22. 21:36
 28/34 anonim ***** válasza:
100%

Így tényleg nem a legjobb, de ahogy a felsorolásban volt, az teljesen más, és olyan formában nem volt vele gond. Teljes mondatban látva viszont tényleg magyartalan.

A makulátlanos résznél a jogarról van szó, ami bár furán hangzik, lehet makulátlan, mert az annyit jelent ebben a kontextusban, hogy tiszta, esetleg hibátlan.

szept. 22. 21:56
 29/34 anonim ***** válasza:
19%
#28 A makulátlant elsősorban nem tárgyakra szokták használni, hanem emberi tulajdonságként. Nekem mindenesetre idegennek tűnik ebben a szövegkörnyezetben. De lehet, hogy neked van igazad.
szept. 22. 22:14
 30/34 anonim ***** válasza:
100%
Ha rákeresel a jelentésére, akkor ott van, hogy erre is használják.
szept. 22. 22:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!