Kaphatnék pár véleményt erről? (Több infó lent)
Hobbiból elkezdtem írni pár hónapja, és most feltettem wattpadra egy részét. Érdekelne mindenféle vélemény. A sztori az alábbi linken található:
"Engem első sorban olyan hibák érdekelnek, amik objektíven nézve is hibák. Pl. ha a helyesírásomon javítani kell valamit, akkor szeretném tudni. Arra nem feltétlenül akarok építni, ha valami zavar téged, viszont nyelvtanilag helyes."
De heló... Ezt mondják neked, hogy nem helyes, mert magyarban nem ezt használjuk, mire te felhozol egy angol könyvet példának, hogy ott ilyet olvastál.
Magyartalan:
sziklaszilárd kiejtés
márki kosztüm
halvány mosoly
vendégies udvariasság (itt az egész mondat a-tól z-ig rossz)
csak ott bambult (nem magyartalan, de stílusidegen)
rituálénak, amik jellemzően akkor fordultak elő... (helytelen egyeztetés)
hivatalos ügy gyanánt
helytartó házának táján
azt merem felfedezni magán
személyemnek tudnia kell
szökkent fel a bambulásból
csak álmodja, hogy neki beszélnek
minden lélek, aki a háznál volt
remegő hangsúllyal
erősen taposva a lábtörlőt
tekintetével fésülte a ház belsejét miközben lépett befele
"erre tessék" szólt is a lány
dolgozót rendezhet be magának
elkezdte szigorúan dirigálni
ebbe a szobába volt Lilienne hivatott éjszakánként két órára
két óra hosszra
mondta a harmincas évei legelején járó férfi olyan hangon, mint akinek lenne jobb dolga is
olyan léptekkel fáradt be
veszélyekkel teli bozótok közt
makulátlan, ezüstös színű
mielőtt Vlagyimir hozzá szólt
egy pillantásra ráemelte a hölgyre a szemét
mereven ráült
egy esős éjjelen kinyitotta a száját
csörelyeket
tárt szemekkel dermedt Vlagyimir előtt
jellegzetes modorú férfi volt
nem lett kedveltebb Lilienne számára Vlagyimir
nem tudta mit vélekedjen
már ha egyáltalán kipillantgatott dolgozószobája ablakán
amit már sok eső megvert
a szék, amelyen Marcell ült, háttal a ház falának helyezkedett
akár ha egy embert is befogadok, akkor már a többi is akaratosabban fog kéredzkedni-mondta bűnbánóan a helytartó
csak hagyta Marcellt folytatni
de a helytartó tudta, hogy a férfi kiállása, bármennyire is nyugtalanító, nem egy hazugé
És ezek csak a legkirívóbbak és csak az első fejezetből gyűjtöttem ki. Tragikus!
#19, szerintem nálad a Wattpad szarakodik, mert nekem ott van a teljes.
"Mondta ezt Vlagyimir lágy hangján, olyan hangsúllyal, mint aki remélte, hogy nem teszik fel neki a kérdést. Hangjából úgy áradt az undor, mint a csatornából a bűz, amikor kimondta szülőföldje nevét."
"Minden lélek, aki a háznál volt, szolgáló volt, és a szolgálók számára Lilienne úrnő volt."
Hát ez azért egy elég fájdalmas mondat. A "csak álmodja, hogy neki beszélnek" is meglehetősen csenevész, de a másik kettővel tényleg nincs probléma.
#23 A szövegben nem így hangzanak:
"Kiállása magabiztos volt, mosolya pedig halvány"
"Lilienne figyelmes lett egy makulátlan, ezüstös színű, hosszú jogarra"- mire vonatkozik a makulátlan?
"Csak álmodja, hogy neki beszélnek" választékosan: hozzá beszélnek
"Minden lélek, aki a háznál volt szolgáló volt és a szolgálók számára Lilienne egy úrnő volt"- szükségtelen finomkodás a "minden lélek", főleg azok után, hogy a "volt" szó három ismétlésével is teljesen elrontja a mondatot.
Így tényleg nem a legjobb, de ahogy a felsorolásban volt, az teljesen más, és olyan formában nem volt vele gond. Teljes mondatban látva viszont tényleg magyartalan.
A makulátlanos résznél a jogarról van szó, ami bár furán hangzik, lehet makulátlan, mert az annyit jelent ebben a kontextusban, hogy tiszta, esetleg hibátlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!