Wattpad regény borítónak (illetve a két alrésze borítójának) szerintetek ezek milyenek lennének?
Témáját tekintve vámpíros fantasy isekai. Néha-néha van benne egy kis felnőtt tartalom, de nem azon van a hangsúly.
Konstruktív kritikát igyekszem írni, kérlek ne vedd sértésnek.
Szerintem ez se a fantasy, se a vámpíros könyvek rajongóit nem vonzza be.
Vámpíros könyveket szeretem, de emellett őszinte leszek, elmennék, pusztán azért mert a borító félrevezet.
Engem ezek egy 80as évek olcsó, tucat gyártott karate filmjére emlékeztetnek inkább. Az az azonnal VHSre készült, olajozott narancsra szolizott szőke pasi a fehér lenvászon fürdőköpenyben mórikálja magát jelleg.
A jing-jang egy vallásos szinólum, nagyon elviszi az emberek gondolatait másfele.
A te fantasy világodban létezik egyáltalán Kína? Ezt a sötét-világos egyensúlyt nem lehetne máshogy megmutatni?
Amit pl mint konceptció ajánlanék helyette:
1,
Valami ilyet, ahol a csaj nyakán a két fognyom az Ö betűn a pöttyök, pirossal kiemelve? Ízléses, de szexi, vezeti az ember szemét a szövegre.
Hasonló szöveggel játszós borító, A Vér Hozománya arról szól, hogy végig vezet a kezdettől a végéig házasságon a vámpír nagyúrral, a két O betű jeggyűrűt formáz, szép, elegáns, a csaj ruhájából tudjuk hogy történelmi regény.
2,
Egy másik példa, ez egy képregény borítója, de a te stílusodhoz hasonló, minimalista. Ez nyilván modern, valami ilyesmi a te írásodhoz is jó lenne, kicsit átrendezve. A tükörkép hiánya miatt mindenki azonnal a vámpírokra asszociál,kicsit szexi, de nem is mutat túl sokat. A ruhák ha olyanokat választassz neki, segítenek az embereknek tudni, hogy ez egy fantasy.
3,
Sajnos a cím túl hosszú. Erre két hét múlva a kutya nem emlékszik, és ha nem emlékszik, nem tud rákaresni. Ergó nem jön vissza, még akkor se, ha tetszett neki a sztori mitán kicsit aludt rá.
De ha már mindenképpen egy egész mondatot akarsz, akkor legalább keress egy szép fontot, és áldozd be a egész borítót neki.
Így szépen fond bele a szövegbe mondjuk a füst elemelet amiket már eddig is használtál.
2
Lehet, hogy a jin-jangot vallásos szimbólumnak is használjak néha, de régebbi mint maga a taozmus vallás, ha arra gondoltál. Mint a szvasztika és a nácik... Ráadásul pont a gyakori felreértelmezése is fontos lenne (a keresztény kultúrkör jó és gonosz fogalmaival való összekeverés). Kína amúgy létezik. Olyan típusú térképre gondolj, mint ahogy van Lyra vikága Az Úr sötét anyagaiban.
1. Az Ö betűs harapásnyomos tetszik. :)
2. Az én vámpírjaim látszanak a tükörben, és pár helyen a történetben is benne van ez.
3. Pont itt írták hogy legyen más a címe, mert amúgy rövidebb lenne...
https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__konyvek__12626411..
Szerintem az első tippeddel megpróbálok valamit kezdeni az új és a régi címmel is, megszavaztatom egy könyves Discord csoportban, hogy melyik jobb, s a nyertest kidolgozom.
Igen, látom megküzdöttép a címmel is. De ott sem azt mondták, hogy rövid, hanem hogy nagyon sok könyvek van hasonló címe, lerágott csont.
Szerintem a címválasztáshoz úgy állj hozzá, mint egy blurb megírásához.
Add el nekem ezt az könyvet 1-2 mondatban. Legyen benne ki(k) a fontos karaterek, mi a konfliktus, a motiváció.
Miért egyedi ez a sztori? Mi az, amit máshol nem olvashattunk?
A mostani cím nem dinamikus. Nem is annyira szellemes.
Oké, ha keleties a történet, akkor menj ebbe a részbe bele.
Az állatoknak meg a maciimnak sem adtam valami kreatív neveket itthon gyerekként, szóval ezzel tényleg nagyon hadilábon állok...
A harapásnyomos Ö-s verziót végül elvetettem, mert méretileg és elhelyezésileg sehogy sem jó, ha meg megvilágosodok, és kezdek valamit a címmel is, akkor meg úgyse hinném, hogy passzolna.
Viszont ebból a "áll és a mellkas látszik" dologból lett valami más. És szintén eléggé vámpíros.
Az egyik karakterrrajzomat kicsit megszépítéttem és átdolgoztam. Ha a szájától lecsöpög egypár vércsepp, és legalább az egyik a cím valamelyik betűjén fennakad (és éppen esne tovább lejjebb), úgy jó lenne?
Csak hogy ne dolgozzak tovváb ezzel, ha megint hülyeség az ötlet.
Igen, szerintem meg lehet csinálni jól.
De mi a sztori itt? Kik a karakterek?
Mi ez a dolog a sötéttel meg a világossal?
Miért alakult ki ez a kontraszt?
Ha ezeket a kérdéseket mind megválaszolnám, szerintem lenne olyan hosszú a címe, mint egy isekai animének. :D
Az agyamból eddig kifacsart opciók:
1. A világos sötetség úrnője
2. Árnyak és fények úrnője
3. A múlt árnyai és a jövő fényei
4. Világosság és sötétség határán
5. A sötétség fénye
Van köztük jobb? Tartalom alapján mind passzol, csak hangzásilag, hosszilag és figyelem felkeltésileg kellene a legjobb.
Pedig egy gyors, frappáns blurb megírása nagyon nagyon fontos.
Ez a két három mondatos reklám szöveg az, amivel eladod az egészet. Az olvasóknak. A kiadónak. A kritikusoknak. Ez kerül a könyvek hátuljára vagy a fülszövegbe.
Picit olyan ez, mint egy étteremben a menü kártya, szépen hangzatosan le van írva mit kapsz, milyen ízek dominálnak, mi az elkészítési mód. Nem a receptet kell kiadni pontról pontra, neked se kell lelőni az összes fordulatot.
Pl ha már egy isekai animénél tartunk: A hős (Kovács József villanyszerelő) egy új életmódba csöppen, amikor a kapcsolószekrény életre kel, és az új létforma új problémákat kreál. Hogy bírkózik meg Józsi a teremtő erővel járó felelősséggel, hogyan változtatja meg a világunkat az életre kelt elektronikus eszközök jelenléte?
Ez lehet egy 800 epizódos sztori, megismerhetjük a kapcsolószekrény ükunokáit is, lehet itt egy hosszú háború a kenyérpirítók és a feltárcsázós modemek között...nem ez a lényeg.
Tudjuk, hogy ez egy Frankenstein jellegű történet, egy férfi főhős van, és egy low-tech sci-fi világot kapunk.
A blurb célja, hogy könyvet akard elkezdeni, és nagyjából tudd milyen elemekre számíts.
Kicsit sétálj egy könyvtárban vagy egy könyvesboltban, és nézz ilyeneket.
Egy ilyen után könnyebb lesz címet adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!