A homeroszi irodalom miért lett olyan nagyhatású, népszerű?
Figyelt kérdés
Közel állnak hozzám, a homéroszi könyvek, az Odüsszeia jobban, mint az Íliász, mert szórakoztatóbb.
De, ezért lettek híresek, mert szórakoztató történetek?
aug. 2. 17:32
1/8 anonim válasza:
Inkább azért, mert agyba főbe nyomatták, ha kellett, ha nem.
2/8 anonim válasza:
Mivel az egyik legkorábbi irodalmi emlék, így sok mű táplálkozik belőle, sokan hivatkoznak rá, nem nagyon kerülhető meg. Személy szerint én is kedvelem, de nem mondanám azt, hogy népszerű. Nem látom, hogy tolonganának ilyen könyvekkel az emberek. Karácsonykor is inkább a Reszkessetek betörőket nézi az ország többsége, mint eme ókori klasszikus filmes feldolgozását.
3/8 anonim válasza:
Én inkább úgy kérdezném, miért sokkal népszerűbb Jókai például. Azzal nincs értelme összevetni, hogy karácsonykor Reszkessetek betörőket néz az emberek 90 %-a, egyrészt az agysejteknek is kell az üresjárat, másrészt nem is olyan rég az emberek 90 %-a írni-olvasni sem tudott.
4/8 anonim válasza:
Azért lett híres mert sok mitológiai utalás van benne, a főtörténet mellett. Nagyon régi írott emlék, ami rögzíti a kor irodalmi stílusát. Számtalan későbbi szerző merít belőle, vagy hivatkozik rá. Szakmailag gyakorlatilag megkerülhetetlen ezek miatt.
Az hogy népszerű lenne, én vitatom. Viszonylag kevés emberrel találkoztam aki akár csak szerette, nem még hogy újra is olvasta volna vagy ajánlotta volna másoknak.
5/8 anonim válasza:
Érdekes egyébként, én az Odüsszeia-at alig bírtam elolvasni, az Íliász-t meg újrafogom, annyira tetszett
6/8 anonim válasza:
"másrészt nem is olyan rég az emberek 90 %-a írni-olvasni sem tudott."
Most viszont tud, és nem ez a mű szerepel a bestsellerek között.
7/8 anonim válasza:
Egészen a regény műfajának cirka 17. századi megjelenéséig a homéroszi művek, ill. maga az eposz zsánere számítottak az etalonnak az irodalomban. A magyarázat pedig szerintem is annyi, hogy ezek az egyik legősibb irodalmi művek, ráadásul szerkezetileg tökéletes felépítésűek.
8/8 anonim válasza:
Mert az akkori görög világ összefoglalása, van benne töménytelen mitológiai utalás, nyilván történelem, dráma (jellemek és ezek változásai), a földrajzról nem is beszélve. Más kérdés, hogy ezek jó része mondai, de ez az akkori világnak a része volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!