Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi volt a legjobb és mi volt...

Mi volt a legjobb és mi volt legrosszabb fantasy könyv amit olvastál?

Figyelt kérdés
És miért? Mi nem tetszett benne? Mi tetszett benne, min változtattál volna?

2024. máj. 30. 08:50
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Legjobból sok van. Anthony Ryan: Vér éneke, Patrick Rothfuss: A szél neve, George R. R. Martin: A tűz és jég dala sorozat első két kötete, de nekem a Harry Potter könyvek is itt vannak.

Legrosszabb... Hát Rick Riordan kései könyveit mondanám. A PJO-k nem voltak rossz, de egyre inkább lejtést kezdtem megfigyelni az írónál, lassan mindegy mit ír, olvassák. Az Elrejtett orákulum és az új könyve, hirtelen nem jut eszembe a címe, számomra minősíthetetlen volt. Ez persze csak az én véleményem.

2024. máj. 30. 09:09
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Mindkét kategóriából van sok, nehéz választani abszolúte legrosszabbat.

Van az a kategória is, ami objektíven irodalmilag rossz, de olvasó szemmel szeretni való.

(Pl sok romantasy pl a klasszikus swords&sorcery lencsén át siralmas, de ha ezeket a kritériumokat elengeded, és nem érdekel, hogy a város közigazgatása reális-e, akkor tökre élvezhető)

Arra, hogy mi az amit tetszik, vagy nem tetszik viszont esetenként mondanék példákat.

Egyrészt az író gondolkozásmódja, értékrendje át fog jönni az íráson, és vagy elidegenít egy csomó embert, vagy pont megnyeri őket.

Drizzt Do'Urden könyvet pl vágtam már falhoz, és egyet sem fejeztem be. Mert ennyire sok idõm nincs. Mintha egy reddit incel fórumot olvasnál, csak mindenki szürke. Olvashatatlan, süt belőle az a besavanyodott, gyűlölködés amire nincs energiám. (Pedig nagyon szeretem a D&Dt és 6 éve játszom, sok száz órám van a Baldurs Gateben is)

Viszont pl Terry Pratchett világán átsüt az, hogy bár látja a világ árnyoldalait, nagyon emberséges valaki volt. Pedig megírt mindent, prostitúciót, családon belüli erőszakot, mélyszegénységet, gyűlölködést, de a szájíz nem rossz utána.

Sok ilyen könyvet iszonyatos nerd emberek írnak, akiknek van valami személyes érdekeltsége. Ez persze belekerül, de nem mindegy hogyan.

Tolkien pl beletette a nyelvészetet a könyveibe, ami néha jó, néha viszont nagyon unalmas is tud lenni, amikor olyasmit írt meg regényként, ami inkább enciklopédiába illene.

A másik dolog, amin sok ilyen könyv elhasal, az a főhős.

Pl itt említeném meg Eragon-t. Igen, neki kell mindent megoldani, és ez a parasztgyerek 0-ról eljut az ÖSSZES fantasy klisé végig zongorázásáig, az már engem kiragad. Amellett, hogy ez a tini srác már bezsebelt mindent, az elf csajt, a sárkányt, az egész világ neki gratulál, a karakterek laposak. Meg ha már olvastál fantasyt, tudod mi lesz, de persze egy gyereknek minden új, ha ezzel kezded, talán újdonságnak hat-nekem már nem.

Nekem tini könyvek közül inkább a low fantasy tetszett, mint pl Kevin Crossley-Holland : A ​látókő regénye nekem élvezhetőbb volt, mert a világa valósabbnak hatott, a karakterek emberibbek voltak.

Aztán az se mindegy, hogy milyen hangulatú fantasy.

A Witcher pl tök jó, hogy kicsit végre nem Nyugat Európa, hanem picit más kultúrkör, amit az író ismer is. Egy érdekes, jól kidolgozott világ sokmindent elvisz a hátán.

T. Kingfisher - Nettle and Bone regénye pl szintén ilyen ízes, jól megalkotott világ, babonákkal, érdekes karakterekkel, egyszerre horror és tündérmese. Nem az az epic fantasy, és pont ezért szerettem.

2024. máj. 30. 14:47
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

***A legjobb, amiben egyszerüen nem volt hiba, nem volt olyan chapter ami unalmas lett volna, a karakterek nagyon jók voltak, számomra ez a kettő könyv:

1. A Wadon királyai (második részét még nem olvastam el)

2. Matt Dinniman - Dungeon Crawler Carl

(ebben a szériában minden könyve kincs, sajnos csak angol nyelven van jelenleg)

***Legrosszabb:

1. Sarah J Maas. Üvegtrón

Bár bevallom feléig olvastam el a könyvet, így lehet beindult volna rendesen a felétől, nem tudom. Azt is tudom, hogy sokan szeretik a szériát, lehet majd egyszer adok neki még egy esélyt.

Ami nem tetszett benne, sőt, irritáltak azok a részek, hogy minden második oldalon valami olyan megjegyzés volt leírva, amiket szerintem csak a nőket érdekli, és totál nem volt helyén a szituációnak.

Olyanra gondolok, hogy a főszereplő nőt börtönből hozták ki, és nem a jelenlegi szituációja érdekelte hogy mi lesz vele, hanem hogy milyen ruhát adnak neki...

vagy hogy ahelyett hogy azon gondolkozzon hogyan szabaduljon ki, vagy mi lehet a feladata, nem, ehelyett azon tűnődött, egy melyik specifikus bútor jobban illene a szobához, vagy hogy a fogva tartója milyen jó képű...

2. Eragon

Első könyv nagyon tetszett, a többi kuka, végig olvastam őket, mert érdekelt mi lesz a vége, de totál kuka a többi.

Csak érdekesség képpen, már nem tudom sajnos a legjobb barátjának a nevét a könyvben, de az ő történet szála, az egész filler, ha végig gondolod a történet szálát, az egésznek nincs értelme, nélküli is ugyan úgy ment volna a sztori, nem változtatott semmit a végkimenetelen, semmit nem adott hozzá.

Viszont mégis ez a karakter sokkal kidolgozottabb volt számomra mint a főhős. A másik meg ami nem tetszett, hogy az élőbb említett karakteren kívül nem kapott lezárást egyik karakter sem.

2024. máj. 30. 16:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!