Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mennyire kezeled jól egy...

Mennyire kezeled jól egy könyvben a párbeszéd hiányát?

Figyelt kérdés
Érdekel, mennyire kedvelitek a ráérős elbeszélést és mennyire fontos a pörgős párbeszéd. Mikor kezdtek el ásítozni?

2024. febr. 6. 13:16
A kérdező szavazást indított:
Egy fél oldalnyi leírás is hosszú, legyen ott is párbeszéd
Fontos, hogy minden oldalon legyen érdekes párbeszéd
Egy oldalnyi leírás engem nem zavar, lehet érdekes
Élvezem az érdekes leírásokat több oldalon keresztül is
19 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez értelmetlen. Műfajtól függetlenül a jó könyv, a tehetség köt le.

Mindegy, hogy párbeszédes is, vagy csak leíró/elbeszélő.

2024. febr. 6. 13:25
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

"Mikor kezdtek el ásítozni?"

Amikor a leírás átmegy felesleges szószaporításba. Egy érdekes leírás felőlem tarthat akármennyi oldalon keresztül, akkor is érdekes marad.

2024. febr. 6. 13:53
 3/7 Dinnye2 ***** válasza:
100%
Én szeretem a szép, hosszú leírásokat, de az néha kiborít, ha valaki oldalakon keresztül sajnáltatja magát és közben pl egy havas tájat néz és ezt írja le az író.
2024. febr. 6. 16:25
 4/7 anonim ***** válasza:
27%
Braine írje, hogy egy könyvben ott kezdődik a cselekmény, ahol a párbeszéd elkezdődik. Ha egy könyvben nincs párbeszéd, azt a benyomást kelti, hogy nincs cselekménye. Attól persze még lehet jó könyv. De bizonyos műfajok, krimi, akció, romantikus, stb. elképzelhetetlenek párbeszédek nélkül.
2024. febr. 7. 13:27
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem az a lényeg, hogy párbeszéd-e, hanem hogy érdemben kapunk-e új információkat. Karakterekrõl, a helyszínrõl, a cselekményrõl...

Pl ha két karakter egymás mellett ülve feszengve figyeli egymást, ez a kínos csend sokkal hatásosabb, mint egy beszélgetés.

A testbeszéd, belsõ narráció is kommunikáció. Már ha tudod használni.

A leírásoknak is megvan a maga helye és ideje. Nem szeretem ha pl a 120.-ik oldalon derül ki, hogy Cloe egy rózsaszín elefánt kantáros nadrágban.

Ja, és a dialógus is lehet idegölõ, ha a karakterek hangját nem találod el, vagy ha nem közöl semmit.

Pl azt, hogy Béla és Józsi eldönti, hogy vesznek lángost a piacon, nem feltétlen kell dialógusként megírni, ha a cselekmény elõbbre jutása szempontjából ez lényegtelen.

Szóval ha össze tudod foglalni egy vagy két tõmondatban, hogy mi egy beszélgetés tartalma, akkor lehet elég az a két tõmondat, nem kell lejátszani az egészet.

2024. febr. 8. 17:32
 6/7 anonim ***** válasza:

Szívesen olvasok JÓL MEGÍRT leírást.

És én magam is szívesebben adok leírást, mert a párbeszédeim nem a legjobbak. De tudom, épp ezért kevesebb a párbeszéd, és az is visz valamerre, nem pl kétoldalnyi "szia, mizu, mi történt, az jó" - és társai small talkok.

2024. febr. 14. 13:57
 7/7 anonim ***** válasza:
Annyira nem élvezem Jókait
2024. febr. 14. 16:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!