Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mennyire érdekli a kiadói...

LeonScottKennedy kérdése:

Mennyire érdekli a kiadói szerkesztőket, hogy a kézirat párbeszédei listázottak-e, vagy sem?

Figyelt kérdés
2022. aug. 20. 21:20
 1/4 anonim ***** válasza:

Kicsit sem érdekli őket, sőt, sok esetben hátrány.

Nézz meg néhány pályázatot, a legtöbb helyen kiemelik, hogy TNR 12-es, másfeles sorköz, sorkizárt, és ennél többet ne formázgass rajta egytalán, ha nem indokolt.

2022. aug. 21. 21:54
 2/4 A kérdező kommentje:
Én is arra jutottam, hogy inkább hagynom kellene a listázást, mert a szerkesztése egy rémálom. Pedig órákig tarott, hogy Wordben egy kis trükközgetéssel megoldjam annyira profin, amennyire megoldottam. De akkor maradunk a manuális beírogatásnál :(
2022. aug. 22. 01:22
 3/4 anonim ***** válasza:

Egyetlen egy dologra figyelj, hogy hosszú gondolatjeleket használj párbeszédeknél a kötőjelek helyett. A többi mellékes. :)

Ha egyszer kiadná valaki a könyvedet, a formázgatással, felsorolással, bekezdésekkel, tabulátorokkal többet ártasz, mint használsz: nekik a nyers szöveg kell, kiadványszerkesztést nem wordben végeznek a "nagyok".

Ez maximum akkor szempont, ha te akarod kinyomtatni és lefűzni magadnak a kéziratot, mint mondjuk egy szakdolgozatot.

2022. aug. 22. 01:31
 4/4 A kérdező kommentje:

"hosszú gondolatjeleket használj párbeszédeknél a kötőjelek helyett"

Ez nyilvánvaló. Ennek a megoldására vertem el rengeteg időt, mert automatikus listázás esetében új bekezdés után mindig a rövid vonalra írta vissza. Viszont az automatikus javításban hozzáadtam a listához, hogy a "-" helyett "–" ezt írja. És ezzel a módszerrel működött. Utána már csak az eltolásokat kellett megoldanom, hogy meg is jegyezze, és ne keverje a bekezdés eltolásaival. Ez is sikerült. Büszke voltam magamra, mert egész biztos, hogy a Word nem erre való, de kierőszakoltam belőle, hogy működjön. Most pedig kikapcsoltam az automatikus listázást, és manuálisan folytatom :).

Egyébként épp az imént néztem meg a Forum Könyvkiadónak a pdf dokumentumban összeállított utasításait a kéziratleadásról. Úgyhogy mindent aszerint csinálok, nem nagy dolog. És ugyan tényleg nem írták bele, hogy a párbeszédek ne legyenek listázottak, viszont az benne van, hogy a címek ne legyenek számozottak... többször is, elég komolyak ezzel kapcsolatban. És mivel a listázás és a számozás programozási szempontból tulajdonképpen ugyanaz, csak a szimbólumok mások, arra következtetek, hogy tényleg nem kellene listázni a párbeszédeket :D.

Na mindegy, azért köszönöm a választ!

2022. aug. 22. 02:03

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!