Hogyan kell cselekvést beékelni egy párbeszédbe, ha a mondat nem szakad meg?
Egyszerű példa:
– Én azt mondom – nyúlt a cipője után Erzsébet –, hogy inkább menjünk innen.
Valaki tudja, hogy kell leírni helyesen?
De tudok egyéb példákat is felhozni.
– Itt van mind az öt – adta át izgatottan Máriának a süteményeket –, pont ahogy kérted.
– Én mégis honnan tudhatnám – csapott az asztalra dühösen Ferenc –, hogy mit akar az asszony?
A lényeg, hogy a mondat folytatódna, vesszővel elválasztva, de közbeékelnénk egy cselekvést, ami nem a beszéd akcióra vonatkozik (mondta, kérdezte, felelte).
Szerintetek hogy kell leírni helyesen?
– Én azt mondom – Nyúlt a cipője után Erzsébet –, hogy inkább menjünk innen.
– Én azt mondom – Nyúlt a cipője után Erzsébet. –, hogy inkább menjünk innen.
Természetesen ilyen megoldásokra is gondoltam, de mind helytelennek tűnnek.
Úgy helyes, ahogy legelőször írtad:
– Én azt mondom – nyúlt a cipője után Erzsébet –, hogy inkább menjünk innen.
Mivel mondat közé van beékelve, így sem nagybetű nincs, sem pont közte, mert folytatólagos a mondat.
Mondjuk a 2. példa esetében 2 tagra is bontható, nem feltétlen kell egy mondatba írni, mert külön-külön is értelmes:
– Itt van mind az öt – adta át izgatottan Máriának a süteményeket. – Pont, ahogy kérted.
Még azt kihagytam, hogy nagybetűt akkor szoktak, ha lezáródik a mondat, és valami tök más történik :D Így jobban érted, ha példával illusztrálom:
– Itt van mind az öt. – Persze csak négy volt nála. – Pont, ahogy kérted.
Pont kell a 2. gondolatjel elé, mert az ott befejeződött.
Nagybetűvel kezded a 2. gondolatjel után, mert új mondatot indítasz, és ponttal zárod a végén, mert az a gondolat befejeződött, és megint mást kezdődik, de azonos sorban, mert még mindig ugyanaz beszél.
– Itt van mind az öt. – Adta át izgatottan Máriának a süteményeket. – Pont, ahogy kérted.
Mivel cselekvés az "adta át", inkább így lenne helyes a te példádban, nem?
Ha itt akarsz pontot tenni, akkor így kell:
– Itt van mind az öt. – Izgatottan átadta Máriának a süteményeket. – Pont, ahogy kérted.
Próbáld meg felolvasni. Pont akkor kell, ha új mondatot kezdesz, igaz ez akkor is, ha az a mondat a narrációban van.
Kezdem megérteni, köszönöm.
Szóval akkor nem muszáj nagybetűvel kezdeni, ha egy cselekvéssel akarunk narrálni tovább.
Nem csak hogy nem muszáj, de nem is szabad. Próbáltam egyértelmű lenni, de akkor úgy látszik, nem jött össze :D Nem a szóhasználattól függ, hogy hogyan írod, hanem a mondaszerkezettől.
Amit írtál, hogy "adta át", az nekem inkább kisbetű lenne, mert nem új témát kezd, hanem úgymond zárójelben megjegyzi a beszédhez tartozó, elvégzett cselekvést.
Visszatérve: ha pontot tennél az "Én azt mondom" vagy az "Erzsébet" után, azzal megtöröd, lezárod a beszédet. Azért nem kell egyikhez sem pont, mert egybefüggő mondatot törnél meg vele.
Mint ha azt mondanám:
Ma megyünk bowlingozni (viszem a cipőmet is), és én fogok nyerni.
Ugyanez gondolatjelekkel:
– Ma megyünk bowlingozni – viszem a cipőmet is –, és én fogok nyerni.
Akkor kezded nagybetűvel, ha előtte lezárod a mondatot, megszakítod a mondat folytonosságát, vagyis befejezed a mondanivalót, de még ahhoz kapcsolódó témát firtatsz.
Például:
– Ma megyünk bowlingozni. – Társa elé tolta a cipőt. – Én fogok nyerni.
Értem.
Köszönöm szépen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!