Mit írjunk "mondta" helyett?
Gyűjtsünk kifejezéseket közösen.
"mondta": suttogta, szólt, jelentette ki, közölte, üvöltötte, kiáltotta, hadarta, mormolta, suttogta
"kérdezte": kérlelte, érdeklődött, informálódott, faggatta
"felelt": válaszolt, vágta rá, közölte
Miket lehet még használni?
A magyar nyelvben a cselekvés is lehet idéző mondat.
– Igen – tette le a csészéjét. – Jól hallottad.
vs.
– Igen. – Letette a csészéjét. – Jól hallottad.
Mindkettő helyes.
"– Fel tudja fogni, Mr. Stevens – tette le a varrását Miss Kenton –, milyen sokat jelentett volna nekem, ha önnek tavaly eszébe jut megosztani velem az érzelmeit?"
Kazuo Ishiguro: Napok romjai
"– Miért ilyen nagy ez a hely? – nézett fel a kék-sárga épületre gyanakvón Marci bá."
Király Anikó: Jó a vége
"– Angouléme – fordult meg a nyeregben a vaják. – Hallgass el."
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
"– Ez most egy kínos pillanat? – bökte meg Eriket."
Bessenyei Gábor: A háború lelke
Azért ne essünk túlzásba a szinonimákkal sem! Nagyon sokszor csak akadályozza az olvasás gördülékenységét, ha szinonimaszótárat szabadít az ember az idézőmondataira.
Az ilyesmi:
– Azt mondta, mostanra már itt lesz – szólalt meg Anna.
– De hát ismered! – kiáltott fel Peti, és fáradt pillantást vetett az égre. – Sose érkezik meg időben sehova. Nem vagyok meglepve.
– Jó, persze, de nem véletlenül beszéltünk meg egy időpontot! – panaszkodott a lány.
– Tudom, tudom – vigasztalta a fiú.
– Uh, tökmindegy, túlélem – sóhajtott fel Anna.
...borzasztó. Ez nem megoldás a problémára. A "mondta" láthatatlan. Ha repetitívnek érzed, általában nem a szó használatával, hanem a dialógusaid egy-kaptafa felépítésével van a baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!