Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mit írjunk "mondta" helyett?

Mit írjunk "mondta" helyett?

Figyelt kérdés

Gyűjtsünk kifejezéseket közösen.

"mondta": suttogta, szólt, jelentette ki, közölte, üvöltötte, kiáltotta, hadarta, mormolta, suttogta

"kérdezte": kérlelte, érdeklődött, informálódott, faggatta

"felelt": válaszolt, vágta rá, közölte

Miket lehet még használni?

2023. márc. 6. 09:52
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
47%

A magyar nyelvben a cselekvés is lehet idéző mondat.

– Igen – tette le a csészéjét. – Jól hallottad.

vs.

– Igen. – Letette a csészéjét. – Jól hallottad.

Mindkettő helyes.

2023. márc. 6. 22:30
 12/15 anonim ***** válasza:
Aki lepontozza a cselekvő idéző mondatokat, kinyitna légyszi egy könyvet? Akármelyiket.
2023. márc. 6. 23:53
 13/15 anonim ***** válasza:

"– Fel tudja fogni, Mr. Stevens – tette le a varrását Miss Kenton –, milyen sokat jelentett volna nekem, ha önnek tavaly eszébe jut megosztani velem az érzelmeit?"

Kazuo Ishiguro: Napok romjai

"– Miért ilyen nagy ez a hely? – nézett fel a kék-sárga épületre gyanakvón Marci bá."

Király Anikó: Jó a vége

"– Angouléme – fordult meg a nyeregben a vaják. – Hallgass el."

Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

"– Ez most egy kínos pillanat? – bökte meg Eriket."

Bessenyei Gábor: A háború lelke

2023. márc. 7. 00:00
 14/15 anonim ***** válasza:
11-13 Engedd el szerintem, látod, mennyire magabiztosan szakértették meg az előző oldalon is a butaságot, én is le lettem pontozva. :) Én azért köszönöm a megerősítést, és hogy vetted a fáradságot, hogy konkrét példákat keress az én faék mintamondatom helyett.
2023. márc. 7. 00:09
 15/15 anonim ***** válasza:

Azért ne essünk túlzásba a szinonimákkal sem! Nagyon sokszor csak akadályozza az olvasás gördülékenységét, ha szinonimaszótárat szabadít az ember az idézőmondataira.

Az ilyesmi:

– Azt mondta, mostanra már itt lesz – szólalt meg Anna.

– De hát ismered! – kiáltott fel Peti, és fáradt pillantást vetett az égre. – Sose érkezik meg időben sehova. Nem vagyok meglepve.

– Jó, persze, de nem véletlenül beszéltünk meg egy időpontot! – panaszkodott a lány.

– Tudom, tudom – vigasztalta a fiú.

– Uh, tökmindegy, túlélem – sóhajtott fel Anna.

...borzasztó. Ez nem megoldás a problémára. A "mondta" láthatatlan. Ha repetitívnek érzed, általában nem a szó használatával, hanem a dialógusaid egy-kaptafa felépítésével van a baj.

2023. márc. 7. 00:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!