Szeretnék egy könyvet íri de nem tudom, hogy miről. Van ötletetek a témát illetően?
Ez nekem is úgy tűnik, hogy erőltetett az egész. Ennyi erővel énekelhetnél is, mert azzal is jó pénzt lehet keresni. De ugye láttunk már pár selejtezőt a TV-ben és valljuk be, sokszor aki azt hiszi magáról, hogy kitűnő a hangja (mert a hozzá nem értő család is így gondolja), egyből kiesik.
Rengeteg könyv létezik a piacon és nem mindenki tud megélni abből, amit kiadtak a neve alatt. Én például imádom az Outlander sorozatot, de könyv 20 évvel hamarabb született meg, mint maga az ötlet, hogy filmsorrozat legyen belőle, ami vegül az áttörést hozta meg az írónő számára. Ez csak egy példa, ezer más ilyen akad még, ami hasonló.
Ahhoz, hogy olyat csinálj, amihez értesz is, az magától kell, hogy jöjjön és nem kell, hogy erőltetett legyen. Ha van némi érzéked az íráshoz, akkor gondolkozz kisebben először. Ne arra koncentrálj, hogy milliárdos leszel, hanem arra, hogy élvezd, amit csinálsz, mindegy, hogy mi lesz a végeredménye. Az, hogy miről írsz, nem számít. Az a lényeg, hogy érdekes legyen. A nagylányom is írt történeteket, amikor 14-15 éves volt és arra biztosan jó volt, hogy fejlessze a kifejezőkészségét és a történet hosszan tartó kibontását. Az ötlet belőled kell, hogy kipattanjon. Valami olyan kell, aminek meglepő vagy érdekes a vége, vagy eleve olyan, amiről tudod, hogy tól hosszú és több könyvben kell kitárgyalni.
A nejem mindig mondta, hogy annyit írok, hogy könyvet kellene írnom, de én erre nem vagyok alkalmas, szerintem. Úgy vélem, hogy az írásban 2 dolog nagyon nehéz. Az egyik a figyelem fenntartása a másik pedig a fejben megjelenő képek tökéletes leírása. Én nem gondolom, hogy hosszú távon menne nekem az, hogy pl. " a felbukkanó narancsárga napsugarak, ahogyan áttörtek a sötét felhők között és az arcomra vetődtek, megnyugtatták felkorbácsolt szívemet és elhozták számomra a reményt" ... bla-bla-bla. Ez nekem fárasztó, de elképzelhető, hogy idővel bele lehet jönni az ilyen árnyalatos kifejézésekbe. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy kicsiben kellene kezdeni, és csak hobbi szinten. Aztán ahogy jönnek elő az ötletek, úgy mehetsz tovább és lehet egyre hosszabb és hosszabb. Legyen meg az eleje, hogy honnan indulsz és legyen meg a vége, hogy hová tartasz, aztán egészítsd ki valamivel, ami fordulatot, szerelmet, kalandot, összetázést, megnyugvást, megoldást kínál. Szerintem ahhoz, hogy jól írj, szükséges az is, hogy tisztában légy azzal, amiről írsz. Nem lehet olyat írni, ami valótlan, nem korhű, nem úgy kapcsolódik egymáshoz, mint ami a való életben van. Ha nézel filmeket és vany egy szakmád, sokszor olyan felszínes a filmben szereplő egyedek foglalkozása, hogy az néha a nevetséges szintet súrolja. Erre értem azt, hogy érteni kell hozzá.
Ahogy látod, tényleg képes vagyok órákat írni bármiről, de én magam mégsem éreztem, hogy ezt kellene csinálnom. Pasi vagyok, már 50+-os, és ez sosem érdekelt annyira. Neked is ilyen alkatnak kellene lenned és valahol benned kell, hogy legyen egy ötlet, amiről írni tudnál. Csak gondold át azokat a könyveket és filmeket, amiket nagyon szeretsz. Legyen az bármi, biztos, hogy nem csak 1 kategória alá sorolhatók. Mindegy, hogy mirül írsz! Az a lényeg, hogy TÉGED érdekeljen a téma. Te is egy ember vagy, érző lélek, így lesznek olyanok, akik hasonlóan éreznek és szeretni fogják azt, amiról a regényed szólni fog. Szóval kezdd el, de mondom, ne azért, hogy kőgazdag legyél, hanem azért, mert ezt érzed és valahogy ki kell fejezd magad. Sok sikert hozzá!
Köszi a véleményeket, hasznosak!
Szakmám nem igazán ad ihletet, fröccsentéssel foglalkozom. Nincs benne semmi érdekes.. filmeket már nagyon rég óta nem nézek egy darabot sem. A tévét idén még be sem kapcsoltam. Politikával nem foglalkozom és híreket sem olvasok. Így elég nehéz témát találni, ezért gondoltam, hogy talán itt megjön az ötlet valamelyik hozzászólás hatására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!