Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Aki olvas az művelt?

Aki olvas az művelt?

Figyelt kérdés

Sokszor hallottam, hogy aki olvas az művelt/okosabb. Én majdnem minden nap olvasok, de nem érzem magam műveltnek.

Nyilván azt is hozzá kell tenni, hogy sci-fi, fantasy és kaland regényeket olvasok, de nem hiszem hogy az emberek nagyrésze pl numerikus analízist vagy GPU programozást olvasna szabadidejében. Persze biztos vannak ilyenek, de ez olyan mint a fehér holló.

Akkor mégis mitől műveltebbek/okosabbak, akik olvasnak?

És most tényleg nem hazabeszélek, mert ahogy írtam is előbb, én is rendszeresen olvasok.

2022. nov. 17. 03:42
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
50%

A műveltségnek is vannak különböző minőségi változatai. Aki ponyvaregényeket olvas, az maximum hasonló sekélyes szellemiségű szórakoztatóipari produktumok előállítására műveli ki magát.

És igen - vannak emberek akiket a programozás, a matematika, fizika, gépészet, vegyészet, elektronika, stb. érdekel, és ilyen irodalmat olvasnak szabadidejükben. Az ilyen emberekből lesznek azok az alkotók, akik előreviszik a fejlődést.

2022. nov. 17. 04:58
 2/18 anonim ***** válasza:
84%

Nem feltétlenül. Nagyban függ attól, mit olvas, és mit kezd vele (értsd: megérti, elgondolkodik rajta stb.)

Én olvasok sokszor művészettörténetről, de sajnos kevés marad meg, nehéz téma. Ellenben matematikai statisztikáról is, az jobban megmarad.

De ettől nem feltétlenül érzem magam műveltnek, főleg mert nekem olyan semmitmondó (és mert fiatalabb koromban belém verték, hogy a művelt embereknek színházba kell járniuk, amit meg én utálok)

2022. nov. 17. 07:22
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Bármit olvasol, attól műveltEBB leszel mintha semmit sem olvasnál. Ez alapvetés. A többi már csak az olvasmányok minőségének a függvénye. De az általad olvasott regények is növelik a szókincsedet, a fogalmazási készségedet, segít összefüggéseket meglátni és megérteni.
2022. nov. 17. 07:55
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
És mi van a szépirodalommal?
2022. nov. 17. 08:26
 5/18 anonim ***** válasza:
46%

Határozottan nem!

Párom pl gyerekkora óta olvas, de egyáltalán nem nevezhető műveltnek, egy tipikus vidéki lány, aki az érettségin is épp, hogy átcsúszott (magyarból is 2-es), pedig több 100 könyvet elolvasott.

Én pl pont ma végeztem egy közgazdaságtannal foglalkozó könyvel, amiből bár rengeteg információt megtudtam, összességében ugyanolyan hülye vagyok mint elötte.

Az, hogy valakik akár egy idézet alapján felismernek egy könyvet, és esetleg tudnak szakmai vitát folytatni az olvasottakról, szerintem önmagában nem műveltség.

2022. nov. 17. 09:46
 6/18 anonim ***** válasza:
55%
Mit jelent műveltnek lenni?
2022. nov. 17. 10:24
 7/18 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem amúgy olvasásnál is érvényes Dunning–Kruger-hatás valamilyen formában. Minél többet olvasol, annál jobban tudatosulnia kellene, hogy mennyire keveset tudsz. A szaktudás is már olyan sokrétű, hogy hivatásszerűen is csak egy kis szeletére van kapacitás kiképezni magad. A hétköznapi ember, aki hobbi szinten olvas ilyet, mindig is csak a felszínt fogja kapizsgálni. Én ezt még nem nevezném műveltségnek. Szerintem nem is ez a lényege.

A másik, hogy szerintem nem kéne keverni az okos, a művelt és az olvasott kifejezéseket.

2022. nov. 17. 10:36
 8/18 A kérdező kommentje:
Az hogy nem tudom a különbséget, szintén azt erősíti, hogy műveletlen vagyok ha jól gondolom.
2022. nov. 17. 13:52
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem ezt írtam. Nem ez volt a lényeg.

Plusz nincs olyan ember, aki mindent tud.

2022. nov. 17. 15:18
 10/18 anonim ***** válasza:
68%
"Hiába tollas a hátad, ha nem tojsz tojást."
2022. nov. 18. 07:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!