Könyvek vásárlása előtt utána szoktatok nézni annak, hogy mennyire problematikus az író?
Pl., hogy rasszista, homofób, TERF, szexuális zaklató, kulturális kisajátítást követ el, rosszul azonosít nemi identitást folyamatosan (misgendering) és hasonlók után?
Angol nyelven persze sokkal tágabb ez a hazalmaz, de rengeteg problematikus író könyve jelenik meg magyar nyelven is.
#9: leírtad előttem, amit én is akartam...
előhúzta a nácikártyát.... Anyámborogass. :-D
Mondjuk hisztéria helyett lehet csak szavazni is, mert erről a (9.) meltdownról nekem hamarabb jutott eszembe egy hópihe, mint arról, hogy valakit problematikusnak találnak.
De azért hárpia hangon olvastam végig (REEEEEEEE). Amúgy ezt a technikát egy alt rightos csaj (Star wars girl) csatornáján láttam. De mindkét politikai oldal (jobb-bal) meltdownjait jó ilyen hangon olvasni.
Meltdown? Ja, az a meltdown, ha hülyének merek nevezni valakit, aki szerint normális dolog egy ellehetetlenítő kampányt indítani valaki ellen, mert nem gondolja, hogy egy nagy benga férfi térdharisnyában hirtelen nő lesz.
Nyilván én vagyok a hülye, mert elfogadhatatlannak tartom azt a hozzáállást, hogy írókat el kell ásni a francba, mert nem követnek valami ultralib trendet.
Érdemben reagálj arra, amit írtam.
Pl. kulturális kisajátítás. Ezzel az a hatalmas gondom, hogy az íróknak is vannak személyiségi jogaik. Mit jelent ez? Tegyük fel, írok egy könyvet. Akkor nekem el kelljen mondanom a nyilvánosság elött a nememet, szexuális hovatartozásomat, a bőrszinemet/származásomat, minden fogyatékosságomat és betegségemet, a gazdasági helyzetemet, stb. hogy szabadjon írnom bizonyos dolgokról? Teregessem ki minden traumámat, szokásomat és tulajdonságomat kötelezően? Ez nem beteg kicsit?
Nem akar mindenki közösségi média sztár lenni, ahol mindent meg kell osztanod magadról. Erre senkit nem lenne szabad kényszeríteni, főleg nem így, hogy gyakorlatilag ellehetlenítenek egy szakmában, ha nem "villantasz" eleget és nem azt, akit hallani akarnak.
Érdekes elvileg toleráns és elfogadó emberektől azt látni, hogy kicsapják a popcornt, hogy csámcsoghatnak másokon.
Neked szerintem olyan problémád van, amin én nem tudok segíteni. Sajnálom.
Egyébként korábban reagáltam érdemben. Minek erőltessem tovább? Szerintem abban benne van minden, nem fogom magamat ismételgetni.
Mégis honnan kéne tudnom, hogy kinek honnantól kultúrális kisajátísás valami? Ez teljesen szubjektív dolog. Az embereket pedig nyugodtan zavarhajta...vagy nem. Ezen mit kell felkapni a vizet? Mindegy.
Ha téged zavar egy transz személy, akkor Julist is zavarhatja, ha pl. valaki az aztékokról nem azték személyként ír. Ennyi.
15: tényleg nem érted meg az egész kifordult baromságot...????
Ordítanak,lsd. Othello botrány, hogy csak fekete operaénekes énekelhet fekete szerepet.
Közben meg tucatszámra írják át a FEHÉR szereplőkre írt regényeket, színmáveket, rajzfilmeket színesbőrre...
Mert a fehérekkel bármit meg lehet csinálni, el lehet tőlük lopni.
16. Mínion!
A YU-GI-OH kártyajátékban hogyan is volt? Ha három hárpiát megidéznek a pályára, akkor le lehet hívni a házisárkányt is. xD
Te vagy a négy pipás házisárkánya. :D
Ok. :(
Igazad van.
Értem, magyarul nem tudsz erre mit mondani, mert a program, ami nálad fut, nem terjed ki arra, hogy "hé, egy író nem bazári majom, hanem ember, akinek nem muszáj belemászni az aurájába, hogy jól ki lehessen elemezni a saját magunk feel good szórakoztatására".
De ha ez a cultural appropriation dolog ennyire szubjektív, akkor miért számít egyáltalán? Akkor miért téma, ha meg sem lehet határozni, hogy mi is ez? És itt még mindig arról van szó, hogy itt emberek megélhetése és karrierje forog kockán. Hogy embereket nyilvánosan náciznak, a családjukat cseszegetik, tömegesen hívogatják a munkahelyüket, stb.
Itt ez a hatalmas gond. Lehet mondani, hogy ez az egész "problematikus" dolog csak egy beszélgetés, de mikor Rowling HÁZÁNÁL, ahol él a családjával, videókat csinál valami aktivista, mert csúnya TERF, akkor azért elgondolkodik az ember, hogy ki is a szar ember a helyzetben. Neki van pénze testőrre, meg biztonsági rendszerre. Egy kezdő írónak nincsen. Ha valakivel ellenkezik a politikai véleményünk egy dologról, akkor sem megyek el az otthonához és teszek fel az internetre videókat róla, "nesztek, itt lakik, ha érdekel, WINK WINK" módon. Ez baromira nem okés.
Engem nem az zavar, ha valaki valótlant gondol magáról. De ne kelljen már nekem is úgy csinálnom, mintha az ő tévkézetei lennének a valóság. Akkor innentől ha valami őrölt szerint ő Napóleon, akkor innentől császárnak kell neveznem?
Hozzáteszem, még mindig nem én vagyok az, aki emberek munkáltatóját zaklatja, meg a házukhoz megy videókat csinálni. Érdekes, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!