Könyvek vásárlása előtt utána szoktatok nézni annak, hogy mennyire problematikus az író?
Pl., hogy rasszista, homofób, TERF, szexuális zaklató, kulturális kisajátítást követ el, rosszul azonosít nemi identitást folyamatosan (misgendering) és hasonlók után?
Angol nyelven persze sokkal tágabb ez a hazalmaz, de rengeteg problematikus író könyve jelenik meg magyar nyelven is.
NEM!
Irodalmi érték, javaslat, stb. alapján választok könyvet.
Nem érdekel, hogy mi a szerző magánvéleménye.
Ha jól ír, felőlem akár hottentotta is lehet. :-D
Eszem ágában sincs. Az érdekel, tud-e írni, érdekel-e a mondandója, nem pedig az, mit gondol róla pár hisztérikus vókprogresszív.
Egy szerző van, akitől az elvetemültsége miatt nem fogok olvasni soha, pedig állítólag jó: Marion Zimmer Bradley.
A Harry Potterért nem voltam oda, de becsülöm Rowlingot, hogy kiáll a nőkért.
Az érdekel, amiről a könyvet írta. A magánélete őszintén a legkevésbé sem izgat.
Egyetlen esetben szoktam utánanézni, hogy ha valami szakkönyvről van szó. Ott azért sokat dob a latban hogy szakmai berkekben mennyire sikeres és elismert az író. Bár családi állapot, szexuális orientáció és társai ott sem érdekelnek.
Kérdező, lesz még íróüldözés is a "szép új világban"....? Mert nem felel meg a libsik szent PC ideáinak és a tabusított közbeszédnek...????
#2: "hisztérikus vókprogresszív"
Köszi, engedelmeddel használni fogom, remek kifejezés. :)
Mi az, hogy "problematikus író"...??
Ki határozza meg, mi a definíciója, mik a kritériumai ennek?
A progresszívvókok majd könyvégetést is tartanak? Meg lesz index...???
LOL
Persze ma divatosabb azt mondani, hogy a liberálisok üldöznek írókat. Ami részben igaz is lehet.
De azért ha átteküntjük a történelmet, akkor a könyvégetést és üldözést a könyvek terén nem a "libsik" kezdték.
Lásd pl. a most nagyon sikeres Nyugaton a helyzet változatlan netflix háborús film alapjául szolgáló könyv írójának el kellett menekülnie a hazájából, Németországból, mert a nácik közellenséget csináltak belőle.
"Hitler hatalomra jutásakor az író műveit nemzet- és becsületellenesnek minősítették és nyilvánosan elégették, az íróról elterjesztették, hogy nem vett részt az első világháborúban, hogy zsidó származású, s hogy a neve nem Remarque, hanem Kramer (ennek fordított olvasata a Remark). Mindez persze náci koholmány volt, de propagandagépezetük hatásosan tette a dolgát."
Illetve nem is olyan régen nem a liberálisok daráltak le egy könyvet nyilvánosság előtt.
Szóval szerintem ez oda-vissza működik ma is. Nem kell általánosítani az egyik oldalra.
Problematikus amúgy bármit jelenthet. Attól függ, hogy kit mi zavar. Pl. Remarque azért volt az, mert háborúellenes volt a művészete.
De nincs ezzel szerintem baj. Mindenki maga dönti el, hogy mit élvez olvasni és addig nem gond, hogy ez alapján is válogat, amíg nem próbálja általánossá tenni mindenkire. Már úgy értem, hogy mindenkinek követnie kell a példáját.
Mondok magamról egy példát. Nem olvasok Orson Scott Cardot, mert tudom, hogy homofób és homofób szervezeteket pénzel. Én ezt nem tudom támogatni és valahogy viszolygok attól, hogy elolvassam az írásait. Nem tehetek róla.
Ugyanakkor követek olyan booktubereket, akik ennek ellenére elolvasták és élvezték a könyveit, mert nem vitte ezt annyira bele a regényeibe állítólag.
https://www.youtube.com/watch?v=dwp_v254zVw&t=140s
Nekem ezzel nincs bajom.
Más esetben meg érdekes módon nem zavar a homofóbia, főleg akkor, ha az író egy régebbi korban élt, ahol ez általánosabb jelenség volt. Pl. Mika Waltari regényeiben is gyakran vannak homofób kijelentések, de ott tudom, hogy a regény egy másik kor terméke és ez tompít ezen a kellemetlen érzésen.
Szerintem felesleges ezen nagyon felkapni a vizet. Normális ha vannak ilyen érzéseink, mert nem robotok vagyunk. Az persze már más kérdés, hogy ezeket az érzéseket hogyan dolgozzuk fel. Nyilván üldözni valakit nem jó megoldás.
Most komolyan azt magyarázod, hogy "nem ők kezdték, szóval ha ők csinálják, akkor okés"? Jézusom.
Annyira, de annyira nevetséges ez az egész hisztéria. Valami ulra szenzitív kis hópihe valakitől hallja, hogy egy író "problematikus" és hisztikézik egy sort, hogy minden másik hópoihe lássa, hogy ő milyen jó ember. Persze mindegyik Alfa Pihe akar lenni, szóval egyre kisebb dolgokból kell drámát generálni.
Amúgy nem, baromira nem érdekelnek az ilyen kamu hülyeségek. Ezeknek a szavaknak már nincs jelentésük, pont az ilyen woke nyomik miatt.
Miért is? Mert már annyi ilyet láttam. Kínai irónőt téptek szét nyilvánosan, mert a könyvében fehér emberek is voltak rabszolgák.
Szexistának hívtak egy olyan írót, aki nőknek tartott ömvédelmi órákat éveken keresztül, hogy biztonságban érezzék magukat.
Rengeteg ilyen esetet láttam. Bekaphatják mind.
A másik, a "kulturális kisajátítás" egy gigantikus fszság. Semelyik írónak nem kell nyilvánosan kiteregetnie a magánéletét, hogy pár hisztérikus hárpia azt mondja, hogy neki szabad írnia valamiről. Mindenki arról ír, amiről akar. Ha nem tetszik, akkor olvass mást. Csak idióták foglalkoznak ezzel.
Szexuális identitást nem lehet "rosszul azonosítani", mert baromság az egész. A férfi az férfi, a nő meg nő. Józsika nem lesz nő, mert szilikonmelleket rakat magára és levágatja a farkát. Az "identitás" semmi. Vallhatom magam ufó hercegnőnek is, nem leszek az, mert annak érzem magam.
Csak akkor szoktam kutatómunkát végezni amikor félévente/évente elkap a vágy, hogy kortárs írótól olvassak valami fantasy könyvet. Egy dolgot nézek csak meg: hogy az írónak hány tweetje van/mennyire aktív a közösségi médián. Teljesen mindegy hogy férfi-e az illető vagy nő, konzervatív vagy liberális, ha látszik hogy napi szinten használja a twitterét, akkor tudom, hogy a könyve egy nagy rakás ótvar olvashatatlan szar. Ezek azok akiknek nincs önálló véleménye semmiről, hanem a közösségi médiáról összekukázott gondolatokkal rakják tele a fanfiction színvonalú könyvüket.
De ezt sem politikai elfogultságból teszem, hanem azért, hogy megóvjam magam egy rossz olvasói élménytől.
Amúgy viszont nem igazán érdekel hogy kinek épp milyen gondolatbűn van a számláján; egyrészt az irodalom művészet, egy mű minősége pedig nem attól függ, hogy az író nőknek tartja-e a transz nőket vagy mittudomén. Ha igazán értékes, mély, elgondolkodtató, időtálló könyveket akarsz olvasni, akkor sajnos vagy sem, elkerülhetetlen, hogy olyanoktól is olvass, akikkel nem egyezik a véleményed valamiben.
Másrészt meg van annyi eszem hogy képes legyek eldönteni, hogy miben értek egyet az íróval, és miben nem. Pl Sylvia Plath és Virginia Woolf könyveit mindigis szerettem, viszont néha találkozok bennük olyan dolgokkal, amiket mai szemmel elég elavult gondolkodásnak tartok. De ettől még más területeken hatalmas érték van a műveikben.
Őszintén szólva elég veszélyes hozzáállásnak tartom ezt az újkeletű, vagy inkább ismét újjáéledő hozzáállást, hogy még csak rá sem szabad nézned olyan emberek könyveire, akik nem osztják 100%ig a közösségi médián menő politikai véleményeket. A szektások és radikalisták ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!