Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Érdemes elolvasnom olyan...

Érdemes elolvasnom olyan vallások szentkönyveit, amelyeket nem követek?

Figyelt kérdés

Keresztény vagyok, ezért nem tudom, hogy érdemes-e, tanulhatnék-e abból, ha elolvasnám mondjuk a Koránt, a Talmudot, a Zohárt, az Avesztát vagy mondjuk a Tao Te Kinget, pár védikus iratot vagy a Tipitakából vagy egyéb buddhista szentiratokból néhány könyvet. Vagy mondjuk Püthagorasz könyveit, amit a tanítványainak írt, mint a korban egyedülálló aszketikusnak és keményen önmegtartóztatónak mondható, hellén vallás könyvet.

Én nem zárkózom el egy vallástól sem és ha igaznak, bölcs dolognak vélek valamit, akár a saját hitembe is át tudom emelni.

2022. márc. 25. 22:41
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha nagyon nem érdekel, nem muszáj elolvasnod, de az általános műveltséghez biztosan fontos lenne, hogy lásd a különbségeket és a hasonlóságokat, és megértsd, mik a közös és eltérő vonalak.

Ebben Wikipédia is sokat segíthedt.

Érdekes dolog pl., hogy az egyes vallások mit vettek át többiből, és mégis jóformán halálos ellenségek.

Én pl. ateista vagyok, de ezeket mind elolvastam, hogy szembe tudjak szállni a különböző vallások eredetével és hatásaival.

Nem volt hiába, és egy ,csomó ellentmondást és egyezést fedeztem fel bennük.

Meg aztán nem álltam úgy egy-egy vallási kérdéshez, hogy ne ismeném a

2022. márc. 25. 23:06
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

...hogy ne ismerném legalább az alapjait.e

(Bocs, az előbb véletlenül elküldtem a befejezés nélkül.)

2022. márc. 25. 23:10
 3/7 A kérdező kommentje:

#1.

Mindet? Azt hogy? Nem árulnak sima könyves boltokban ilyen jellegű könyveket. Engem is csak ez akadályoz.

Ha ennyire érdekelnek, miért nem mész el keresztény paphoz, buddhista szerzeteshez, muszlim imámhoz, zsidó rabbihoz stb., hogy jobban megismerd őket? Nekik az a szakmájuk, hogy elmagyarázzák, hogy mi mit jelent, hogyan értelmezi a hitük, nem véletlen, hogy tudomány a vallástudomány, illetve a teológia is. Előbbi társadalomtudományként is számon van tartva.

Szerinted nagyon nem érdekel, ha kiírom kérdésbe, hogy érdemes-e elolvasni őket?

2022. márc. 25. 23:12
 4/7 A kérdező kommentje:
*könyvesboltokban
2022. márc. 25. 23:13
 5/7 A kérdező kommentje:
Dr. Szalay Miklós például modern szóval nonteistaként, régi szóval ateistaként (tehát ő maga nem hívő, de nem antiteista, nincs meggyőződése, tiszteli a vallásokat) vallásfilozófus, filozófus, vallástudós és több vallás szerint is teológus.
2022. márc. 25. 23:15
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

okos ember szinte bármiből képes tanulni, ezért érdemes ezeket elolvasnod a vallásodtól függetlenül.

amit még javaslok:

Tibeti halottaskönyv

Bhagavad-gíta

2022. márc. 26. 12:21
 7/7 anonim ***** válasza:

Igen, érdemes.

És de, ezek simán mennek könyvesboltokban, pont mint a biblia. Mindet láttam már könyvesboltban egy polcon.

2022. márc. 26. 21:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!