Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi a véleményetek a novellámró...

Mi a véleményetek a novellámról? (5x)

Figyelt kérdés

Sziasztok! Eltelt egy kis idő mióta utoljára kértem tőletek véleményt, de csak, mert az Alvilági Irodával elvoltam egy darabig. Most már elkészült egy 1200 szavas novellám, ami kicsit "másabb", viszont élveztem az írását, és kíváncsi vagyok, ti mit szóltok hozzá.

Ha én alszom, akkor te is

[link]

Érdekelne, hogy nektek milyen volt a történet hangulata. Bővítsek-e rajta? Milyen a fogalmazás? És egyáltalán hogy tetszik-e a történet?

2021. ápr. 19. 16:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
78%

Na szép jó napot!

Mivel 1200 szavas, így nekiveselkedtem. Eljutottam az átalakulós részhez, eőször azt éreztem, hogy "na egy újabb giccses valami, pfh:.DE TÉVEDTEM! Még mekkorát. Végigolvastam, és áá. Zseniális. Az a kis fordulat a végén, ahogyan a főhős megunja a szenvedést és feladva, tudva hogy gyilkosa is vele bukik. Igazi kis eposzi fordulat.

Ami a bővítést illeti, szerintem nem kell, hiszen mi is annyit tudunk mint a főhős és ennyi éppen elég. Se nem sokat, se nem keveset, Horatiusi arc poetica szerint is éppen ideális.

A fogalmazás szép, választékos és a csúnyabeszéd mellőzése is plusz pont számomra, igazi kis gyöngyszem a mai világban.

A történet mint írtam, tele van megválaszolatlan kérdésekkel, de ez jól áll neki.

Tehát összegészében: engem megvett egy olvasatra. Ha spontán pontoznom kellene skála nélkül, akkor 10/10. Szép, gratulálok! 😊

2021. ápr. 19. 17:45
 2/13 A kérdező kommentje:
Ah, köszi szépen! :D
2021. ápr. 19. 19:43
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Csak átfutttam, majd este megnézem rendesen is. Nem vagyok annyira elájulva tőle, mint az első, de nem tűnt rossznak. A szószaporítás egy picit zavaró, de mondom, alaposabban át fogom olvasni.

Egy komoly logikátlanság feltűnt, felületesen olvasva nem láttam magyarázatot... meglátjuk.

2021. ápr. 20. 14:56
 4/13 A kérdező kommentje:
Rendben, nem tudom, milyen logikátlanságra gondoltál (ezekre figyelni szoktam), szóval mindenképp érdekel, mit találtál, hogy javítani tudjam.
2021. ápr. 20. 17:15
 5/13 anonim ***** válasza:
71%

Remélem, hogy nem voltál komoly vagy krónikus beteg soha. Ez a logikátlanság az, ami elsőre is feltűnt, átolvasva is ugyanez a véleményem.

Havi egy vérvétel egyszerűen túl sok, súlyos vérszegénység alakul ki tőle. Három éven keresztül meg pláne. Ha sűrű vérvételekre van szükség (pl. vérképzőszervi rákok), akkor a gyereket általában befektetik a kórházba. Valami vámpír-bűbájjal ugyan még ekkor is magyarázható lenne, hogy senkinek nem tűnik fel semmi és a gyerek könyörgését meg sem hallják, de az, hogy járóbeteg-kezelésen van három éven keresztül havi vérvételekkel, nehezen tartható. Háromhavonta szoktak amúgy vért venni, az nem terheli meg annyira a szervezetet.

Nehéz megmagyarázni, mi lehet az a kezelés, amihez rendszeresen vért kell venni (ennyire rendszeresen!), ezt az orvosnak kell intéznie a kezelés részeként (általában a nővérek veszik le a vért), a beteg szüleit kizárják a terápiáról és nem dokumentáltan gyógyszerezik. Még egy vámpírnak is. (Következetesen ennek nevezem a szörnyedet, mert technikailag az. Hívhatod ettől még másképp.)

Szerintem kihagytál egy komoly ziccert, valószínűleg azért, mert nem ismered a közeget. Így zavaros lett a sztori. De gondolj bele, ha erősíted a "vámpír-bűbáj" oldalt, és behozod a realitást, mi lenne? Mert gondolom, Anyuka azért nem foglalkozik a síró, könyörgő gyerekkel, mert az "orvos" megbabonázta valami mágiával. Na, ezt erősítsd fel! Az "orvos" _mindenkit_ megbabonázott. A szülők hagyják, hogy azt tegyen a gyerekkel kezelés címén, amit szeretne. A nővérek leveszik neki a vért, a többi orvos helyesel neki. Szó szerint nincs kihez fordulnia, mert senki sem látja a valóságot. Más orvost szeretne? Rendben, de az is ugyanaz a szörny, csak alakot váltott. És szegény kölyök elvileg egészséges, mégis haldoklik egy kórházban, de senki nem segít rajta, mert a valóságot eltorzítja a vámpírod, aki egyre éhesebb, és a rengeteg valóság-torzítás miatt egyre több vérre van szüksége.

Ez mondjuk egy komolyabb expozíció, de a helyzetet egy picit megváltoztatva, pár bekezdést átírva egy hasonló szettingbe ét tudod ültetni ezt is. Én a "nem ember" szálat a főszereplőnél kihúznám, de ez csak az én meglátásom. Ha valami oka van, mert egy nagyobb világ része, akkor persze hagyd meg. (De azt azért tudd, nem kell külön fajt alkotni, hogy érezd a vér távozását. A vérnyomás-csökkenést lehet érezni ilyen kis mértékben is.)

2021. ápr. 20. 22:55
 6/13 anonim ***** válasza:
77%

Bocsánat, befejezem. Szóval:

Stílus, írástechnika: átlagos. Úgy értem, olvasható, kicsit túlírt, kicsit sántít, de tényleg olvasható. Lehet, hogy ez "Wattpad-szinten" már jónak számít, de ne ragadj le ott, hogy ennyivel beérd. :) Ötleteid vannak, és ez jó. Nagyjából azt is megtaláltad, mekkora keretet igényel a sztori (hidd el, ezt nagyon sokan nem ugorják meg!). Ez alapján én azt mondom, ez egy tényleg biztató közepes, anonnan simán van feljebb, és jó esetben csak feljebb.

Hajrá! ;)

2021. ápr. 20. 23:09
 7/13 A kérdező kommentje:

Huh, amúgy jó dolgokat írtál!

Csak nagyon elvitted a sztorit a vámpíros irányba.

Az "orvosnál" leírtam, hogy milyen szörny ő, és nekem a fejemben van még további világalkotás (más szörnyekkel együtt), de ez tényleg csak magamnak, hogy jobban ismerjem a világot.

Szerintem megmagyaráztam mindent, hogy miért tud ennyi vért venni tőle (a gyógyszerek, amiket az orvos kifejleszt + a lány különlegessége), mire kell az orvosnak a vér (hogy továbbra is életben maradjon - a lány vére "gyógyírként" hat - ha nem kapná meg, akkor először vissza változna szörnnyé, mert nem tudná fent tartani az emberi kinézetet, aztán szörnyként meg igazából végezhetnek vele az emberek is, vagy fűzhetném tovább, hogy szörnyként sem tudna a lány - fontos, hogy a lány - vére nélkül életben maradni). Szerintem odafigyeltem mindenre.

Nem tudom, kibővítsem, hogy érthetőbb legyen?

Mert amúgy tetszik ez a vámpíros ötleted, csak hát nem annak terveztem őt.

De szerintem egy olvasásra, egy novellának, megteszi az az infó, amit megadtam.

Jöhetnek még vélemények! : )

2021. ápr. 20. 23:10
 8/13 A kérdező kommentje:

Az utolsó válaszod csak most tudtam elolvasni. Ötleteim vannak bőven :D És próbálok fejlődni.

Köszi! : )

2021. ápr. 20. 23:12
 9/13 anonim ***** válasza:
71%
Nagyon tetszett a történet, ötletes, és a stílsuod is jó. Viszont a kérdésben kiírt ,,másabb" szó nem létezik, a más nem fokozható, de ez a mű értékéből semmit nem vesz el, főleg azért sem, mert a szövegben nem használtad ezt a hibás kifejezést. Tudom, most nagyon szőrszálhasogatónak tűnök, de hidd el, egyeltalán nincs szándékomban az élő fába is belekötni, csak könnyedén elveheti valaki kedvét az olvasától egy nyelvhelyességi hiba.
2021. ápr. 22. 13:44
 10/13 A kérdező kommentje:

Uh, köszönöm, hogy szóltál! Szokásom ilyen szavakat kitalálni :D

Örülök, hogy tetszett, köszi!

2021. ápr. 22. 14:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!