Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hány oldalt olvastok el egy...

Hány oldalt olvastok el egy óra alatt?

Figyelt kérdés
Én óránként 35-40 oldalt tudok elolvasni, és nagyon lassúnak érzem. Pedig sokat olvasok, de munka mellett nem tudok órákig könyveket olvasni, így pedig lassan haladok.

2020. dec. 28. 11:53
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
85%
Attól függ, mennyire élem magam bele a könybe. Körülbelül amúgy asszem 50-75 lehet, de például ugye vannak olyan feliratos filmek, amiknél gyorsan jönnek egymás után a szövegek, és egy idő után hozzá szokik az ember. Valszeg így lehet a könyveknél is.
2020. dec. 29. 21:13
 12/13 anonim válasza:
100%
Szerintem teljesen jó. Sajnos nem olvastam mostanában sokat(könyvet), de pont ma kezdtem el és kíváncsiságból lemértem, plusz adok pár tippet ha érdekel, mert először azt olvastam el, hogyan olvassak hatékonyan:). Így az utóbbival kezdeném. 3 működő olvasásgyorsító módszerről tudok jelenleg(a negyedik talán inkább komédia, hogy ráteszed a kezed a könyvre és kinyered az információt)Előbbi, bizonyítottan működők a sebességgátló tényezők kiiktatásáról szólnak. Az egyik ilyen azon alapszik, hogy sokan magukban mondják amit olvasnak.Ha ezt elhagyod és belső hang nélkül olvasol, javul a gyorsaság, mivel az lassít le, hogy beszédtempóban olvasol, hangsúlyozol magadban megszokásból, de az agyad ennél sokkal többre is képes lenne(főleg ha gyakorolsz). A másik kettő a fókusztartásról és perifériás látásról szól.Ezek közül az egyik, egyszerűbb de hatásos módszer, hogy olvasópálcával olvasol, ami - legkézenfekvőbb szó szerint - az ujjad is lehet.Sok idő ugyan is arra megy el olvasáskor míg a szemed ugrál egyik szóról a másikra illetve, keresi, hogy hol tartottál, mindig újrafókuszál.Ez fárasztó és sok idő is. Kiküszöbölhető azzal, ha az ujjadat vezeted pl az alatt amit olvasol, így a szemednek csak az ujjadat kell követnie mint egy szupergyors leolvasó, nem kell keresgélnie. Első olvasásra nekem 1 óra alatt 29 oldal volt nagyon kényelmesen sima módszerrel. Az ujjas módszerrel ugyanilyen kényelmesen ez 46 oldal/óra lett(pedig még néha hadartam is magamban) Ha vissza kell menned valami miatt, csak visszavezeted az ujjaddal a szemed a sorban. Ennél még hatékonyabb a harmadik módszer, amivel magas szinten komplett sorokat olvasol akár egyszerre. Ennek lényege, hogy nem csak azt a szót látod amit éppen olvasol, hanem az egész sort, vagy akár többet is ami a látóteredben van, és amit látsz azt az agyad értelmezni is tudja...de ez már haladó technika, némi gyakorlást igényel. Ennek a belépő szintje, amikor egy sorban a sor eleji és sor végi szavakat nem olvasod el, hanem egy szóval beljebb kezdesz/végzel. Az agyad így is értelmezni fogja elvileg a kihagyott szavakat, (kivéve ha letakarod),mert látni fogja a perifériás látás miatt a sorvégeket is. Idővel ha már megy a dolog, még egy-egy szóval beljebb kezdheted/végezheted a sort és így tovább. A magas szint, amikor már csak a sor közepére kell figyelni és minimális szemmozgással olvasod az egész sort a perifériás látásod segítségével.Ideális esetben a szemed ilyenkor már csak egyik sorközépről a következő sorközépre ugrik így még kevesebb a ,,felesleges'' szemmozgás és gyorsabb az adatbevitel. Ezzel nagyon nagy sebességet lehet elérni, tudomásom szerint világbajnokok is ezt alkalmazzák csak nem sorokra, hanem majdnem egész oldalra kiterjesztve. Ehhez már sok gyakorlás kell és a gyorsolvasók sem max sebességen olvasnak, mert elmondásuk szerint úgy elmarad az olvasás élménye és csak a szöveg bevitele/értelmezése marad.A 100 oldal/ óra szerintem elég durva. Olyat is hallottam, hogy van aki csak minden 2ik sort olvas, vagy kihagyja az ,,unalmas'' részeket. Ha azt akarod, hogy jobban meg is maradjon, akkor bizonyos időnként pl fejezetek után gondold végig/összegezd mit is olvastál az adott fejezetben, mivel amit ismételsz, az jobban megmarad. Az ujjvezetős technikát mindenképp érdemes kipróbálni. Üdv
2021. febr. 27. 19:11
 13/13 ancsatacsko válasza:
Woooow, a 12-es válasz remek! Olyan hosszú, hogy közben ki is tudtam próbálni a technikákat, és működnek! Most olvastam el egy óra alatt 35 oldalt, ami kevésnek tűnt, úgy kötöttem ki itt, holnap tuti az újonnan tanultakkal fogok haladni:)
2023. okt. 28. 00:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!