Mi a véleményetek a könyvemről?
Most fejeztem be a második könyvemet és érdekelne a véleményetek. A címe Hét kulcs őrzői, két része van és Wattpaden írom. Azt tudom hogy sok helyesírási hibám van, ezekért előre is bocsánat és próbálok figyelni rájuk.
1 rész: [link]
2 rész: [link]
Az első fejezetét olvastam el, mindjárt megyek tovább.
Egyrészt tényleg olvasd át párszor, hogy ne maradjanak helyesírási hibák, akár meg is kérhetsz valakit, hogy nézze át. A pont után hagyj szóközt.
A történetről: a leírás érdekes, látok benne fantáziát. De nagyon gyors vagy. Ez a fejezet akár háromszor, sőt négyszer ilyen hosszú is lehetne. Így, ahogy most van, egy kicsit kusza adathalmaznak tűnik. Neked jó, karaktersablonnak, de az olvasóknak ne így add el. Nehéz megjegyezni a sok infót, és így még picit unalmas is. Keress rá a mondjam vagy mutassam módszerre. Van, amikor elég, és jobb is mondani, de többnyire az a jó, ha mutatod. Ami itt lehetne valami ilyen:
"Azt hittem, sosem fog megszólalni a csengő. Öt hét van hátra az iskolából, de olyan, mintha egy örökkévalóságig kellene még járni. A matektanár gyorsan elhadarta a leckét, en pedig lefirkantottam a füzetem szélére, majd felpattantam, búcsút intettem a többieknek, és lesiettem az aulába, onnan pedig ki a suli elé. Erősen fújt a szél, így a gesztenye színű hajam rögtön a képemben landolt. Megigazítottam a frizurámat, és körülnéztem, hátha megpillantom Gilberta néni zöld Hondáját. Épp akkor kanyarodott az iskola elé, így kinyitottam az ajtót, és beültem mellé.
- Őrült egy idő van - szóltam, és ezt megerősítve, lassan esőcseppek hullottak a szélvédőre.
- Pedig tegnap még úgy tűnt, jó idő lesz - bólintott Gilberta néni, és elindult a kocsival. - Mesélj, Lejla, milyen napod volt?"
Ez csak egy példa a kezdésre, de mint látod, több dolog is kiderül belőle: Lejla és Gilberta néni neve (a vezetéknevüket ráér később is megtudni, de akár nyithatsz olyan jelenettel is, ami az egyik tanórán játszódik, és Leilát kihívják felelni, közben pedig a teljes nevén szólítják); a kapcsolatotuk jó egymással, Lejla szorgalmas diák (felírja a leckét) öt hét van hátra a suliból, a főszereplő várja már, hogy vége legyen és az is, hogy Lejla haja barna.
Az, hogy a nagynénjével lakik, kiderül, ha haza mennek. Ebből következik, hogy valami történhetett a szüleivel. Nem feltétlenül kell kimondani, hogy meghaltak. Elég egy szomorú pillanatban megfognia a kulcsot, ami a szüleire emlékezteti. Az anyja mosolya, az apja illata jár a fejében, és az, hogy hiányoznak neki. Szóval hagyd, hogy az olvasók gondolkodjanak, ne rágj mindent a szájukba.
A lakhely nekem furcsa kicsit, a szereplőknek magyar neve van, de a helység nevek angolul vannak. Ha külföldön vannak, derüljön ki, miért, ezt is lehet akár úgy, hogy Lejlának gondja van bizonyos szavak megsértésével, és akkor ő elmagyarázza valakinek, hogy magyar, és x évesen kerül ide, ezért még azért és nem teljesen érti, amit mond neki a másik.
Gondolom, meg fiatal vagy, 13 körüli, de szerintem van tehetséged az íráshoz. A lényeg az, hogy gyakorolj sokat, olvass sokat, és olvass az írással kapcsolatban is:)
Elolvastam a bevezető részt. Nekem a legnagyobb bajom avval van, hogy nagyon sok felesleges információt leírsz, nagyon gyorsan adagolod az infókat, majd mész tovább. Pl.: "A gimnáziumban igazán nincsenek barátaim az összes osztálytársammal jóba vagyok. A gimnáziumba 9.a-ba járok, az gimibe visszahúzódó vagyok, de nagyon jók a vezetői képességeim. Egyébként a gimia ahova járok általános iskolával egybe van építve. Tavaly jeles tanuló voltam most is az leszek."
Na, ennek a nagyrésze tökre feles infó. De ha mindenképp bele akarod tenni ezeket a történetbe, akkor se így egyszerre tedd. Lassan adagold az infókat, részről-részre, úgy sokkal érdekesebb. Meg az, hogy meghaltak a szülei, a nagynénjével él... az ilyen infókat sem kell feltétlen rögtön leírni. Egy kis titokzatosság az elején mindig okés. Meg a helyesírással tényleg vannak problémák, legfőképp a -ban, -ben ragokkal. Pl. az osztálytársaiddal nem jóba vagy, hanem jóban vagy. De ezeken kívül is vannak azért hibák. Gondolom, a Wattpadon írod meg a részeket, nem pedig egy külön programban? Nem ártana. Pl. Word, LibreOffice, OpenOffice stb. Sokban van helyesírásellenőrző, ami hasznodra válhat.
Most nincs időm többet olvasni a sztoridból, de ha érdekel, akkor adhatok véleményt a többiről is. Mindenesetre, gyakorolj. Lesz ez jobb is. :) Illetve továbbra is ajánlom, hogy egy programban írd meg a fejezeteket, a helyesírás-ellenőrző miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!