Melyik a legjobban vívó jedi/sith?
28-as vagyok btw
30, Vader pont azért nem jöhetett szóba amit te is leírtál. A gépteste korlátozta, függetlenül attól, hogy erősödött-e a páncélban töltött évek alatt, vagy sem (nagy a vita még mindig erről)
Így viszont Vader/Anakin maradt egy kivételesen tehetséges vívó és erőhasználó. A korának 5 legjobb vívója között volt, legyőzte Dookut stb, tehát tudott. Később Vaderként is aprított, de akkor már nem élt Dookuhoz hasonló képességű vívó, így arról, hogy a valós tudása mennyit kopott, csak találgatni tudunk.
Ha már az általad felsorolt Sitheknél tartunk (Nihilus, Bane, Revan)
Nihilus tényleg rohadt erős volt, de nem volt jó vívó, konkrétan azért, mert nem volt rá szüksége, olyan erős volt. Ugyanez van Vitiatenél is, bár ő még Nihilusnál is gyengébb vívó volt.
Revan meg a korának a legjobb vívója volt, de ő közel sem volt olyan erős, mint amilyennek be van állítva. Az uralkodó ellen SEMMI esélye nem volt mikor találkoztak, Malak meg egy közepesen erős Sith volt, az ő legyőzése nem mérvadó ilyen szempontból, mert sosem volt azon a szinten mint amelyiken pl Sion vagy Nihilus voltak.
Sajnos Revan valós ereje se fog kiderülni soha, mert az életben nem találkozott olyan vívókkal, akik ellen kiderült volna, hogy mennyit is tud valójában.
Legends-ben egyértelműen Luke és Sidious a legerősebbek. Olvasd el a könyvek után készült könyveket és képregényeket: Luke mérföldekről, a gondolatával képes volt SEREGEKET elpusztítani, Sidious meg olyan erőviharokat hozott létre, ami teljes flottákat semmisített meg. Ezek olyan képességek, amelyekkel még Nihilus sem vetélkedhet, esetleg Vitiate, de kétlem, hogy a legendses Sidiousnak vetélytársa lenne.
Ha csak a vívást nézzük (mert ez volt a kérdés), akkor a 3 legerősebb egyértelműen Tulak Hord, Raskta Lsu, és Sidious vagy Exar Kun.
Felhoztad Banet példának, ő nem volt egy legendás vívó, a zabrak sith ellen is meggyűlt a baja még az akadémián, aztán a tythoni csatában Raskta Lsu gyakorlatilag darabokra vágja, ha nincs az orbalisk páncélja - csak hát szegény rastka hiába találta el 200-szor, ha Bane-en olyan páncél van, amin nem hatol át a fénykard.
Magáról a vívásról:
Ma úgy gondolom, hogy amit a 28-as kommentekben levezettem a különböző vívóstílusokról alapvetően nem számítanak semmit, mert tök jó, hogy az univerzumban le vannak fektetve, "léteznek", mint stílusok (legendákban legalábbis biztosan, kánonban fogalmam sincs), de az írók nagy része rohadtul nem foglalkozott ezzel, így a jedik/sithek nagy részéről csak mi jelentjük ki, hogy ezt-vagy azt a stílust használta, de konkrétan ez sehol nincs kijelentve.
Például a 27-es írta hogy Vader a Djem So Makashi kombót használta, na, ez konkrétan hol, milyen hivatalos forrásban szerepel? Mert szerintem konkrétan sehol. Én is különböző random youtube videókban láttam ezeket, ahol természetesen semmilyen forrás nincs megjelölve.
Annyit talán megemlítettek valahol, hogy nagyon erőszakos a vívóstílusa, ebből az emberek beazonosították, hogy akkor biztos "Makashit" használ, de a karaktert megírók erre mikor gondolhattak? Nagy valószínűséggel soha. Így pedig minden feltételezés, a különböző vívóstílusok összehasonlítása vagy úgy egyáltalán figyelembe vétele teljesen felesleges, mert az írók valószínűleg a büdös életbe nem vennék ezt figyelembe.
Gondolkodás nélkül azt mondom, hogy az uralkodó.
Hihetetlenül jó stratéga (én ezért kedveltem meg), vívó, és erőhasználó egyben.
A filmekben kicsit bugyután van a karaktere felvezetve, de szerintem bárkit lenyomna vívásban is, de úgy all-in, szerintem nincs párja, az én válaszom: Sidious.
Hogy Windu miért nyert Sidious ellen az egy bonyolult kérdés, de a rövid válasz az, hogy a "töréspont" nevű képesség miatt amivel Windu rendelkezett. Ez egy nagyon speciális eset volt, de nem jelenti azt, hogy Windu erősebb, mint Sidious.
Több tényszerű dologban is tévedsz, fel is sorolom majd őket
Sidious erővihara flottákat, bolygókat tudtak megsemmisíteni. De ez még semmi, ugyanis ő is képes volt az erőelszívásra, sőt: A Byss bolygón élő több mint 20 billió (!) ember energiáját is elszívta, az egész bolygót "megfertőzve" a sötét oldallal. Szerintem ez nagyobb teljesítmény, mint amit Nihilus csinált pl a Katarron.
Emellett Sheev egyértelműen jobb vívó is.
Ráadásul ez egy hatalmas tévhit, hogy Nihilus erőelszívása kivédhetetlen lenne: A kotor 2-ben is utal rá Kreia, hogy nem feltétlenül. Egy igazán gyakorlott erőhasználó simán ki tudja védeni.
Igaz, hogy Nihilus a távolból, akár bolygónyi távolságból is képes elszívni az erőt, csakhogy Sidious olyan hatalmas volt, hogy fényévekről is megérezte az adott erőhasználót, szóval Nihilus nem tudott volna sunyin, fényévnyi távolságból támadni, mert Sidious megérezte volna azt. Emellett Sidious ugyanúgy tud erőképességeket alkalmazni fényévnyi távolságról, ráadásul sokkal univerzálisabb: Ahogy mondtam, ugyanúgy képes volt az erőelszívásra, emellett erő-viharokat hozott létre, amik bolygókat tudtak elpusztítani, az erő-villámai pedig talán Vitiatenél is erősebbek voltak
Még Luke Skywalkert, minden idők legnagyobb jedijét (Lucas mondta, amúgy Luke is komplett seregeket tudott megsemmisíteni csak a gondolatával, fényévnyi távolságokról) is képes volt manipulálni miután visszatért és klóntestekbe költöztette a tudatát a Legendákban.
A gondolatbombát nem Bane használta, hanem Skere Kaan, ráadásul ez egy rituálé, aminek az előkészülete több órába telik, ráadásul ha Bane használná ezt, akkor ő is belehalna (egyébként tényleg hatalmas ereje volt a gondolatbombának, már rég olvastam a Bane trilógiát de ha jól emlékszem az ott elpusztult Sitheket/Jediket konkrétan "kitörölte" az erőből, örökké a semmiben ragadva, nagyon durva). Szóval a gondolatbomba nem egy effektív képesség ilyen helyzetben, szerintem Bane egyedül azt meg sem tudná csinálni, a hatósugara is jóval kisebb, mint egy erő-viharnak pl, ráadásul amint mondtam, ez nem egy erőképesség, hanem egy rituálé, így nem mutatja meg, hogy mennyire erős az adott sith valójában: Lásd, Skere Kaan is képes volt rá, pedig egy huszadrangú sith volt csupán, akinél Bane már akkor erősebb volt, mikor elhagyta a sith akadémiát.
Revanról igen, hihetetlenül karizmatikus volt, és remek hadvezér, de ez most hogy jön ide? Itt az a kérdés, hogy mennyire erős, mint erőhasználó. Az meg ne haragudj de egyszerűen baromság, hogy "Sidious pl meg sem izzasztaná". Sidious konkrétan 5 másodperc alatt ledarálná még akkor is, ha csak simán vívnak, hiszen jóval jobb vívó volt: Minden idők (Luke mellett) legerősebb jedijével, Yodával is felvette a harcot, utána meg már nem is hordott magánál fénykardot, annyira erős volt, hogy nem volt rá szüksége
Igen, nagy a hatása Revannak, de ez mit mond el róla, mint erőhasználóról?
Korának a legjobbja volt? Vitiate-el kétszer találkozott, először az uralkodó egyszerűen megfertőzte az elméjét, még harcolnia se kellett, másodjára meg Meetrával ketten mentek rá, és egy erőlökésig jutott, mielőtt az fogságba ejtette.. (Bár ehhez kellet az is, hogy Scourge hátbatámadja, de 2v1-be meg mennyire fair egy csata?)
Malakot legyőzte ez tény, de Malak közel sem volt olyan erős sith, mint azok, akikről mi beszélgetünk. Sidious méltó ellenfele volt Yodának, Revan meg nem volt az Vitiatenek.
Erősebb volt Kreiánál az tény, jóval, de Sionnal meg Nihilussal meg sosem találkozott, így nem tudjuk, hogy ellenük mennyi esélye lett volna
Igen, Revan hatása a sithekre hatalmas, de ez nem sokat mond róla, mint erőhasználóról. Ilyen alapon Bane is erősebb, mint Vitiate vagy Sheev :DD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!