A "mai fiatalok" között gyakori az, hogy 2000 előtt készült filmeket nem néznek meg, mert "régi"?
30-as éveim közepén vagyok, azért magamat sem tartom öregnek, azt azért az elején szögezzük le. :)
A minap beszélgettem egy 18-19 éves sráccal, a kérdés kapcsán most az a lényeg, hogy mesélte, hogy megnézte a moziban a Furiosa című filmet, illetve a korábbi, Harag útja című Mad Max is tetszett neki, ami az "eredeti film" szerinte.
Erre azt feleltem, hogy az eredeti, sőt, az igazi Mad Max az a Mel Gibson-féle trilógia a 80-as évekből, különösen a 2. része. Nekem a Harag útjával sem volt bajom, sőt, tetszett is, de számomra akkor is az igazi hangulatot az eredeti Mad Max hozza a témában, abban megvan az a poros, izzadtságszagú feeling, amit el tudok képzelni egy ilyen filmhez, illetve a világvége hangulatot nekem sokkal jobban átadja, mert azt valóságos környezetben, szűrők és digitális technológiák nélkül forgatták legalábbis a 80-as évek technológiájával, nekem valahogy ezért realisztikusabb érzetet ad az egész, a száguldozó roncsoknál szinte érzem az olajszagot.
De mindegy is, nem ez a lényeg, hanem az, hogy a srác erre azt felelte, hogy tudja ki az a Mel Gibson, de nem is tudta, hogy forgatott Mad Max-et... Viszont biztos nem fogja megnézni, mert őskorban készült, régi film és biztosan mai szemmel már nézhetetlen.
Számomra azért meglepő ez, mert egy csomó film van a 2000-es évek előtti időkből, amik alapok, sőt, legszívesebben azt írnám, hogy az igazán jó filmek szerintem pont a 2000-es évek előtt készültek, ami persze nem igaz, nem is írom ezt, mert most nem arról akarok vitát indítani, hogy a választóvonal előtti vagy utáni filmek a jobbak-e.
Vagy arról van szó, hogy ahogy én sem szívesen nézem az 50-60-as években készült filmeket, a mai fiataloknak már a 80-90-es években készült filmek számítanak ilyen őskövületnek?
A kérdés az, hogy ezt vajon általában így gondolják a fiatalok vagy egyedi jelenséggel találkoztam?
Teljesen érthető álláspont, a születésünk előtti filmek szerintem mindenkinek kicsit öregek.
Én is igyekszem inkább kortárs filmeket nézni - mondom ezt úgy, hogy 1-eshez hasonlóan én is nem kevés némafilmet megnézek.
Van egy ilyen barátom, aki 2000 előtti filmeket nem néz, mert szerinte azok régiek, ezért ugyanolyan élvezhetetlenek számára. Számomra nagyon furcsa ez a logika, de mindegy, az ő dolga. A legtöbb barátom nem ennyire elutasító, de olyanok kevesen vannak, akik 1960-nál régebbi filmeket is láttak volna.
Én szeretem a filmművészetet, komolyabban is tervezek vele foglalkozni, ezért én például rendszeresen nézek az 1920-as, 1930-as években készült filmeket is. Vannak filmrajongó barátaim is, akik ugyanezt elmondhatják magukról.
23/N
Ez neveltetés kérdése.
Amivel kiskorban otthon találkozik, azt ismeri, és átveszi a szülők viszonyulását. És szerintem ez a döntő. A közös családi filmnézés.
Szerintem vegyesen érdemes régit és újat. Nem rosszabbak a régiek, sőt!
A technikával összefüggő minőség első ránézésre jobb az újaknál. Ez gyors előítéletre vezethet. Szóval nem a mai látványfilmeket kell a 30-40 évvel ezelőtti látványfilmekkel összevetni.
Mert ugye akció régen is volt. De ha látványosságban korlátozott is stílusban, szövegben eredetiségben a maiak elmaradnak.
Meg különböző zsánereket is kell nézni...
Én is a 30-as éveim közepén járok, de én sem szívesen nézek '90 előtt készült filmeket. Bénák. Múltkor azért a Majmok bolygója (1968) c. film megnézésére rávettem magam. Hát olyanok voltak a filmben az aláfestő "zenék", mintha fém edényekkel, evőeszközökkel meg poharakkal csörömpöltek volna.
Most a '79-es Stalkernek futottam neki, dehát iszonyatosan lassú, huszon-valahány percig jutottam, ebből az első 4 perc az, hogy emberek állnak egy kocsmában, de nem hallatszik semmi, hogy beszélgetnének, nem történik semmi. Következő 4 perc, hogy a kamera rohadt lassan "bemegy" egy szobába, szintén rohadt lassan végigmutatja oda-vissza 3 ember arcát, ahogy fekszenek az ágyban. Ez mind négy percen keresztül történik. Következő 2 perc, hogy a papa kikel az ágyból, öltözködik, mosakszik... Eltelt 10 perc és még csak itt tartunk. Ennek 3 percbe bele kellett volna férnie.
9
A Stalker már-már művészfilm..Mi a helyzet mondjuk a Terminator első részével?Az 1984-es.Vagy a drámai filmekkel Férfiszenvedély..stb.Azoknál aztán végképp nem számít a kor.Vagy a Rambo,Rocky,Párbaj,Száll a kakukk fészkére,A szarvasvadász,Apokalipszis most,A dolog,Nosferatu,A diktátor,A tanú.. és sorolhatnám még hosszasan az 1990 előtt készült mára már klasszikusnak számító filmeket..
Szerinted azok mind sz*rok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!