Csak szerintem túlértékelt film a Jurassic Park?
Kezdve azzal, hogy a film alapötlete a valóságban baromira nem kivitelezhető.
De ami miatt leginkább túlértékeltnek, túlhypoltnak tartható: a cselekmény. Cselekmény??? Konkrétan nem szól szinte semmiről a film, az, hogy néhány dinoszaurusz elől el kell menekülni a szigetről, az annyira nem mondható nagy számnak.
Ha nem lenne benne CGI és szuper technológiával előállított dinoszauruszok, kb. a kutya se nézte volna meg a moziban.
Ti mit gondoltok?
"Spielberg meg direkt régimódi, retró stílusú dinókat akart a filmjébe."
Mire gondolsz ezalatt?
Én pont azt becsülöm nagyon Jurassic Park-filmekben, hogy mindig friss paleontológusi kutatások ágyaztak meg a dinoszauruszok megjelenítésének. A legelső Jurassic Park, amit 30 éve(!) forgattak, annyira aktuális és naprakész tudományos háttérrel bírt, hogy nem csupán egy sor dologban úttörő volt (a dinoszauruszok melegvérűsége, a madarakkal való kapcsolata a hüllő-mivolttal szemben, az anatómiailag helyes testtartás a retró stílusú, farkukat vonszoló, lomha állatok és a felegyenesedett hátú T-Rex helyett, stb - mindez akkor még forradalmian új kép volt róluk a szélesebb közönség előtt), de a benne látható dolgok jelentős része még ma is(!) megállja a helyét tudományosan, azóta sem haladtuk meg. A maga korában pedig formabontó volt, hogy szakított a korábbi klisékkel.
Persze, a deinonychus a velociraptor nevét kapta a jobb csengés miatt (amik amúgy is közeli rokonok, inkább csak a méretükben különböznek), a dilophosaurust pedig némileg lecsökkentették, hogy beférjen a kocsiba (bár ugye ez nem feltétlenül hiba, minden állat kicsiként kezdi, és úgy nő meg, nem eleve kifejletten születik), és kapott filmes gallért meg fiktív méregköpést, igen. De sokkal több az ellenpélda.
A hüllőszemeket azért vették ki a velocirapotorok jelenetéből, mert ez is távolította volna a közönséget a madaraktöl a hüllők felé.
Én a keményvonalas rajongótáborral ellentétben Jurassic Park 3-at is nagyon szeretem, mert tökéletesen ezt a vonalat viszi tovább. A spinosaurus máig az egyik legérdekesebb faj a szememben, és bár azóta ugyan már elavult módon, de az _akkori_ tudományos ismeretek szerint nagyon pontos képpel ábrázolta ezt a fajt a film. Még azt is vászonra vitték, hogy a spinosaurus tudott úszni - ami akkor még nem volt bizonyítva, erősen vitatott téma volt tudományos körökben, azóta beigazolódott, hogy ez az előremutató gondolat helyes volt. Sőt, megjelenik a raptorokon a részleges tollazat is már.
És pont ezért gondolom, hogy az új filmek egyszerűen nem méltóak a címhez, mert nem követik ezt a fajta szellemiséget. Inkább Bond-filmek, lézert a szemükből lövő, nyomkövetőt magukból kiharapó, jetpackkel repülő, szatelliten rakétacsapást kérő torz szörnyekkel, mintsem valódi állatokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!